Burgemeester Van Zanen is acties Extinction Rebellion in Den Haag zat

Vandaag viert Den Haag Prinsjesdag, maar er zijn zorgen dat demonstranten van Extinction Rebellion (XR) opnieuw de A12 gaan blokkeren. Burgemeester Jan van Zanen is de acties van de klimaatactivisten zat. “Iedereen moet zich aan de wet houden”, zegt Van Zanen vanmorgen bij WNL.

Al dagenlang voert XR actie tegen fossiele subsidies door de Utrechtse baan/A12 bij Den Haag te blokkeren. “Het vergt enorm veel inzet door de politie. Ik denk dat ik sinds juni vorig jaar al zeventien keer de openbare orde heb moeten herstellen door mensen daar weg te laten dragen. Dit is een extra belasting op de agenten in onze stad, die het al druk genoeg hebben," aldus Van Zanen.

De burgemeester van Den Haag roept XR op om te stoppen met de acties. “Er komt een einde aan, want het vergt eindeloos veel inzet. Elke politieagent die daar staat, kan geen criminelen vangen. Elke officier van justitie die hiermee bezig is, moet strafzaken laten liggen. De capaciteit is beperkt.”

“Politieagenten en officieren van justitie zijn professionals. Maar er is een grens”, benadrukt Van Zanen. “Agenten maken lange werkweken, ze komen uit het hele land en moeten iedereen van de A12 verwijderen. Ik vind het verschrikkelijk.”