Nooit meer 'bunga-bunga' feestjes, Silvio Berlusconi (86) overleden

De Italiaanse oud-premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi is op 86-jarige leeftijd overleden, melden Italiaanse media. Hij stierf in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan, waar hij afgelopen vrijdag was opgenomen. Hij krijgt komende woensdag een staatsbegrafenis in de Dom van Milaan.

De Italiaanse premier Meloni sprak haar lof uit voor de politieke prestaties van wijlen ex-premier Berlusconi. Meloni zei in Rome dat Berlusconi met zijn moed en vastberadenheid een van de meest invloedrijke mannen in de Italiaanse geschiedenis is geworden. De Italiaanse president Mattarella zei ook dat Berlusconi de geschiedenis van de republiek heeft gevormd. 

Berlusconi's partij Forza Italia bracht ook hulde aan haar leider. Paus Franciscus zei dat hij bidt voor eeuwige vrede voor de overledene en troost voor degenen die om Berlusconi rouwen. Honderden fans van voetbalclubs AC Milan en AC Monza, eigendom van Berlusconi, verzamelden zich voor de residentie van Berlusconi in de gemeente Arcore en legden bloemen voor de ingang.

Poetin: "Een goede en wijze vriend"
Ook uit het buitenland kwamen uitingen van verdriet: de Russische president Poetin noemde Berlusconi een goede en wijze vriend. De Hongaarse premier Orban beschreef hem als een "geweldige vechter". 

Al jaren gezondheidsproblemen
De 86-jarige Berlusconi overleed gisteravond in een ziekenhuis in Milaan aan de gevolgen van leukemie. Hij krijgt woensdag een staatsbegrafenis in de Dom van Milaan. De afgelopen jaren kampte hij herhaaldelijk met ernstige gezondheidsproblemen. Als politicus, media-ondernemer en eigenaar van de eersteklas voetbalteams AC Milan en AC Monza, gaf Berlusconi decennia lang vorm aan het openbare leven in Italië.

Drie keer premier
Tussen 1994 en 2011 was Berlusconi drie keer premier, één keer voor twee termijnen. Zijn laatste termijn eindigde in de nadagen van de financiële crisis, toen Italië op de rand van een nationaal bankroet stond.

Ook het schandaal rond zogenaamde 'Bunga Bunga'-feesten, waar naar verluidt minderjarigen aanwezig waren, vond plaats in deze tijd. Jaren van slepende rechtzaken volgden. Hij moest zich meerdere keren verantwoorden voor vermeende economische en corruptiemisdrijven. In 2013 werd hij veroordeeld voor belastingontduiking.

Aan de andere kant werd Berlusconi vrijgesproken van beschuldigingen van ambtsmisbruik en het prostitutieen van minderjarigen. Recent stond hij terecht voor het omkopen van getuigen.

'Begrip voor Russische president Poetin'
Bij de Europese verkiezingen van 2019 haalde Berlusconi het Europees Parlement. Bij de algemene verkiezingen in Italië in september vorig jaar werd hij verkozen tot lid van de Senaat. Zijn partij Forza Italia zit momenteel in een coalitieregering met Meloni's extreemrechtse Fratelli d'Italia en de rechtse Lega. Na de Russische aanval op Oekraïne heeft Berlusconi herhaaldelijk verklaringen afgelegd waarin hij begrip toonde voor de Russische president Poetin.

Eigen tv-stations hielpen hem als opstapje naar de politiek
Berlusconi werd op 29 september 1936 in Milaan geboren als zoon van een bankbediende en een huisvrouw. Hij studeerde rechten en werkte onder meer als entertainer op cruiseschepen. Zijn opkomst begon in de bouwsector in de jaren zestig. In de jaren '70 en '80 ontdekte hij de macht van de televisie en richtte zijn eigen tv-station op, waaruit hij later in de politiek stapte.