Microsoft rondt acquisitie van Activision Blizzard officieel af

De kogel is na lang beraad door de kerk. Microsoft mag zich sinds afgelopen vrijdag 13 oktober van dit jaar officieel eigenaar noemen van Activision Blizzard. Met een bedrag van $69 miljard is dit één van de grootse overnames in de geschiedenis uit de games-industrie. Een aantal populaire franchises zoals Call of Duty, Starcraft, Warcraft, Diablo en Candy Crush behoren nu tot het emperium van Xbox.

Naast de populaire game-franchises en de hoofdstudio's van Activision Blizzard zullen er ook een aantal ontwikkelaarstudio's zoals Infinity Ward en Treyarch (bekend van de Call of Duty reeks), Raven Software, Sledgehammer Games, King, Toys for Bob, Beenox and High Moon Studios zich bij de nieuwe club aansluiten.

De acquisitie van Activision stond al sinds januari 2022 in de planning, waarbij eigenlijk de overname begin zomer 2023 afgerond zou moeten zijn. Het stuitte echter op wat juridische drempels van de Britse CMA en het Amerikaanse FTC.

Phil Spencer, de CEO van Microsoft's Xbox-divisie, toonde zich opgetogen over de uitkomst:

"Als één team zullen we leren, innoveren en blijven voldoen aan onze belofte om het plezier en de gemeenschap van gaming naar meer mensen te brengen. We doen dit in een cultuur waarin we ernaar streven iedereen in staat te stellen het beste uit zichzelf te halen, waarin iedereen welkom is en waarin onze voortdurende inzet voor Gaming for Everyone centraal staat.

We streven bewust naar inclusie in alles wat we doen bij Xbox - van ons team tot de producten die we maken en de verhalen die we vertellen, tot de manier waarop onze spelers met elkaar omgaan en zich inzetten als een bredere gamingcommunity.

Samen creëren we nieuwe werelden en verhalen, brengen we je favoriete games naar meer plekken zodat meer spelers mee kunnen doen, en betrekken we spelers op nieuwe, innovatieve manieren op de plekken waar ze graag spelen, zoals mobiel, cloudstreaming en meer.

Spelers hebben altijd centraal gestaan bij alles wat we doen. En terwijl we groeien, blijven we de spelers centraal stellen. We blijven luisteren naar jullie feedback, bouwen aan een community waarin jullie jezelf kunnen zijn, waarin ontwikkelaars hun beste werk kunnen doen en waarin we leuke games kunnen blijven maken", aldus Phil Spencer, hoofd gaming van Microsoft.

"Zoals beloofd zullen we ook doorgaan met het beschikbaar maken van meer games op meer plaatsen - en dat begint nu met het mogelijk maken voor cloud streaming providers en spelers om Activision Blizzard-games te streamen in de Europese Economische Ruimte, een belofte die we hebben gedaan aan de Europese Commissie.

Vandaag beginnen we met de werkzaamheden om geliefde franchises van Activision, Blizzard en King naar Game Pass en andere platforms te brengen. We zullen in de komende maanden meer delen over wanneer je het spel kunt verwachten. We weten dat je enthousiast bent - en wij zijn dat ook."

Activision Blizzard liet in een eerdere verklaring vorige week al weten dat het, mocht de acquisitie doorgaan, vanaf 2024 zou starten met hun titels toe te voegen aan Xbox Game Pass, de pay-as-you-play abonnementsdienst van Microsoft.

Tenslotte is ook bekend gemaakt dat Bobby Kotic, de huidige CEO van Activision Blizzard per januari 2024 zal gaan verlaten. Hij zal nog wel tot eind 2023 Phil Spencer helpen met een soepele transitie van de activiteiten. Bobby Kotic is de grootse aandeelhouder van Activision Blizzard en stond de afgelopen jaren in de Top 5 van meest verdienende CEO's in de Games-industrie.