Zweedse vrouwen en Noorse mannen sprinten naar 1-2-3'tje in World Cup langlaufen Oberhof

Na de zware Tour de Ski gaat de World Cup langlaufen deze week weer verder en wel in het Duitse Oberhof, doorgaans vooral bekend als biatlonlocatie. Vrijdag stond er een sprint in de klassieke stijl op het programma, wat voor twee dominante landen zorgde.

Vrouwen
Zweden was weer eens ruimschoots vertegenwoordigd in de finale: Linn Svahn, Emma Ribom, Frida Karlsson en Jonna Sundling namen het op tegen de Duitse Laura Gimmler en Kristine Ståvas Skistad uit Noorwegen. Op de Zweedse dames stond geen maat, behalve de moegestreden Ribom, en Svahn sprintte naar de overwinning met Karlsson in haar kielzog. Sundling completeerde het podium, voor Skistad en Gimmler.

Mannen
Bij de mannen waren het juist de Noren die domineerden: Even Northug, Ansgar Evensen, Erik Valnes en Harald Østberg Amundsen stonden in de finale, samen met de Zwitser Valerio Grond en de Amerikaan Ben Ogden. De Noren voerden het tempo dusdanig hoog op dat Grond en Ogden af moesten haken, waarna Valnes en Evensen om de winst streden. In de laatste meters was Valnes nét te sterk voor Evensen, die wel zijn eerste World Cup-podium pakte, voor Northug.