Historische wereldtitel baanrenners Van Schip en Havik, Hoogland weer wereldkampioen

In Glasgow zijn dinsdagavond weer de nodige wereldtitels verdeeld tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Het werd een uitstekend avondje voor Nederland, dat niet één, maar zelfs twee keer het Wilhelmus hoorde.

Kilometer tijdrit mannen
Jeffrey Hoogland was wederom de torenhoge favoriet op 'zijn' onderdeel, hoewel het in de finale zowaar nog best spannend werd: de Australiër Matthew Glaetzer had de kilometer afgeraffeld in 58,526 seconden en Hoogland moest nog stevig aan de bak. Dat lukte uiteraard wel: goud in 58,222 seconden en zijn vierde wereldtitel op de kilometer was een feit. Brons ging in 58,822 seconden naar de Australiër Thomas Cornish, Roy van den Berg bleef steken op plek dertien in de kwalificatie.

Puntenkoers vrouwen
Marit Raaijmakers reed een attente koers, maar het was nooit écht genoeg voor de strijd om de medailles: zesde. De Belgische Lotte Kopecky was een klasse apart, zat constant voorin en reed bijna iedereen ook nog eens op een rondje achterstand. Kopecky pakte overtuigend het goud, alleen de Australische Georgia Baker bleef een beetje in de buurt, terwijl brons naar de Japanse Tsuyaka Uchino ging.

Koppelkoers mannen
Jan Willem van Schip en Yoeri Havik reden vanaf het begin al een prima koers, waarbij ze nooit ver van de actie waren, maar met vijftig van de tweehonderd ronden op de teller opende het duo écht de aanval. Een verschroeiende tempoversnelling leverde een flinke bak extra punten op en in de zinderende eindsprint hield Nederland het nét vol tegen de Britten Oliver Wood en Mark Stewart, waardoor de eerste Nederlandse wereldtitel ooit op de koppelkoers een feit was. Brons was voor de Nieuw-Zeelanders Aaron Gate en Campbell Stewart, voor Lindsay de Vylder en Robbe Ghys uit België.

Keirin mannen
In de eerste ronde plaatste Jeffrey Hoogland zich, kort na zijn kilometerzege, juist als enige Nederlander direct voor de kwartfinales. Tijmen van Loon en Harrie Lavreysen kwamen daar ook nog bij, zij kregen het via de herkansingen alsnog voor elkaar om woensdag ook in de kwartfinales te mogen rijden.

Individuele sprint vrouwen
Steffie van der Peet ging er maandag al uit in de eerste knockoutronde, voor Hetty van der Wouw viel het doek dinsdag in de achtste finales: de Duitse kanshebster Emma Hinze was simpelweg een maat te groot.