Waterpolosters naar kwartfinales EK, mannen op koers

De Nederlandse waterpolosters hebben zich zonder grote problemen geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap in Eindhoven. Daar wordt het toernooi gehouden dat oorspronkelijk in het Israëlische Netanya stond gepland, maar wegens de oorlog met Hamas werd verplaatst.

De vrouwen begonnen eerder al met een simpele 24-6 zege op Kroatië, waarna Hongarije in wedstrijd twee de tegenstander was voor de wereldkampioenen. Hongarije won het brons op de Olympische Spelen in Tokyo, maar Nederland startte met 4-1 in het eerste kwart beduidend sterker. De Hongaarse ploeg kwam wat terug, maar Nederland hield stand en won dankzij onder meer vier goals van Lieke Rogge en drie stuks van Sabrina van der Sloot met 14-11.

Nederland sloot de groepsfase af met een wedstrijd tegen Griekenland, verliezend finalist op het vorige WK. Een tweede kwart met vijf goals, tegen één voor Griekenland, gaf de doorslag en hielp de ploeg naar een 15-10 zege, waarbij Simone van de Kraats vijf keer scoorde en Van der Sloot er vier maakte. Nederland speelt dinsdag in de kwartfinales tegen de winnaar van de playoffwedstrijd tussen Israël en Groot-Brittannië.

De mannen, die hun toernooi in Kroatië spelen, speelden na de teleurstellende 8-12 nederlaag tegen Roemenië hun tweede wedstrijd, met Slowakije als tegenstander. Dat was zoals verwacht niet echt een probleem: met onder meer vier goals van Lars ten Broek speelde Nederland zich naar een soepele 17-6 zege, waarna dinsdag Slovenië wacht. Normaliter zou Nederland dat duel moeten winnen en dat zou dan weer een plekje opleveren in de playoffs, met als inzet een kwartfinaleplek.