Riiber pakt weer dominante dubbelzege op noordse combinatie

In het Noorse Lillehammer hebben de mannen in de noordse combinatie dit weekeinde hun tweede World Cup-weekeinde van de winter afgewerkt. Het was heerlijk koud in Noorwegen, met een graad of vijftien onder nul, wat voor mooie omstandigheden zorgde voor de twee wedstrijden.

Zaterdag
Jarl Magnus Riiber is wel vaker de beste op de schans, maar dit keer was het wel weer extreem: de Noor pakte maar liefst 56 seconden voorsprong op de nummer twee, Ryota Yamamoto uit Japan, niet bepaald een van de betere langlaufers. De Est Kristjan Ilves volgde al op 1:16 minuten, voor de Oostenrijkers Thomas Rettenegger (+1:20) en Martin Fritz (+1:23). Riiber's landgenoot Jens Lurås Oftebro mocht nog een seconde later starten en werd gevolgd door nog twee Oostenrijkers: Stefan Rettenegger (+1:35) en de rappe Johannes Lamparter (+1:38). Verder leek vooral de snelle Noor Jørgen Gråbak gevaarlijk voor het podium, hij vertrok na 1:41 minuten als negende.

Langlaufend kwam Riiber geen seconde in de problemen, maar achter hem was het interessant: een groep van negen kwam al vrij snel samen en werd opgejaagd door een andere forse groep, die ruim twee kilometer voor de finish op nog een handvol seconden zat. Niet veel later sloot die groep deels aan en uiteindelijk werd het een sprint van een kleine tien man voor plek twee. Het werd weer een Noors feestje: Oftebro sprintte naar de tweede plek, voor Gråbak en met de Duitsers Julian Schmid en Johannes Rydzek als geklopten op de vierde en vijfde plek.

Zondag
Ook op dag twee was het wat de winst betreft alweer bijna gedaan na het schansspringen: Riiber was weer veruit de beste, dit keer gaf hij Lamparter 55 seconden aan de broek. Yamamoto volgde op een minuut, voor de Oostenrijkers Franz-Josef Rehrl (+1:06) en Stefan Rettenegger (+1:08). De Duitsers Terence Weber en Schmid mochten na 1:19 en 1:37 minuten vertrekken, met Fritz op 1:26 tussen hen in.

Langlaufend werd Lamparter al vrij snel bijgehaald door Rettenegger, Rehrl en Yamamoto, iets wat hij ogenschijnlijk liet gebeuren. Yamamoto kon dat groepje niet lang volgen en dus gingen de drie Oostenrijkers gezamenlijk op pad, halverwege hadden ze een voorsprong van een kleine halve minuut op de groep achtervolgers. Onder leiding van Oftebro, Gråbak en de Fin Eero Hirvonen werd dat gat beetje bij beetje kleiner: Rehrl werd als eerste opgepikt, Rettenegger was in de laatste halve kilometer de volgende. Lamparter wist wél voor de jagende Noren uit te blijven en werd tweede, ruim achter winnaar Riiber - Gråbak sprintte Oftebro in een millimetersprint nog van het podium af.