Oekraïne eist verantwoordelijkheid op voor aanval munitiedepot de Krim

Oekraïne heeft een aanval op de door Rusland geannexeerde Krim bevestigd. De aanval was gericht op "militaire installaties" en werd uitgevoerd door het Oekraïense leger, aldus een bron binnen het Oekraïense leger. Verdere details over de aanval werden door deze bron niet gegeven. 

De door Moskou aangestelde gouverneur van de Krim, Sergey Aksyonov, had eerder al meegedeeld dat er een munitiedepot was ontploft als gevolg van een Oekraïense drone-aanval. Daarna werd in de regio Krasnogvardeyskoye op de Krim besloten tot evacuatie binnen een straal van vijf kilometer rond het kamp.

Niemand raakte gewond bij de drone-aanval, zei Aksjonov op Telegram. Het door Rusland geïnstalleerde Ministerie van Volksgezondheid van de Krim zei later echter dat vier mensen in het ziekenhuis waren opgenomen. Het ministerie geeft geen informatie over de aard van hun verwondingen.

Treinverkeer onderbroken
Volgens Aksyonov werden de treindiensten op de Krim na de aanslag uit voorzorg opgeschort. Twee treinen tussen Moskou en Simferopol, de grootste stad van de Krim, werden tegengehouden. De treindienst werd later hervat, zo kondigde de gouverneur aan.

De 19 kilometer lange Kerchbrug van het Russische vasteland naar de Krim werd eerder deze week beschadigd door een aanval. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Twee dagen later vatte een groot munitiedepot vlam in het zuidoostelijke deel van het schiereiland.

Begin juni lanceerde het Oekraïense leger een tegenoffensief om door Rusland bezette gebieden te heroveren - onder meer met als doel de controle over de Krim, wat Rusland in 2014 had geannexeerd, terug te krijgen. In een video-uitzending op een veiligheidsforum in de Amerikaanse stad Aspen op vrijdag herhaalde de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy het doel om "de hele Krim" te heroveren op de Russen.