Hollywood-acteurs ook in staking, om royalties en rechten op hun AI afbeelding

Grote films in productie, waaronder de vervolgfilms Avatar en Gladiator, zullen waarschijnlijk worden beïnvloed door de staking van Hollywood-acteurs. Tijdens de grootste staking in de branche in ruim 60 jaar legden zo'n 160.000 artiesten vrijdag het werk neer.

De staking werd donderdagochtend uitgeroepen door de Amerikaanse acteursvakbond Sag-Aftra, Ze kondigen aan zich vanaf donderdag middernacht formeel aan te sluiten bij de staking van Writers Guild of America. De Hollywood tekstschrijvers staken sinds begin mei.

De historische dubbele staking heeft de Amerikaanse tv- en filmindustrie tot stilstand gebracht. De laatste keer dat de twee vakbonden tegelijkertijd staakten was in 1960, toen acteur - en latere president van de VS - Ronald Reagan de protesten leidde.

De voorzitter en het boegbeeld van de acteursvakbond is Fran Drescher, bekend van haar hoofdrol in The Nanny uit de jaren 90. 

Sag-Aftra heeft ongeveer 160.000 leden: acteurs in film- en tv-shows, maar ook artiesten van videogames, radiopresentatoren, modellen en YouTube-influencers. Technisch gezien dekt de vakbond alleen de VS, maar de Global Rule One vereist dat leden zich terugtrekken uit elke productie waar ook ter wereld.  

Een van de belangrijkste punten zijn de berekening van royalties, de betalingen die artiesten ontvangen voor herhaalde vertoningen van films of tv-shows, terwijl ook de vraag wie de eigenaar is van een door AI gemaakte gelijkenis van een acteur een knelpunt is. Onderhandelaars van Sag-Aftra eisen royalties, deels gebaseerd op het aantal kijkers op streamingdiensten, maar deze diensten waaronder Netflix, Amazon en Disney - zijn niet bereid deze informatie te delen. 

Onder meer bekende acteurs als Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, Matt Damon, Joaquin Phoenix, Jamie Lee Curtis, Olivia Wilde, Ewan McGregor en George Clooney hebben zich uitgesproken voor de staking.