Grand Prix van Oostenrijk in MotoGP levert dubbele winnaar op

Op de Red Bull Ring is dit weekeinde de Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP verreden. Op zaterdag stond de sprintrace op het programma, zondag was het dan tijd voor de daadwerkelijke Grand Prix.

Sprintrace
Francesco Bagnaia vertrok van poleposition, met Maverick Viñales en Brad Binder naast hem op de eerste rij. Jack Miller, Alex Marquez en Luca Marini vormden de tweede rij, voor Marco Bezzecchi, Miguel Oliveira en Fabio Quartararo.

In bocht één ging het achter de voorste gelederen al fout: Johann Zarco, Bezzecchi en Oliveira lagen allemaal op het asfalt en ook Quartararo liep flinke vertraging op. Bagnaia behield de leiding, de KTM's van Binder en Miller sloten aan.

Bagnaia en Binder reden zich in de openingsfase wat los van de rest, waar Miller, Marini, Martin en Marquez het achtervolgende groepje vormden. Richting de helft van de race ging het daar fout: Martin, de voornaamste schuldige van de val in bocht één, streed te fel om plek drie en beukte Marini onderuit.

De strijd om de winst was vrij rap gestreden: Binder haakte af bij Bagnaia, die zijn vierde sprintzege van het jaar boekte. Binder werd tweede, Martin hield stand en finishte als derde.

Grand Prix
Met dezelfde startopstelling werd de Grand Prix afgetrapt, met als kanttekening dat Martin een long-lap-penalty aan de broek had wegens zijn rijgedrag van de sprintrace. Bagnaia had weer een prima start en kreeg Binder achter zich aan, terwijl Miller op plek drie al moeite had om er echt bij te blijven.

Miller begon het al snel lastig te krijgen en zakte terug, terwijl Bagnaia en Binder een gat sloegen naar Marquez, Bezzecchi en Marini. Met zeven ronden te gaan was dat nog altijd de situatie, hoewel Binder inmiddels in zijn eentje reed - hij kon Bagnaia niet bijhouden, maar reed nog wel ruim voor de achtervolgers.

Bagnaia werd geen moment meer bedreigd en pakte een zeer dominante zege, Binder completeerde een meer dan uitstekende race als tweede. Bezzecchi en Marini namen Marquez in de laatste paar ronden te grazen en het was Bezzecchi die het podium completeerde, voor Marini, Marquez, Viñales en Martin.