FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 juni 2023

Bagnaia wint ook op Mugello MotoGP-sprintrace

In de MotoGP is zaterdag de sprintrace verreden voorafgaand aan de Grand Prix van Italië. Op een af en toe iets vochtig circuit van Mugello werd vooral in de eerste helft van de race stevig geknokt, daarna werd het wat rustiger.

Poleposition was voor Francesco Bagnaia, met de gebroeders Marc en Alex Marquez naast zich op de eerste rij. Op rij twee stonden Luca Marini, Jack Miller en Jorge Martin, voor Marco Bezzecchi, Aleix Espargaro en Johann Zarco. Alex Marquez lag in bocht één al in het grind, Bagnaia pakte de leiding, voor Martin, Marc Marquez en Marini.

Ondertussen begon het lichtjes te regenen en nam Martin de leiding over. Een beuk van Miller zorgde ervoor dat Marc Marquez naar de achtste plek zakte, Bezzecchi en Marini profiteerden door terug aan te sluiten achter Bagnaia en Martin. Diezelfde Martin kreeg het zwaar en werd gepasseerd door Bezzecchi, terwijl Zarco en Miller langs Marini reden.

Bagnaia kon in de slotfase beetje bij beetje wegrijden bij de oudere Ducati's van Bezzecchi, Martin en Zarco, die op hun beurt een fors gat sloegen naar Marini. In die volgorde kwamen ze over de finish, met Miller, Marc Marquez, Espargaro en Enea Bastianini die de top-9 - en dus het lijstje coureurs met punten - completeerden.

Manchester City pakt zijn eerste Champions League na winst op Inter

Manchester City heeft voor het eerst in de geschiedenis de Champions League gewonnen. In een matige finale won de ploeg van Josep Guardiola met 1-0 van Internazionale. Rodri maakt het enige doelpunt van de wedstrijd.

In Instabul kregen we een matige eerste helft te zien. Internazionale hield het goed compact, waardoor Manchester City niet kon overtuigen en maar een serieuze poging had op het doel van Inter. Erling Haaland zorgde voor het gevaar, maar de Noorse spits zag zijn inzet gestuit door André Onana. Daarnaast kreeg de ploeg van Josep Guardiola een tegenvaller te verwerken met het uitvallen van Kevin de Bruyne.

Inter zag dat het plannetje werkte en begon dan ook zo aan de tweede helft. Manchester City kon weinig creëren, terwijl de Italianen na een misverstand in de verdediging bij City een kans kreeg op de openingstreffer, maar Lautaro Martinez kon niet profiteren.

Na de waarschuwing van Martinez kwam Manchester City op voorsprong. Op rechts kwam Bernardo Silva door en de Portugese rechtsbuiten gaf voor en de bal kwam enigszins geluk voor de voeten van Rodri. De Spaanse middenvelder zag zijn kans en gecontroleerd binnen en liet daarmee Onana kansloos.

Gedaan was het niet in Istanbul. Want vrij snel daarna was Inter al vrij snel bij de gelijkmaker. Denzel Dumfries bracht met de kop de bal in de zestien en die viel gelukkig voor Federico Dimarco, die vervolgens eerst op de lat kopte en in de rebound op de hakken van zijn ploeggenoot Romelu Lukaku. Lukaku kreeg in de slotfase ook nog een kans op de gelijkmaker. De Belgische spits kreeg een vrije kopkans, alleen werd die met veel geluk gekeerd door Ederson. In blessuretijd bracht de Manchester City-doelman ook nog redding uit een corner, waardoor City voor het eerst in de clubgeschiedenis de Champions League heeft gewonnen.

Swiatek pakt derde Roland Garros-titel

Tennisster Iga Swiatek heeft voor de derde keer de titel gepakt op Roland Garros. De Poolse nummer één van de wereld rekende in de finale af met dé verrassing van het toernooi, de Tsjechische Karolina Muchova, 43e op de wereldranglijst.

De eerste set was weinig problematisch voor Swiatek, die met twee breaks de set pakte. In het tweede bedrijf leek het dezelfde kant op te gaan, maar Muchova wist de Poolse zowaar terug te breken en in een spannende slotfase van de set was het Muchova die de stand gelijk kon trekken.

