Texas: rechter 'verruimt' abortuswetgeving, procureur-generaal in hoger beroep

Vrijdag is een tijdelijke vrijstelling verleend voor het abortusverbod van de staat Texas, waardoor vrouwen met gecompliceerde zwangerschappen de procedure kunnen ondergaan en artsen vrijwaren van vervolging krijgen als ze vaststellen dat de foetus na de geboorte niet zal overleven. Het kantoor van de procureur-generaal heeft echter beroep aangetekend bij het Hooggerechtshof van Texas, waardoor het bevel van de rechter wordt geblokkeerd en niet van kracht wordt.

Rechter Jessica Mangrum heeft geoordeeld dat de procureur-generaal geen artsen kan vervolgen die ten 'goede trouw' een gecompliceerde zwangerschap beëindigen. Mangrum omschreef de complicaties als een zwangerschap die een risico op infectie met zich meebrengt, een foetale toestand waarin de foetus na de geboorte niet zal overleven of wanneer de zwangere vrouw een aandoening heeft die regelmatige, ingrijpende behandelingen vereist. Vorige maand heeft de rechtbank drie vrouwen gehoord die getuigden tegen het abortusverbod in Texas en beschreven hoe vertraagde medische zorg hun zwangerschappen heeft beïnvloed. De vrouwen klagen Texas aan vanwege de wet en proberen duidelijkheid te krijgen wanneer een medisch noodgeval een abortus rechtvaardigt. Momenteel staat de wet abortus toe als het leven van de moeder in gevaar is.  

Mangrum concludeerde dat Senaatswet 8 ongrondwettelijk is. Ze zei dat het handhaven van het abortusverbod buiten de wettelijke bevoegdheden valt van Texaanse functionarissen die belast zijn met het vervolgen van artsen onder deze wet. Het Centrum voor Reproductieve Rechten, dat de eisende vrouwen bijstaat, is blij met de uitspraak omdat de uitspraak artsen duidelijkheid geeft over wanneer ze abortussen kunnen uitvoeren, zodat ze hun eigen medische oordeel kunnen gebruiken. 

Het kantoor van de procureur-generaal is echter in beroep gegaan en noemde de uitspraak van Mangrum “een poging van een activistische Austin-rechter om de abortuswetten van Texas terzijde te schuiven”.