Oostenrijkse rodelaars domineren in eigen huis, WK in aantocht

's Werelds beste rodelaars hebben nog één reeks World Cup-wedstrijden afgewerkt alvorens men zich op gaat maken voor het wereldkampioenschap. Dat staat volgende week op de planning in het Duitse Altenberg, maar eerst raasde men naar beneden op het Olympia Eiskanal in Innsbruck.

Mannen
De Oostenrijkers waren op hun thuisbaan ijzersterk met vier mannen in de top-6, maar één van hen was heer en meester: Jonas Müller gaf iedereen in beide runs ruimschoots het nakijken en won met een voor rodelbegrippen enorme voorsprong van 0,326 seconden op landgenoot Nico Gleirscher. De tot nu toe oppermachtige Duitser Max Langenhan werd op 0,428 seconden derde, voor de Lets Kristers Aparjods (+0,499) en de Oostenrijkers David Gleirscher (+0,544) en Wolfgang Kindl (+0,593).

Vrouwen
Thuisfavoriete Madeleine Egle ging de strijd aan met de Duitse Julia Taubitz en dat werd een bijzonder spannend duel, een ware 'Hunderstel-Krimi': Egle was uiteindelijk in beide runs nét de snelste, Taubitz werd op 0,024 seconden tweede. Plek drie ging op gepaste afstand naar de Duitse Anna Berreiter (+0,239), vlak voor de Amerikaanse Ashley Farquharson (+0,277) en de Oostenrijkse Lisa Schulte (+0,293).

Mannendubbels
Het dit seizoen gloednieuwe duo Thomas Steu/Wolfgang Kindl - Steu's oude partner is gestopt en Kindl doet naast de eenzitter nu ook de tweezitter - is al de hele winter geweldig op dreef en boekte in Innsbruck een prachtige zege voor eigen publiek. Op 0,172 seconden werden de Letten Martins Bots en Roberts Plume tweede, terwijl de Duitse Tobi's - Tobias Wendl en Tobias Arlt - het op 0,296 seconden moesten doen met plek drie. Het had een Oostenrijks 1-2'tje kunnen worden, maar Juri Gatt en Riccardo Schöpf crashten in de laatste bocht vanuit leidende positie en moesten het doen met plek negen.

Vrouwendubbels
Na run één stonden thuisfavorietes Selina Egle en Lara Kipp bovenaan de tijdenlijst, maar in hun tweede manche ging het onderin de baan fout, waardoor ze slechts als negende eindigden. De winst ging zo naar Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal uit Duitsland, derde na run één, die met 0,014 seconden nét over de Italiaanse dames Andrea Vötter en Marion Oberhofer heen wipten. Het podium werd op 0,206 seconden gecompleteerd door het Amerikaanse duo Chevonne Forgan/Sophia Kirkby.

Estafette
Het was niet verrassend gezien de rest van de wedstrijden, maar Oostenrijk greep de winst: Madeleine Egle, Steu/Kindl, Müller en Egle/Kipp waren bijna allemaal nét iets sneller dan hun Duitse concurrenten Taubitz, Wendl/Arlt, Langenhan en Degenhardt/Rosenthal, die op 0,186 seconden genoegen moesten nemen met plek twee. De derde plek was op 0,461 seconden voor het Italiaanse team met Verena Hofer, Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner, Dominik Fischnaller en Vötter/Oberhofer.