Sarrazin met epische run naar afdalingszege in Kitzbühel, drama voor Vlhova en thuisfans

De beste alpineskiërs ter wereld kwamen zaterdag op twee plekken in actie. De mannen werkten nog eens de legendarische afdaling van de Streif in Kitzbühel af, terwijl de vrouwen in actie kwamen op de reuzenslalom in het Slowaakse Jasna.

Afdaling mannen, Kitzbühel
Na de eerste beschietingen mocht Marco Odermatt als zevende naar beneden en de Zwitser deed dat op fantastische wijze. Hij sneed alle bochten op het oog perfect aan, koos de ideale lijnen en deed met een wereldrun een duidelijke gooi naar de winst. Gelijk na hem kwam de Fransman Cyprien Sarrazin, dit seizoen definitief doorgebroken en in staat om Odermatt weerstand te bieden, en die liet zien wat een écht legendarische run is. Odermatt leek al zo veel sneller te zijn dan de rest, maar Sarrazin ging nóg eens 0,91 seconden sneller de Streif af.

De wedstrijd stond na het fenomenale duel simpelweg op slot, het werd alleen nog een strijd om de derde plek en de vele duizenden toeschouwers konden - net als de twee kemphanen zelf - niks anders doen dan groot respect tonen. Sarrazin pakte uiteraard de winst, voor Odermatt, terwijl plek drie uiteindelijk op 1,44 seconden naar de Italiaan Dominik Paris ging, voor de ietwat verrassende Oostenrijker Stefan Babinsky (+1,69).

Reuzenslalom vrouwen, Jasna
De verschillen waren na de eerste run al enorm, mede door de lastige omstandigheden op de piste. De Zweedse Sara Hector was ruimschoots de snelste, de Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+1,00) en Alice Robinson uit Nieuw-Zeeland (+1,05) stonden nog een klein beetje in de buurt, maar op de vierde plek gaf de Kroatische Zrinka Ljutic al een welhaast bizarre 2,61 seconden toe op Hector.

In de tweede run veranderde die volgorde niet meer en werden de verschillen nog meer gigantisch. Hector won met maar liefst 1,52 seconden voorsprong op Shiffrin, terwijl Robinson zelfs met 2,71 seconden achterstand het podium nog haalde - best of the rest was Ljutic op een enorme 4,33 seconden. De Nederlandse Adriana Jelinkova, tegenwoordig uitkomend voor Tsjechië, pakte met de 28e plek ook een paar World Cup-punten.

Overigens was het voornaamste nieuws iets heel anders: dé heldin van de Slowaakse sportwereld, Petra Vlhova, trok weer vele duizenden toeschouwers naar haar enige thuisrace, maar dat liep uit op een enorme domper. In run één maakte de olympisch slalomkampioene al snel een fout, waardoor ze uit de baan schoot en onderuit ging, met een knieblessure en het einde van haar seizoen tot triest gevolg.