KOZP en Amnesty vinden eis taakstraf voor Staphorst-verdachten passend

In het rustieke Staphorst vond een spannende confrontatie plaats. Op 19 november 2022 was de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) klaar om te protesteren tegen het gebruik van Zwarte Pieten tijdens de Sinterklaasintocht. Echter, een menigte van ongeveer 150 mensen dacht daar anders over.

De demonstranten werden klemgezet bij de afrit A28, waar men probeerde de kinderen bij de intocht te behoeden voor beledigingen en verstoring van de intocht vanuit de KOZP-hoek. Helaas bleef het niet bij een simpel blokkeren - waarvan we inmiddels weten dat dat wekenlang gedaan kan worden - maar werden de demonstranten ook bedreigd.

Ondanks de enorme groep agressievelingen wist de politie zoals gebruikelijk maar vier raddraaiers te identificeren. KOZP-voorman Jerry Afriyie benadrukte het belang van deze zaak: "Het moet niet zo zijn dat je met tweehonderd man komt en denkt dat slechts een paar worden vervolgd." Amnesty International, wiens waarnemers ook werden belaagd, sluit zich hierbij aan, en stelt dat met slechts vier verdachten de ernst van de zaak wordt onderschat.

De officier van justitie gaf toe dat het identificeren van alle verdachten niet eenvoudig is. "Als de politie met een plakboek in Staphorst rondloopt, wie denk je dat er dan reageert?" vroeg de officier zich af tijdens de zitting. Dit illustreert de complexiteit van het identificeren van alle betrokkenen in een dergelijke massa.

De eis voor de verdachten is een taakstraf van 180 uur en twee weken voorwaardelijke cel. Amnesty en KOZP vinden dit een passende straf, met de hoop dat het anderen zal afschrikken om soortgelijke acties te ondernemen in de toekomst.

De uitspraak vindt later plaats.