Olympische Jeugdwinterspelen: shorttrackster Daleman grijpt naast medailles, rodelzussen strijden tegen elkaar

In het Zuid-Koreaanse Gangwon is zondag de tweede dag van de Olympische Jeugdwinterspelen gehouden. Er werd gestreden om het goud in het shorttrack, schansspringen, alpineskiën, biatlon, snowboarden en rodelen, helaas zonder Nederlands succes.

Shorttrack, 1000m vrouwen
Angel Daleman was sterk, maar werd in de halve finales onderuit gekegeld. Ze werd wel in de A-finale gezet en streed daarin mee om de medailles, tot ze onderuit ging. De wedstrijd werd gestopt, maar Daleman mocht met een penalty niet opnieuw starten. Net als op de 1500m werd het een Chinees 1-2'tje, dit keer met goud voor Li Jinzi en zilver voor Yang Jingru, voor de Kazachse Polina Omelchuk - Birgit Radt ging er in een vroeg stadium al uit.

Shorttrack, 1000m mannen
Nick Endeveld en Jonas de Jong gingen er in een relatief vroeg stadium uit, waarna het in de finale een Chinese strijd werd. Zhang Bohao finishte als eerste, maar zijn vreugde was van korte duur: hij had thuisrijder Joo Jae-hee onderuit geschaatst en werd bestraft. Het goud ging zo naar landgenoot Zhang Xinzhe, met zilver voor de Turk Muhammed Bozdag en brons voor Raito Kida uit Japan.

Alpineskiën, super-G vrouwen
De Zwitserse Justine Herzog had even de snelste tijd staan, maar Camilla Vanni uit Italië dook daar met 0,42 seconden onderdoor en dat bleek uiteindelijk het goud op te leveren. Een medaille zat er voor Herzog zelfs niet in: de Oostenrijkse Eva Schachner pakte op 0,07 seconden het brons, voor de Zwitserse Shaienne Zehnder (+0,21).

Alpineskiën, super-G mannen
Asaja Sturm uit Oostenrijk mocht vroeg aan de bak en zag zijn tijd vrij lang bovenaan de lijst staan, voor de Slowaak Andrej Barnas, die 0,35 seconden langzamer was. Toch moesten Sturm en Barnas nog een trede omlaag op het podium, hoewel het voor Sturm ontzettend weinig scheelde: het goud was voor de Duitser Benno Brandis, die welgeteld één honderdste van een seconde harder ging. Een eervolle vermelding was er voor Nicolas Quintero, die namens Argentinië op 0,56 seconden zesde werd.

Biatlon, single mixed-estafette
Vanaf het begin was Frankrijk het sterkst en Alice Dusserre wist dat met Antonin Guy tot en met de finish vast te houden: goud voor het Franse duo. De strijd om zilver was razendspannend en werd gewonnen door Marie Keudel en Korbi Kübler uit Duitsland, nadat Kübler in de eindsprint - vijftig seconden achter de Fransen - nét iets rapper was dan de Noor Storm Veitsle, die met Eiril Nordbø het brons pakte.

Schansspringen, gemengde teams
Op Slovenië stond geen enkele maat: Ajda Kosnjek, Urban Simnic, Taja Bodlaj en Enej Faletic waren vier niveau's beter dan de rest en pakten zeer overtuigend het goud. Zilver was voor Kjersti Græsli, Oddvar Gunnerød, Ingvild Synnøve Midtskogen en Mats Strandbråten namens Noorwegen, voor de Oostenrijkse ploeg met Sara Pokorny, Niki Humml, Meghann Wadsak en Lukas Haagen.

Snowboarden, cross gemengde teams
Individueel kampioen Jonas Chollet en supertalent Lea Casta gingen er namens Frankrijk met het goud vandoor, nadat ze in de finale hun landgenoten Benjamin Niel en Maja-Li Iafrate Danielsson naar het zilver verwezen. Brons ging naar Australië dankzij William Martin en Abbey Wilson, de Zwitsers Noah Kocherhans en Noemie Wiedmer grepen zo naast het eremetaal.

Rodelen, mannen
Na één run was de leiding nog in handen van Paul Socher uit Oostenrijk, maar de Italiaan Leon Haselrieder stond er slechts 0,068 seconden achter. De Süd-Tiroler kende met afstand de beste tweede run van het hele veld en gleed zo naar het goud, met Socher op 0,185 seconden in zilveren positie. Het brons ging ook naar Süd-Tirol en dus Italië, met Philipp Brunner - een dag eerder al goed voor goud in de dubbels - op 0,885 seconden. De nog wat meer onervaren Mees van Buren was namens Nederland van de partij en werd op 7,368 seconden 22e en laatste.

Rodelen, vrouwendubbels
Op de Italiaanse Alexandra Oberstolz, goed voor individueel zilver, stond met partner Katharina Kofler geen maat: de twee waren in beide runst ruimschoots het snelst. De twee duo's achter hen waren niet verrassend, maar wél opmerkelijk: zilver voor Marie Riedl en Nina Lerch uit Oostenrijk (+0,670), voor Lina Riedl en Anna Lerch (+0,907), de ouderen zussen van de nummers twee. De zussen Riedl en Lerch komen niet samen uit op de slee en dat komt door hun lengte: de Riedl-zussen zijn beiden vrij lang, de Lerch-zussen zijn juist vrij klein, en bij de dubbels combineert men vanwege de aerodynamica idealiter een lange atleet met een kleinere.

IJshockey, 3x3 vrouwen
De Nederlandse vrouwen begonnen met een ruime nederlaag tegen Australië en ook wedstrijd twee ging de mist in: 2-9 tegen Mexico. Zondag werd ook de derde wedstrijd gespeeld, met Turkije als tegenstander, maar die ploeg was ook fors te sterk: 2-11, waarmee Nederland's kansen op de halve finales wel verkeken zijn.