Muchova begon lekker aan de derde en beslissende set en plaatste gelijk een break, die ze inleverde, maar later weer pakte. Via een rebreak kwam Swiatek terug tot 4-4 en daarna maakte ze het toch af: op Muchova's service pakte ze haar eerste matchpoint voor winst met 6-2, 5-7, 6-4.

ISW: Oekraïne valt op minstens vier plaatsen aan, Zelenskyy erkent start offensief

Volgens het Amerikaanse Institute for War Studies (ISW) heeft Oekraïne een tegenaanval gedaan op ten minste vier plaatsen aan het front. Gevechten vonden plaats in de buurt van de stad Bakhmut, in de buurt van de stad Kreminna, in het zuidwesten van de regio Donetsk en in het westen van de regio Zaporizhia, volgens het laatste situatierapport van vrijdag (lokale tijd), onder verwijzing naar informatie uit Kyiv, Moskou en Russische militaire bloggers.

De Oekraïense president Zelenskyy heeft zaterdag de start van Oekraïense tegenaanvallen langs het front bevestigd. Tegenaanvallen waren gaande in Oekraïne als onderdeel van de verdediging, zei hij op een persconferentie in Kyiv. "Ik zal niet in detail treden over in welk stadium ze zich bevinden." Hij liet open of dit het begin was van het Oekraïense tegenoffensief dat al maanden werd verwacht.

Tegelijkertijd stelde Zelenskyy dat de Russische president Poetin vrijdag loog. Poetin had verklaard dat het Oekraïense tegenoffensief was begonnen, maar dat Kyiv zijn gestelde doelen niet had behaald. Zelenskyy zegt geen Telegram-kanalen, noch Poetin te geloven die het offensief als mislukt beschreven. Hij vertrouwt alleen zijn leger en spreekt elke dag met zijn generaals en deze waren "goed gestemd" volgens Zelenskyy. 

Zwollenaar vrijgesproken van ontucht met 17 jarige sekswerker

De rechtbank spreekt een 48-jarige man uit Zwolle vrij van het plegen van ontuchtige handelingen met een sekswerker die minderjarig bleek. Volgens de rechtbank is sprake van onherstelbare vormverzuimen en is het bewijsdossier onvolledig. Hierdoor is alleen de verklaring van de man als wettig bewijsmiddel voorhanden en op basis van alleen deze verklaring kan hij volgens de wet niet worden veroordeeld. 

De politie kreeg op 31 juli 2022 een melding van een particuliere beveiliger over een drugsdeal bij een auto met twee inzittenden in Apeldoorn. Iets later zagen politieagenten deze auto rijden op de snelweg A50 en gaven ze een volgteken. In de auto zat alleen de Zwollenaar. In de auto lagen naast 2 mobiele telefoons een gevuld condoom en een geopende condoomverpakking. Toen de agent aan de man vroeg waar hij was geweest - omdat hij was gezien bij een vermoedelijke drugsoverdracht in Apeldoorn reageerde hij zenuwachtig. Raadpleging van de politiesystemen leverde geen relevante informatie over de man op. Er werden geen drugs gezien of geroken. Op basis van zijn gedrag, de telefoons in de auto, de melding van de beveiliger en de ondervraging ter plaatse besloot de politie om de auto te doorzoeken. Kennelijk ging de politie daarbij uit van een verdenking van overtreding van de Opiumwet. De doorzoeking van de auto leverde niets op.

Op enig moment pakte 1 van de agenten een mobiele telefoon die gedeeltelijk onder een handdoek lag. De telefoon had geen toegangscode en een agent bekeek WhatsApp-gesprekken. Bij het lezen van een recent gesprek kregen de agenten de indruk dat de man zojuist een afspraak met een sekswerker had gehad. Uit vervolgonderzoek dat later plaatsvond bleek dat deze sekswerker 17 jaar was. 

Doorzoeking auto en vastlegging telefoon niet rechtmatig
De vraag in deze zaak is onder meer of de doorzoeking in de auto en de vastlegging van de inhoud van mobiele telefoon rechtmatig is. De rechtbank oordeelt dat dit niet het geval is. Er was namelijk geen sprake van een heterdaadsituatie. Daarnaast was de melding van de beveiliger te weinig concreet voor verdenking van een Opiumwetmisdrijf. Dat de man zenuwachtig gedrag vertoonde toen de politie hem zei dat hij was gezien bij een vermoedelijke drugsoverdracht is begrijpelijk. Daarbij valt op dat de agent de man op dat moment niet op zijn zwijgrecht wees. Ook het voorhanden hebben van 2 mobiele telefoons levert in deze zaak geen verdenking op, omdat het vaker voorkomt dat mensen zowel een privé-als werktelefoon hebben. De rechtbank concludeert dat de agenten niet bevoegd waren om de auto te doorzoeken.

