Trump zou geheime militaire informatie hebben doorgegeven

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft de aanklachten tegen oud-president Donald Trump openbaar gemaakt. Hij wordt verdacht van 37 strafbare feiten, waaronder het achterhouden van geheime documenten, het afleggen van valse verklaringen en het tegenwerken van strafrechtelijk onderzoek.

Ook wordt Trump het bewaren van honderden dossiers in zijn huis in Florida, het doorgeven van geheime militaire informatie over Amerikaanse kernwapens en de militaire capaciteiten van andere landen ten laste gelegd.

Er worden in totaal zeven categoriën delicten vermeld. Trump wordt onder meer beschuldigd van het opzettelijk meenemen van nationale defensie-informatie. Dit punt valt onder de Amerikaanse spionagewet en kan worden bestraft met maximaal tien jaar gevangenisstraf.

Speciaal aanklager Smith, aangesteld door het ministerie van Justitie, benadrukte het belang van wetten ter bescherming van geheime overheidsinformatie. Overtredingen hierop zouden het hele land in gevaar brengen. Smith kondigde aan dat het proces snel zou beginnen.

De FBI doorzocht in augustus 2022 Trumps privéwoning Mar-a-Lago in Florida en nam daar geheime informatie in beslag - waarvan sommige met het hoogste classificatieniveau.