Olympische Jeugdwinterspelen: historisch Braziliaans brons, geen Nederlands eremetaal

In het Zuid-Koreaanse Gangwon is zaterdag de eerste dag afgewerkt op de vierde editie van de Olympische Jeugdwinterspelen. Bijna tachtig landen zijn er vertegenwoordigd, waaronder uiteraard ook Nederland, en op dag één leverde het gelijk al een mooi stukje historie op.

Shorttrack, 1500m vrouwen
De finale werd een behoorlijk gebeuren: de Chinese Yang Jingru knalde er bijna vanaf de start vandoor en had in no-time een ronde voorsprong op de rest te pakken. Ze hoefde daarna alleen maar bij de groep te blijven en deed dat keurig, maar de bel voor de laatste ronde - die voor Yang was - werd door de rest ook gezien als teken voor de eindsprint. Diana Vegi uit Hongarije sprintte naar de 'finish' en dacht even het goud te hebben, maar niks was minder waar: Yang bolde rustig als nieuwe kampioene over de meet, landgenote Li Jinzi profiteerde van de verwarring en pakte zilver, voor Nonomi Inoue uit Japan - een uit het veld geslagen Vegi werd vierde. Medaillefavoriete Angel Daleman ging er namens Nederland in de halve finales uit en moest het na een val in de B-finale doen met plek zeven aldaar, Birgit Radt sneuvelde in de kwartfinales.

Shorttrack, 1500m mannen
Nick Endeveld en Jonas de Jong kwamen de kwartfinales niet door, dus ook bij de mannen stond er geen Nederlander in de eindstrijd. In die finale werd tot in de laatste ronde flink geknokt om de medailles en na een fraaie strijd was het goud voor thuisfavoriet Joo Jae-hee, voor de Chinees Zhang Xinzhe en de tweede Zuid-Koreaanse medailleklant, Kim You-sung.

IJshockey, 3x3 vrouwen
Nederland is vertegenwoordigd in het 3x3-ijshockey bij de vrouwen en opende met een groepswedstrijd tegen Australië. Dat verliep helaas nog niet zo soepel: de ploeg van de Canadese bondscoach Jennifer Wakefield kwam weliswaar op voorsprong, Australië scoorde daarna zes keer en won met 6-1.

Snowboarden, cross vrouwen
Guusje de Booy was namens Nederland van de partij, maar ging er in de heats uit en werd uiteindelijk als tiende geklasseerd. In de finale ging het goud naar de Zwitserse Noemie Wiedmer, voor de Française Maja-Li Iafrate Danielsson en haar landgenote, de topfavoriete Lea Casta - de Australische Abbey Wilson werd vierde en laatste in de finale.

Snowboarden, cross mannen
Bij de mannen werd er historie geschreven: in de finale was de derde plek en dus het brons voor Zion Bethonico, de eerste Braziliaanse medaille ooit op de Winterspelen, jeugd of niet. Bethonico klopte de Amerikaan Boden Gerry en moest alleen zijn meerdere erkennen in de Fransman Jonas Chollet, die het goud pakte, en Anthony Shelly uit Canada.

Biatlon, individueel vrouwen
De Tsjechische Ilona Plechacova hield het hoofd het best koel in de uiterst lastige omstandigheden op de schietbaan, waar vrijwel iedereen toch zeker drie schijven liet staan. Plechacova hield het bij één misser en pakte het goud, haar tijd was 1:09,7 minuten sneller dan die van de Duitse Marie Keudel, die twee keer mis schoot. De Italiaanse Nayeli Mariotti Cavagnet pakte met drie missers het brons op 1:19,6 minuten.

Biatlon, individueel mannen
De omstandigheden op de schietbaan waren er zo mogelijk nog slechter op geworden, vijf van de twintig schoten missen was eerder regel dan uitzondering. Ook voor het podium kon er wat gemist worden, zo bewees de Fransman Antonin Guy: met drie gemiste schoten pakte hij het goud. Hij duwde de veel eerder vertrokken Noor Storm Veitsle en diens drie missers daarmee naar zilver op 40,3 seconden, terwijl het brons op 1:16,3 minuten naar de Slowaak Markus Sklenarik ging, die het knap bij één misser had gehouden.

Schansspringen, vrouwen
Er waren meerdere World Cup-atleten van de partij en die maakten hun favorietenrollen grotendeels waar. Het goud was voor de Sloveense Taja Bodlaj, die na ronde één de leiding had en dat in de finaleronde afmaakte. De Amerikaanse Josie Johnson schoof in de finaleronde op van plek drie naar het zilver en wisselde met de Noorse Ingvild Synnøve Midtskogen, die het brons pakte.

Schansspringen, mannen
De Pool Lukasz Lukaszczyk was op weg naar het goud, nadat hij in ronde één aan de leiding ging. In de finaleronde mocht hij het afmaken en hij sprong verder dan wie dan ook in de hele competitie...maar ging onderuit bij de landing. Het nagenoeg zekere goud werd in elk geval nog een bronzen medaille, terwijl het goud zo naar de ietwat verrassende Ilya Mizernykh uit Kazachstan ging. De Oostenrijker Niki Humml kwam vanaf plek acht na ronde één naar het zilver, tussen Mizernykh en de onfortuinlijke Lukaszczyk in.

Rodelen, vrouwen
De Duitse Antonia Pietschmann was de topfavoriete en maakte dat helemaal waar: in zowel de eerste als de tweede run was ze ruimschoots de snelste en met 0,552 seconden voorsprong - een wereld van verschil in het rodelen - verwees ze de Italiaanse Alexandra Oberstolz naar het zilver. Brons was voor de Oostenrijkse Marie Riedl op 1,154 seconden, voor de tweede Duitse, Melina Hänsch.

Rodelen, mannendubbels
Met een dijk van een eerste run deden Philipp Brunner en Manuel Weissensteiner een grote gooi naar het goud en in run twee maakte het Italiaanse duo dat keurig af. Janis Gruzdulis-Borovojs en Edens Cepulis uit Letland pakten op 0,347 seconden het zilver, terwijl de Duitsers Louis Grünbeck en Maximilian Kührt op 0,793 seconden genoegen moesten nemen met brons.