De agenten hadden verder geen toestemming om in de telefoon te kijken en informatie uit deze telefoon vast te leggen. Ze hebben niet goed beschreven wat de omvang van hun onderzoek van die telefoon is geweest. Wel is duidelijk dat de politie meer informatie uit de telefoon heeft gehaald, maar die gegevens ontbreken in het dunne strafdossier dat minder dan 50 pagina’s telt. Door deze handelswijze kan de rechtbank niet toetsen of sprake is van slechts een beperkte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de man. De aangifte van de minderjarige ontbreekt in het dossier. De politie had alleen een kort citaat uit die aangifte bij het dossier gevoegd.

Uitsluiten bewijs
Het gaat hier om onherstelbare vormverzuimen die een inbreuk vormen op de persoonlijke levenssfeer van de man. Het onderzoek in de voorbereidende fase is onzorgvuldig geweest. De onrechtmatige doorzoeking van de auto en de telefoon leiden tot bewijsuitsluiting. Dit betekent dat alleen de verklaring van de man voorhanden is als wettig bewijsmiddel. Op alleen zijn eigen verklaring kan hij echter volgens de wet niet worden veroordeeld. De rechtbank spreekt de man daarom vrij.  

Vingegaard bergop opnieuw de beste in Dauphiné

Jonas Vingegaard heeft in de Dauphiné nog maar eens getoond dat hij op dit moment de beste klimmer is in de Franse rittenkoers. In de zevende etappe met beklimmingen van Col de la Madeleine, Col du Molard en de Col de la Croix-de-Fer pakte hij zijn tweede ritzege en verstevigde zijn leidersplaats.

Vandaag stond in de Dauphiné een zware bergrit op het programma met beklimmingen van de Col de la Madeleine en de Col du Molard, waarna de aankomst lag op de Col de la Croix-de-Fer. In het eerste uur in aanloop naar de Madeleine ontstond er een kopgroep van vier renners, waarbij ze zes minuten kregen van het peloton. Victor Campenaerts toonde zich in de kopgroep de sterkste en kwam ook als eerste boven op lange zware klim.

In het peloton had Ineos zich op kop gezet op de Madeleine en de voorsprong zakte snel onder de drie minuten en werd duidelijk dat het peloton voor de ritzege wilde rijden. Campenaerts kwam ook nog als eerste boven op de Col du Molard, waarna de Belg werd ingerekend door het peloton, met Jumbo-Visma aan kop.

De Nederlandse ploeg werkte voor Jonas Vingegaard. Eenmaal op de laatste lastige zes kilometer van de Col de la Croix-de-Fer rolde Attila Valter de rode loper uit voor zijn kopman Vingegaard. Vingegaard versnelde vervolgens en reed iedereen direct uit het wiel. De Deense klimmer won met meer dan een halve minuut verschil op Adam Yates.

In het algemeen klassement heeft Vingegaard nu een voorsprong van ruim twee minuten op Yates.

Results powered by FirstCycling.com

Verdachte steekincident opgepakt bij auto-inbraak

De verdachte van het steekincident in de nacht van donderdag op vrijdag op de Van Grobbendonklaan in 's-Hertogenbosch is aangehouden. De 44-jarige man uit Den Bosch werd zaterdag rond 01.00 uur betrapt bij een auto-inbraak aan de Julianstraat in Rosmalen. De eigenaar van de auto hield de man onder controle en belde de politie. De verdachte is ingesloten op het bureau.

Het 41-jarige slachtoffer van het steekincident was rond 3.00 uur op de Van Grobbendonklaan in gesprek met de 44-jarige Bosschenaar en een vrouw. Op enig moment kregen de twee mannen ruzie, waarbij de verdachte het slachtoffer stak. De 44-jarige man ging er daarna op de fiets vandoor. Een ambulance bracht het slachtoffer naar een ziekenhuis vervoerd en de politie startte een zoektocht naar de verdachte. 

