Langlaufster Diggins haalt uit, Noorse mannen domineren en Vermeulen maakt indruk

De World Cup langlaufen is dit weekeinde neergestreken in Zweden. In Gällivare werd zaterdag bij een frisse vijftien graden onder nul gestreden op de tien kilometer in de vrije stijl, eerst bij de vrouwen en later op de dag bij de mannen.

Vrouwen
De Amerikaanse Jessie Diggins en thuisfavoriete Ebba Andersson - Frida Karlsson was wegens COVID niet aanwezig - startten kort na elkaar en zaten aanvankelijk dicht bij elkaars tijden. Na een kilometer of vier was Diggins echter beduidend sneller en in haar typische vechtstijl bleef ze stampen tot aan de finish, waar Andersson weinig tegen in kon brengen: de Zweedse werd weliswaar tweede, dat was wel op maar liefst 23,1 seconden van de ontketende Diggins. Plek drie ging ook naar Zweden: Moa Ilar finishte op 25,6 seconden van Diggins, dus vlak achter de vier dagen jongere Andersson.

Mannen
Dat het een Noors feestje zou worden was niet geheel verrassend, hoewel lange tijd de vraag was wie het zou gaan doen. Harald Østberg Amundsen leek goede kans te maken, maar vooral in de tweede helft was Pål Golberg geweldig onderweg geweest. Iedereen beet zich stuk op zijn tussentijden in de tweede helft van de wedstrijd en Golberg ging met de overwinning aan de haal. Amundsen strandde op 4,2 seconden, Iver Tildheim Andersen completeerde op 5,1 seconden het Noorse podium, minder dan een seconde voor landgenoot Simen Hegstad Krüger. De in topvorm verkerende Oostenrijker Mika Vermeulen, zoon van een Nederlandse vader, maakte wederom grote indruk en noteerde de achtste tijd.