IndyCar-coureur Newgarden slaat dubbelslag met vijfde ovalzege op rij

Op de Iowa Speedway is zondagavond in de IndyCar Series de tweede race verreden van de double header aldaar. Net als zaterdagavond stonden er 250 rondjes op het programma op de uiterst korte oval, met dit keer een beduidend spannender race.

Will Power vertrok vanaf poleposition en had Scott McLaughlin naast zich, met David Malukas en Ed Carpenter op de wat verrassende tweede rij, voor Colton Herta, Graham Rahal, zaterdagwinnaar Josef Newgarden, veteraan Helio Castroneves, Scott Dixon en Marcus Ericsson - Rinus van Kalmthout vertrok vanaf plek veertien.

Power en McLaughlin waren goed weg, maar Ericsson kende een superstart: in no-time reed hij van de tiende naar de derde plek. Na de openingsfase kalmeerde het wat, tot Newgarden langs Power en McLaughlin naar de leiding reed - met name Power zakte gelijk flink weg, McLaughlin kon nog een beetje in de buurt blijven.

Na ruim vijftig ronden kwamen de mannen vooraan hun eerste pitstops maken, waarna Newgarden gewoon weer de leiding had, gevolgd door McLaughlin en - op forse afstand - Power. Niet heel veel later reed Agustin Canapino in het achterveld tegen de muur. Het bleef bij een soort stevig schampschot, maar dat was genoeg voor een caution en dus kwam vrijwel iedereen gelijk weer een pitstop maken.

Met Newgarden en McLaughlin voorop konden we weer door, na wat actie om plek drie gevolgd door Power, Ericsson en Dixon. Na ruim honderdvijftig ronden was de volgende caution een feit: Sting Ray Robb had net een pitstop gemaakt, maar een van zijn wielen zat niet goed vast en liep eraf, wat voor een nogal gevaarlijke situatie op de baan zorgde.

Newgarden, Power en Dixon kwamen geen stop maken, McLaughlin en O'Ward wel en met ruim tachtig ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid. Een ronde of dertig later kwam ook Newgarden weer naar binnen, net als de rest van de top van het veld, inclusief een nieuwe stop voor McLaughlin. De tot dan grotendeels onzichtbare Felix Rosenqvist kende een topstop op een topmoment en zat ineens op plek twee, vlak achter leider Newgarden.

Rosenqvist had één echte kans, maar Newgarden sloeg die aanval af en kon daarna gewoon weer een gat slaan...tot Ryan Hunter-Reay tien ronden voor het einde een caution veroorzaakte door de muur te raken. Met nog maar drie ronden te gaan werd er ineens weer geracet, Newgarden, Rosenqvist, Power, McLaughlin en Alex Palou voorop.

Newgarden sloeg gelijk een fors gat, vooral achter hem werd flink geknokt. De tweede overwinning van het weekeinde kwam geen moment in gevaar voor de ongekroonde koning van Iowa, voor Power, Palou, Rosenqvist en McLaughlin - het was de vijfde ovalzege op rij voor Newgarden, alleen legendes AJ Foyt en Al Unser Sr kregen dat ooit voor elkaar. Van Kalmthout werd na een wat anonieme race uiteindelijk achttiende.