IsraŽlisch leger: Hamas-wapens en commandocentrum ontdekt in Al-Shifa kliniek

Na de bestorming van het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza door het Israëlische leger zijn er volgens IDF wapens, militaire technologie, inlichtingenmateriaal en een Hamas-commandocentrum ontdekt. In de kliniek werd een ‘operationeel hoofdkwartier’ van de radicaal-islamitische Palestijnse organisatie met communicatieapparatuur gevonden, aldus legerwoordvoerder Daniel Hagari ‘s avonds.

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook zei echter in een tegelijkertijd gepubliceerde verklaring dat het Israëlische leger geen wapens of ander militair materieel in het ziekenhuis heeft ontdekt. Het ministerie benadrukte dat het de opslag van dergelijk materiaal in ziekenhuizen niet toestaat. De woordvoerder van het Israëlische leger, Hagari, benadrukte van zijn kant: "We hebben bewijs dat het ziekenhuis militaire en terroristische doeleinden diende, in strijd met het internationaal recht."

Bij het begin van de bestorming van het ziekenhuis zou het IDF verschillende strijders van Hamas hebben gedood. “Voordat onze soldaten het ziekenhuis binnengingen, werden ze geconfronteerd met explosieven en groepen terroristen. Hierop volgden gevechten waarbij terroristen werden gedood”, aldus het leger.

Internationaal heeft Israël veel kritiek ontvangen over de bestorming van het Al-Shifa ziekenhuis. Ook de Verenigde Naties en het Rode Kruis zijn uiterst bezorgd over de veiligheid van patiënten, vluchtelingen en medisch personeel in de kliniek.VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths verscheen op de online dienst. “Ziekenhuizen zijn geen slagveld”, legde hij uit.

Israël heeft benadrukt dat de strijdkrachten zich specifiek richtten op leden van de terroristische organisatie Hamas tijdens hun operatie in het grootste ziekenhuis in de Gazastrook. “Israël is in oorlog met Hamas, niet met de burgers in Gaza”, zei militaire woordvoerder Daniel Hagari. 

Het Israëlische leger zegt dat het couveuses en babyvoeding naar het Al-Shifa-ziekenhuis heeft gebracht. Het leger zei dat de militaire operatie in de kliniek nog steeds gaande was. De couveuses, babyvoeding en andere medische benodigdheden werden echter wel afgeleverd bij het ziekenhuis in Gaza.