Biatleten Jeanmonnot en Nawrath stunten met eerste World Cup-zeges

De eerste World Cup-week van het biatlonseizoen is in volle gang. In het Zweedse Östersund wordt die week zondag afgesloten met de achtervolgingen, maar vrijdag en zaterdag stonden eerst nog de sprints op het programma: de top-60 daarvan mag zich zondag melden voor de achtervolging.

Vrouwen
Met Vanessa Voigt en Franziska Preuss, goed voor respectievelijk één en twee missers, waren twee Duitse dames al vroeg goed voor een rappe tijd, maar niet veel later werden die tijden aangevallen en in korte tijd vielen de Duitse dames zelfs buiten het podium. De Noorse dames Juni Arnekleiv en Karoline Offigstad Knotten schoten beiden één keer mis, maar de iets sneller langlaufende Knotten was een kleine negen seconden sneller aan de finish, terwijl Arnekleiv op haar beurt een ruime halve seconde sneller was dan Preuss.

Arnekleiv's hoop op de winst werd zo al snel door Knotten de grond in gedrukt, maar Knotten overkwam hetzelfde: de Française Lou Jeanmonnot had alle tien schijven omver geschoten en was snel genoeg om aan de finish 8,5 seconden onder Knotten's tijd door te duiken. Die tijd wist niemand meer aan te vallen, en ook de podiumplaatsen van Knotten en Arnekleiv bleken uiteindelijk veilig.

Mannen
Een opmerkelijke wedstrijd bij de mannen, vol verrassingen. Topfavoriet Johannes Thingnes Bø schoot drie keer mis en met name de derde misser bleek de genadeklap: de dominante man van vorig jaar werd slechts achttiende. Ondanks twee missers maakte de Zweed Sebastian Samuelsson met razendsnel schieten indruk door ruim de leiding over te nemen van Vetle Sjåstad Christiansen: de Noor schoot tien keer raak, maar bij zijn staande schietbeurt leek hij een mentale blokkade te hebben en niet te durven schieten, waardoor hij veel tijd verloor.

Samuelsson's tijd werd op zijn beurt echter ook verbeterd: de Noor Tarjei Bø bleef foutloos op de schietbaan en was acht seconden sneller. Ondertussen vertrok de Duitse Philipp Nawrath echter ook na tien treffers uit de schietbaan en hij was maar liefst 18,7 seconden sneller aan de finish, wat hem zijn allereerste World Cup-zege opleverde. Bø werd wel nog net tweede: landgenoot Vebjørn Sørum werd met tien treffers op 19,8 seconden van Nawrath verrassend derde.'