India verbiedt deel export witte rijst, het hamsteren is al gestart

India heeft de export van alle witte rijst (behalve basmati) met onmiddellijke ingang verboden. Experts zeggen dat dit mogelijk net zo'n impact kan hebben op de wereldwijde graanvoorraden als het opschorten van de graandeal door Rusland.

India is 's werelds grootse exporteur van rijst, goed voor meer dan 40% van de wereldwijde rijsthandel, en de op een na grootste producent na China. Analisten vertelden CNBC dat het verbod van deze week de reeds hoge prijzen nog verder zou kunnen doen stijgen. "De wereldwijde rijstbevoorrading zou drastisch krapper worden... aangezien het land 's werelds op een na grootste producent van basisvoedsel is", zegt Eve Barre, ASEAN-econoom bij handelskredietverzekeraar Coface. 

Topbestemmingen voor Indiase rijst zijn Bangladesh, China, Benin en Nepal. Andere Afrikaanse landen importeren ook grote hoeveelheden Indiase rijst, schreven analisten. Volgens het ministerie van Consumentenzaken vormt witte rijst (exclusief Basmati) ongeveer 25% van de rijstexport van India.

Getroffen importeurs kunnen zich wenden tot alternatieve leveranciers in Thailand en Vietnam.

India kampt al met hoge groente-, fruit- en graanprijzen. De tomatenprijzen zijn de afgelopen weken met meer dan 300% gestegen als gevolg van het extreme weer.

Tarweprijzen stegen deze week nadat Rusland zich terugtrok uit de graandeal aan de Zwarte Zee. Deze overeenkomst had tot doel een wereldwijde voedselcrisis te voorkomen door Oekraïne toe te staan granen te blijven exporteren.

De rijstinflatie is bijna verdubbeld, gemiddeld 6% op jaarbasis vorig jaar tot bijna 12% in juni 2023.

In de Verenigde Staten worden er door dit verbod al op enkele plaatsen rijst gehamsterd.