'Kombinierer' Riiber slaat dubbelslag in Oberstdorf, Noorse vrouwen domineren

De World Cup op de noordse combinatie kwam dit weekeinde in actie in Zuid-Duitsland en wel in Oberstdorf. Daar stonden voor de mannen en vrouwen twee wedstrijden op de planning: één in de Gundersen, het reguliere format, en één in het nieuwe compacte format, waar de verschillen na het schansspringen vast zitten aan de positie in plaats van het puntenverschil.

Gundersen, mannen
De Oostenrijker Thomas Rettenegger was bij het schansspringen dit keer eens de beste, hij sprong vier seconden voorsprong bij elkaar op de Noorse World Cup-leider Jarl Magnus Riiber. De Oostenrijkers stonden er bijzonder goed op, want de top-5 werd verder gevuld door Franz-Josef Rehrl (+0:26), Johannes Lamparter (+0:30) en Stefan Rettenegger (+0:35). Gevaar voor het langlaufen leek onder meer te komen van de Noor Espen Bjørnstad (+1:01), diens landgenoot Jørgen Gråbak (+1:24) en de Duitser Vinzenz Geiger (+1:35).

Op de langlaufski's kwam Riiber snel bij Thomas Rettenegger, die zich zo snel bij broer Stefan, Rehrl en Lamparter voegde. Rehrl moest er na een kleine zes kilometer af en ook Thomas Rettenegger had het heel zwaar, terwijl Stefan Rettenegger en Lamparter de jacht op Riiber openden. Bij het ingaan van de slotronde sloten ze zelfs aan, waardoor er hard gesprint werd om de overwinning. Riiber had zich knap herpakt en met een indrukwekkend eindschot pakte hij alsnog de winst, voor Lamparter en Rettenegger, wiens broer Thomas op ruime afstand als vierde over de meet bolde.

Compacte wedstrijd, mannen
Jarl Magnus Riiber won dit keer 'gewoon' het schansspringen, met maar liefst vijf Oostenrijkers achter zich: Johannes Lamparter, Thomas en Stefan Rettenegger, Franz-Josef Rehrl en Martin Fritz. Vanuit het achterveld leken een paar mannen kans te maken om dankzij de vaste verschillen in het compacte format flink naar voren te komen: de Fin Ilkka Herola (+0:54), de Duitser Johannes Rydzek (+0:56) en de Noor Jørgen Gråbak (+1:05) leken vooral gevaarlijk.

Lamparter ging bij het langlaufen helaas niet van start, doordat hij nog kampte met de naweeën van het trekken van een verstandskies, waardoor de winstkans van Riiber ineens een behoorlijk stuk groter werd. Riiber en Stefan Rettenegger vonden elkaar al snel, ruim twintig seconden achter hen vormde zich een grote groep die streed om plek drie. Na het laatste kleine klimmetje ging Riiber er vandoor en sprintte hij naar de overwinning, voor Rettenegger. De groep achter hen sprintte om de derde plek, die ging naar de Duitser Manuel Faisst, voor Jens Lurås Oftebro uit Noorwegen.

Gundersen, vrouwen
Verrassend genoeg was niet Gyda Westvold Hansen de beste bij het schansspringen, maar landgenote Mari Leinan Lund, die zelfs 22 seconden langlaufvoorsprong bij elkaar sprong op Hansen. Op de derde plek volgde nog een Noorse: Ida Marie Hagen, de snelste langlaufster van het hele veld, mocht na 56 seconden vertrekken. Na exact een minuut kon de Japanse Haruka Kasai gaan langlaufen, acht seconden later gevolgd door Lisa Hirner uit Oostenrijk.

Hirner ging bij het langlaufen niet van start, terwijl Hagen kort na de helft van de wedstrijd aansloot bij Hansen en haar landgenote ook in rap tempo achter liet. Ze opende de jacht op Lund en leek dat gat ook nog even te gaan dichten, maar dat zat er toch niet meer in: Lund pakte haar allereerste World Cup-zege, voor Hagen en de totaal kapotgestreden Hansen - in 24 World Cup-starts was dit, op één niet-finish na, haar slechtste resultaat ooit.

Compacte wedstrijd, vrouwen
Het werd bij het schansspringen alvast weer een Noors feestje, waarbij Mari Leinan Lund opnieuw de beste was. Gyda Westvold Hansen was wederom goed voor plek twee, wat in de compacte wedstrijd zes seconden achterstand betekent voor het langlaufen. Ida Marie Hagen werd derde en mocht na twaalf seconden beginnen met langlaufen, waarmee zij de absolute topfavoriete was voor de overwinning - de rest leek zich vooral op te kunnen maken voor de strijd om plek vier.

Al langlaufend kwam Hagen rap bij Hansen en Lund, die ze in net zo rap tempo weer achter zich liet. Daarmee was het gelijk ook gedaan wat de strijd om de winst betreft, die ging met overmacht naar Hagen. Hansen liet Lund achter zich en pakte de tweede plek, terwijl Mari Lund genoeg voorsprong hield op een door haar zus Marte Leinan Lund aangevoerde groep om het podium te completeren.