NBA: Nuggets op matchpoint voor eerste NBA-titel

In de finale van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is vrijdagavond de vierde van maximaal zeven wedstrijden gespeeld. De Denver Nuggets hadden twee van de eerste drie wedstrijden gewonnen, dus de Miami Heat moest voor eigen publiek vooral proberen in leven te blijven.

Met een 21-20 eerste kwart ging het weer gelijk op, maar halverwege het tweede kwart begonnen de Nuggets wat afstand te nemen: 51-55 bij de rust. Ook in het derde kwart hadden de Nuggets weer de bovenhand en dat leverde een voorsprong van ruim in de dubbele cijfers op. Miami probeerde wat terug te doen en halverwege Q4 leek het ook weer even spannend te worden, maar de ploeg van superster Nikola Jokic (23 punten, 12 assists) hield stand: 95-108 en de Nuggets zijn nog één zege verwijderd van hun eerste NBA-titel ooit.

Game 5: Maandagavond 12 juni, 02.30u (NL); Denver Nuggets - Miami Heat

Vier kinderen na 40 dagen gered uit jungle na vliegtuigcrash Colombia

Ruim een maand nadat een klein vliegtuig neerstortte in het Colombiaanse regenwoud, zijn vier overlevende kinderen uit de jungle gered.

Na een zoektocht van een week in het Amazonegebied vonden hulpdiensten de broers en zussen van 13, 9, 4 en 1 jaar oud in het zuiden van het land, aldus de Colombiaanse president Gustavo Petro.  Een reddingshond leidde de reddingswerkers naar de broers en zussen, zei president Petro.

De broers en zussen stortten op 1 mei neer met een Cessna 206 propellervliegtuig in het departement Caquetá in het zuiden van het land. Kleine privévliegtuigen zijn vaak de enige manier om langere afstanden in het onbegaanbare gebied te overbruggen.

De moeder van de kinderen, de piloot en een inheemse leider kwamen om bij het ongeval. Bij het zoeken naar de kinderen vonden de soldaten schoenen, luiers, haarelastiekjes, een paarse schaar, een babyflesje, een schuilplaats van bladeren en takken en half opgegeten fruit.

Met behulp van de gevonden voorwerpen en sporen konden de soldaten het pad reconstrueren dat de kinderen tot nu toe hadden afgelegd. Het regenwoud in de regio is erg dicht, wat het zoeken naar de vermiste mensen veel moeilijker maakte. Bovendien regent het bijna non-stop. De kinderen - drie meisjes en een jongen - maken zelf deel uit van de inheemse Witoto gemeenschap, hun kennis van de regio heeft hen mogelijk geholpen om te overleven in de jungle na de crash. 

Keer op keer werd de geluidsopname "Lesly, ik ben je oma en ik zou je willen vragen: blijf waar je bent, want ze zoeken je, de soldaten zoeken je!" afgespeeld vanuit een helicopter en in de inheemse moedertaal van de vier broers en zussen. De oma van de vermiste kinderen,Fatima Valencia, had het bericht ingesproken.

Bij de zoektocht werden speurhonden ingezet en satellietbeelden gebruikt. Meer dan 160 vrijwilligers en reddingswerkers vanuit inheemse gemeenschappen kamden het onbegaanbare Amazonegebied uit. Na 40 dagen wanhopig zoeken, hopen en vrezen, kwam het nieuws dat niemand durfde te geloven: "We willen de vreugde van dit ware wonder delen met het Colombiaanse volk: de redding van vier minderjarigen, allemaal in leven, dankzij een onvermoeibare en aanhoudende zoektocht", zei minister van Defensie Ivan Velsaquez. Er was een foto om het te bevestigen: daarop staan soldaten met drie uitgemergelde kinderen en een baby in hun armen.

De vader van de kinderen wilde het gezin in veiligheid brengen
Naast het geavaar van wilde dieren zoals slangen en jaguars is er in het gebied ook gevaar van criminele bendes  die samenwerken met drugskartels. Er is in veel delen gebieden van Colombia nog steeds geweld, zelfs zes jaar na het vredesakkoord met de grootste guerrilla van het land, de FARC.

