EU-staten tevreden met slotverklaring COP28

EU-vertegenwoordigers hebben positief gereageerd op de slotverklaring van de Wereldklimaatconferentie in Dubai (COP28). De reacties van de VS, de Verenigde Naties en enkele milieuorganisaties zijn voorzichtiger. 

EU-Klimaatcommissaris Hoekstra benadrukte dat de mensheid eindelijk heeft gedaan wat al lang had moeten gebeuren. Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen riep het begin uit van het ‘post-fossiele tijdperk’. De Canadese klimaatminister Guilbeault en conferentievoorzitter Sultan Al-Jaber uit de Verenigde Arabische Emiraten spraken over een historisch besluit.

De Amerikaanse klimaatvertegenwoordiger Kerry zei echter dat zijn regering duidelijkere formuleringen had gewild. VN-secretaris-generaal Guterres verklaarde dat een geleidelijke afschaffing van het gebruik van fossiele brandstoffen onvermijdelijk was. Hopelijk komt hij niet te laat. Een alliantie van kleine eilandstaten uitte zijn bezorgdheid over een aantal mogelijke onduidelijkheden in de tekst.

Milieuorganisaties hebben gemengde gevoelens
Organisaties als Destination Zero, WWF en Global Citizen zeiden dat de tekst beter was dan de eerste versie. Niettemin vonden ze het resultaat te vaag en ontbraken details over de manier waarop de volledige uitfasering van steenkool, olie en gas kon worden bereikt.

De Wereldklimaatconferentie bereikte een dag na het officiële einde overeenstemming over een definitieve tekst. Voor het eerst worden staten opgeroepen zich af te keren van fossiele brandstoffen. De verklaring was echter zwakker dan de eerder besproken duidelijke uitfasering van steenkool, olie en gas.

Applaus in de plenaire zaal
In de plenaire zaal begroetten onderhandelaars uit bijna 200 landen het besluit met applaus. In de tekst staat dat het doel is om de actie in dit cruciale decennium te versnellen om in 2050 koolstofneutraal te worden. In de lijst met maatregelen wordt ook verwezen naar de uitbreiding van technologieën die CO2 uit de atmosfeer kunnen halen. Hoewel er onderzoek wordt gedaan naar dergelijke methoden, zijn deze momenteel nog niet op grote schaal beschikbaar. Ook kernenergie wordt als optie genoemd.