MotoGP-coureur Martin wint ook sprint in Thailand, Veijer op P5 in Moto3

Op het Chang International Circuit in Buriram is zaterdag de sprintrace verreden voor de Grand Prix van Thailand in de MotoGP. Het werd een redelijk vermakelijke en vooral weer bloedhete race, waarin de strijd om de winst wat minder spannend was.

Poleposition was voor Jorge Martin, met Luca Marini en Aleix Espargaro naast zich. Marco Bezzecchi, Brad Binder en Francesco Bagnaia namen plek op de tweede startrij, terwijl de gebroeders Alex en Marc Marquez met Maverick Viñales op rij drie stonden, voor Fabio Quartararo, Johann Zarco en Augusto Fernandez.

Martin was weer uitstekend weg en domineerde de openingsfase, waarin hij gelijk een gat sloeg naar Marini, Binder, Espargaro, Bezzecchi en de prima vertrokken Marc Marquez. Martin's titelrivaal Bagnaia had het juist erg zwaar en zakte terug tot de negende plek, achter Zarco en Alex Marquez en met Quartararo in zijn kielzog.

Halverwege de race nam Binder de tweede plek eindelijk over van Marini, door zijn KTM strak binnendoor te gooien - het was voor Binder ook noodzakelijk om überhaupt kans te maken richting Martin te rijden. Dat kwam er niet van en Martin pakte wéér eens een sprintzege, voor Binder en Marini. Marquez bekroonde een prima race met een vierde plek, voor Espargaro, Bezzecchi en Bagnaia.

De daadwerkelijke Grand Prix in de MotoGP gaat zondagochtend om 09.00 uur Nederlandse tijd van start. Drie uur daarvoor, om 06.00 uur Nederlandse tijd, trapt de Moto3 af met de eerste race van de dag, waar Deniz Öncü op poleposition staat. Diogo Moreira en Ayumu Sasaki completeren de eerste startrij, de Japanners Ryusei Yamanaka en Taiyo Furusato flankeren niemand minder dan Collin Veijer op de tweede startrij.

De Moto2 gaat dan om 07.15 uur van start, met Fermin Aldeguer, bijna-wereldkampioen Pedro Acosta en Albert Arenas op rij één, voor Aron Canet, thuisheld Somkiat Chantra en Marcos Ramirez. Zonta van den Goorbergh mag vanaf plek vijftien vertrekken, zes posities voor Bo Bendsneyder.