Volgens berichten in de media zaten de kinderen in het vliegtuig omdat de vader het gezinjuist  in veiligheid wilde brengen in de hoofdstad Bogota. De vader was zelf herhaaldelijk bedreigd door zogenaamde FARC-dissidenten, een splintergroepering guerrillastrijders die nooit hun wapens hebben ingeleverd. Met name inheemse volkeren, sociale activisten en milieuactivisten zijn herhaaldelijk het doelwit van criminele bendes.

 

Zes gewonden bij filmopnamen voor Gladiator 2

Het tweede deel van 'Gladiator' wordt volgend jaar in de bioscopen verwacht. Regisseur Ridley Scott is al druk aan het filmen - maar niet alles loopt volgens plan. Tijdens een stuntscène in Marokko gebeurde een ongeval, waardoor zes medewerkers naar het ziekenhuis moesten.

Tijdens de lopende opnames van het vervolg op de monumentale film 'Gladiator' (2000) raakten zes werknemers gewond bij een ongeval. Alle getroffenen verkeren echter in een 'stabiele' toestand, aldus Paramount Pictures, volgens de vakbladen 'Hollywood Reporter' en 'Variety'.

Het ongeval had woensdag (7 juni) plaats tijdens een stuntscène op de set in Marokko. Zes mensen moesten medisch worden behandeld, vier liggen er nog in het ziekenhuis. Er raakten geen acteurs gewond, Paramount geeft verder geen informatie over het incident. Amerikaanse media meldt dat het om brandwonden zou gaan die zijn veroorzaakt door een explosie.

Gladiator 2 staat gepland om in november 2024 in de bioscopen te verschijnen. Regisseur Ridley Scott (85) haalde de Ierse acteur Paul Mescal (27, 'Woman in the Dark', 'Aftersun') voor de camera als hoofdrolspeler voor het vervolg. Denzel Washington, Connie Nielsen en Pedro Pascal spelen ook mee in de film.

In de originele film speelde Russell Crowe de ex-generaal en gevierde gladiator Maximus, die zijn rivaal, de sluwe keizerszoon Commodus (Joaquin Phoenix), in een tweegevecht doodt en uiteindelijk zelf sterft. De kaskraker won vijf Oscars, waaronder die voor beste film en Crowe als beste hoofdrolspeler. Het vervolg zal zich richten op Lucius, de inmiddels volwassen zoon van Commodus' zus Lucilla (Nielsen in de originele film).

Biden ontkent inmenging rechtzaak tegen Trump

Donald Trump zou slordig zijn omgegaan met geheime documenten. De Amerikaanse justitie stelde een onderzoek in. Dit zijn politiek gevoelige onderzoeken. Na de aanklacht tegen de ex-president gaan er vanuit het Trump-kamp stemmen op dat Joe Biden iets met de aanklacht te maken zou kunnen hebben.

Na de hernieuwde aanklacht van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zei de zittende Joe Biden dat hij geen contact had met procureur-generaal Merrick Garland. "Ik heb helemaal niet met hem gesproken en zal ook niet met hem praten, en daar heb ik verder niets over te zeggen", zei Biden in de marge van een bezoek aan North Carolina toen een verslaggever ernaar vroeg. 

De verklaring van Biden verwijst naar beschuldigingen van Trump en zijn aanhangers dat Biden misbruik zou maken van zijn macht om Trump als politieke tegenstander uit de weg te ruimen. Biden heeft in het verleden herhaaldelijk gezegd dat hij het ministerie van Justitie geen instructies zou geven of contact op zou nemen over de kwestie. Trump is opnieuw kandidaat voor de Republikeinse nominatie na zijn verlies van Biden in 2020, in de hoop in 2024 opnieuw presidentskandidaat te zijn. In peilingen ligt hij ver voor op zijn concurrenten binnen de partij.

Trump maakte donderdagavond bekend dat hij door het ministerie van Justitie is aangeklaagd in de kwestie over geheime documenten - de aanklacht is vrijdag gepubliceerd. De FBI van de federale politie had in augustus Trumps privéwoning Mar-a-Lago doorzocht en verschillende geheime informatie in beslag genomen, sommige met het hoogste classificatieniveau. Omdat de Republikein de documenten lang nadat hij zijn ambt had verlaten in zijn privéwoning bewaarde, zou hij een strafbaar feit hebben gepleegd. Nadat Trump in november officieel zijn voornemen had aangekondigd om opnieuw deel te nemen, schakelde het ministerie van Justitie de onafhankelijke speciale raadsman Jack Smith in om het politiek gevoelige onderzoek naar Trump uit te voeren.


