Dodelijke steekpartij op school Arras, elders lijkt aanslag verijdeld door politie

Bij een steekpartij met een vermoedelijk terroristisch motief in een school, is een leraar om het leven gekomen en zijn twee anderen gewond geraakt. De steekpartij vond plaats in het Lycée Gambetta in  Arras, Noord-Frankrijk.

Update 18.45 uur: De verdachte is een man (20) met Tsjetsjeense roots en hij stond bij de Franse autoriteiten bekend als geradicaliseerd. Hij stak een leraar neer en verwondde twee andere mensen, een schoolconcierge verkeert nog in levensgevaar, terwijl een andere leraar lichtgewond raakte, aldus politiebronnen. Er raakten geen studenten gewond. De aanvaller schreeuwde “Allah is groot”. De achtergrond van het misdrijf lijkt terroristisch maar wordt nog onderzocht.

Politie zei dat Mohammed M. was geregistreerd in het nationale dreigingsregister en onder toezicht stond van de binnenlandse geheime dienst. De jongeman was de dag ervoor gecontroleerd, de telefonische controle gaf geen indicatie van een dreigend misdrijf.

M. woont sinds 2008 in Frankrijk en heeft de Russische nationaliteit. Volgens politiebronnen kwam hij uit Tsjetsjenië. Volgens informatie van de lerarenvakbonden gaat het om een oud-leerling van de school. Volgens de politie werd ook zijn 17-jarige broer gearresteerd. Het antiterrorismeparket doet onderzoek naar moord en poging tot moord in verband met terrorisme.

‘We sloten ons op, tot de politie kwam’
Het slachtoffer is een leraar Frans van in de 50. Hij zou hebben geprobeerd de aanvaller tegen te houden, meldt de krant ‘La Voix du Nord’. Een schoolconcierge raakte ernstig gewond. Het Lycée Gambetta ligt in het centrum van Arras en heeft ongeveer 1.500 studenten. Volgens informatie van een lerarenvakbond is dit geen hotspotschool.

“Hij viel het personeel in de kantine aan. Ik probeerde in te grijpen toen hij zich tegen mij keerde en van mij wilde weten of ik leraar geschiedenis en aardrijkskunde was”, zegt leraar Martin Dousseau, die filosofie doceert. “We sloten onszelf op tot de politie kwam”, zei hij. 

Emmanuel Macron sprak over een verijdelde aanval
Na de steekpartij in Arras heeft de poltie nabij een middelbare school in Limay, Yvelines een zich verdacht gedragende man in hechtenis genomen. De man(24) droeg een keukenmes bij zich en staat vermeld als S. Hij heeft geen slachtoffers veroorzaakt. “Hij zou een groep meisjes indringend hebben aangekeken en de politie zou hem hebben gearresteerd vanwege dit verdachte gedrag”, aldus een bron. Het leek erop dat hij jonge middelbare scholieren volgde van de middelbare school Condorcet en het Guy-Môquet gymnasium. De politie volgde hem naar de parkeerplaats van de Lidl een paar honderd meter verderop, waar ze hem arresteerden. 

Emmanuel Macron had het tijdens zijn toespraak in Arras dat de poltie aan aanvalspoging in Yvelines had verijdeld. De openbare aanklager van Versailles wil dit nog niet bevestigen. “We hebben deze man in politiehechtenis geplaatst wegens het dragen en vervoeren van een wapen”, geeft Maryvonne Caillibotte aan. 

Eerdere berichtgeving: Volgens Le Parisien kwam de verdachte de school binnen terwijl hij “Allahu Akbar” riep. Volgens een politiebron staat de persoon op de S-lijst van radicalisering. Hij was bekend en werd in de gaten gehouden door de politiediensten. Hij zou een oud-leerling van de school zijn, van Tsjetsjeense afkomst, en 20 jaar oud. Ook de broer van de vermoedelijke dader van de fatale steekpartij in Arras werd in de buurt van een andere school gearresteerd, zonder dat hij in het bezit was van een wapen, zo blijkt uit de eerste informatie, aldus een politiebron.

Het Nationale Openbaar Ministerie voor Terrorismebestrijding heeft de zaak in behandeling genomen.

Vice-president van het lagerhuis van het parlement, Naima Moutchou, zei dat de Nationale Vergadering “haar solidariteit betuigt en haar gedachten uitspreekt voor de slachtoffers, hun families en de onderwijsgemeenschap nu we vernemen dat een leraar is vermoord en verschillende anderen gewond zijn geraakt.”