Goud, goud en goud voor aflossingsploegen Nederland op EK shorttrack

In het Poolse Gdansk is zondag het Europees kampioenschap shorttrack afgesloten. Dat gebeurde met de 1000 meters en daarna de finales op de aflossingen, wat flink wat Nederlands feest opleverde.

1000m vrouwen
Diede van Oorschot ging er met een straf uit in de kwartfinales, maar Selma Poutsma en Xandra Velzeboer schopten het tot de grote finale. Daarin was de Belgische Hanne Desmet oppermachtig: ze reed naar het goud, terwijl achter haar de hele race lang hevig werd geknokt. Uiteindelijk waren Poutsma en Velzeboer toch de sterksten in dat gevecht, zij pakten het zilver en brons, voor de hevig duwende Poolse Kamila Stormowska.

1000m mannen
Jens van 't Wout ging wegens een gekneusde enkel überhaupt niet van start, Teun Boer ging er in de halve finales uit met een straf. In de finale was het bijzonder spannend en ging de overwinning naar Pietro Sighel, waarmee de Italiaan als tweede man ooit - na Sjinkie Knegt in 2018 - alle drie individuele afstanden won op het EK. Niall Treacy pakte met zilver een zeldzame Britse medaille, voor de bronzen Belg Stijn Desmet.

Gemengde aflossing
Met Teun Boer, Kay Huisman, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer had Nederland op papier het sterkste team in de finale en dat maakte de ploeg waar, hoewel dat niet bepaald makkelijk ging: Pietro Sighel leek Italië in de slotronde het goud te bezorgen, maar hij gleed in de laatste ronde onderuit. Boer schaatste Nederland zo alsnog naar het goud, enkele duizendsten van een seconde voor de Poolse ploeg met Nikola Mazur, Michal Niewinski, Diane Sellier en Kamila Stormowska. Brons was voor België met Tineke Den Dulk, Adriaan Dewagtere en broer en zus Hanne en Stijn Desmet.

Aflossing vrouwen
Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Diede van Oorschot en Xandra Velzeboer waren de topfavorieten voor het goud en dat was niet onterecht: alleen Italië bleef in de buurt, maar Chiara Betti, Elisa Confortola, Gloria Ioriatti en Arianna Sighel konden Nederland niet van het goud houden. Achter Italië was het brons voor Berenice Comby, Gwendoline Daudet, Aurelie Leveque en Cloe Ollivier uit Frankrijk, nadat Polen al vroeg onderuit was gegaan.

Aflossing mannen
De laatste race van het toernooi werd wéér een Nederlands feestje: Teun Boer, Itzhak de Laat, Friso Emons en Kay Huisman domineerden het grootste deel van de race, hoewel De Laat er in de laatste ronde nog bijna in slaagde een enorme voorsprong weg te geven. Dat gebeurde nét niet en Nederland pakte het goud, voor het België van Stijn Desmet, Adriaan Dewagtere, Ward Petre en Warre van Damme. Brons was voor de Poolse thuisploeg met Lukasz Kuczynski, Michal Niewinski, Felix Pigeon en Diane Sellier.