Spoor Nord-Stream sabotage leidt naar Polen

Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de explosie op de Nord Stream-pijpleiding. Volgens een rapport volgen de Duitse rechercheurs nu nieuwe aanwijzingen. De uitvalsbasis van de saboteurs zou in Polen kunnen liggen.

Volgens een bericht in de media volgen Duitse onderzoekers aanwijzingen naar Polen bij het onderzoeken van de explosies op de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee. Er zijn aanwijzingen dat een vermeend sabotageteam Polen mogelijk als uitvalsbasis heeft gebruikt, meldt de Wall Street Journal. De krant verwijst naar de evaluatie van gegevens van het zeiljacht 'Andromeda', waarvan wordt vermoed dat het is gebruikt om de pijpleidingen te saboteren.

Onderzoekers hebben de twee weken durende reis van het schip volledig gereconstrueerd met behulp van gegevens van de radio- en navigatieapparatuur, satelliet- en mobiele telefoons en e-mailaccounts. Ze ontdekten dat het jacht van zijn koers was afgeweken om de Poolse wateren binnen te gaan. Bovendien hadden de onderzoekers geprobeerd "ten minste één Oekraïense soldaat toe te wijzen" aan DNA-monsters van boord. De federale recherche en het kantoor van de Poolse premier reageerden aanvankelijk niet op vragen van Reuters.

De Washington Post meldde een paar dagen geleden dat de Verenigde Staten drie maanden voor de aanval op de Nord Stream-pijpleidingen op de hoogte waren van Oekraïense plannen om de aardgaspijpleidingen aan te vallen. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy ontkende vervolgens de betrokkenheid van zijn land bij de aanslag. Rusland had aardgas uit Siberië naar diverse Europese landen gepompt via Nord Stream 1 tot aan de leveringsstop. Nord Stream 2 is niet in gebruik genomen vanwege de Russische aanval op Oekraïne. De twee dubbele buizen raakten in september 2022 zwaar beschadigd door explosies.

Volgens de Wall Street Journal concludeerden onderzoekers dat het gebruikte explosief HMX was, ook bekend als octogen, dat geschikt is om onderwaterinfrastructuur te vernietigen. De bemanning van het jacht zette koers naar Polen na de vermeende aanleg van explosieven op Nord Stream 1, meldde de krant, daarbij verwijzend naar mensen die bekend waren met de route van de 'Andromeda'. Vervolgens ging het schip, dat een paar dagen eerder was gehuurd van een Duits bedrijf, terug naar het noorden om, volgens de onderzoekers, ook explosieven te plaatsen bij Nord Stream 2.

Al in maart meldden de media dat het verdachte jacht toebehoorde aan een Oekraïens bedrijf uit Polen. De explosies op de pijpleidingen deden zich voor in de economische zones van Zweden en Denemarken.

Hickman rijdt fenomenaal record tijdens Isle of Man TT

Op het Britse Isle of Man is de voorlaatste dag van de Isle of Man TT Races afgewerkt. Op vrijdag stonden er twee races op het programma: de tweede Superstockrace en de tweede race op de kleinere Supertwins en in beide races viel genoeg te beleven voor de kijkers. Zaterdag wordt het evenement afgesloten met de zes ronden lange Senior TT, de grote Superbikerace die om 13.15 uur van start gaat.

Superstock, race twee
In de eerste van drie ronden werd gelijk duidelijk dat het een strijd ging worden tussen Peter Hickman op de BMW M1000RR en Michael Dunlop op zijn Honda CBR1000RR Fireblade. Beide heren openden razendsnel en er zat nog geen twee seconden tussen na ronde één, waarna Hickman het gat in de tweede ronde wist te vergroten naar iets meer dan vijf tellen.

In ronde drie gingen echter alle remmen eraf bij Hickman, die de meetpunten bij Glen Helen, Ballaugh Bridge, Ramsey en de Bungalow in rap tempo achter zich liet, om vervolgens door te komen bij Cronk-ny-Mona. Het was al duidelijk dat er wat bijzonders aan zat te komen en zo geschiedden: bij de Grandstand kwam hij over de finish met een bizarre rondetijd van 16:36,114 minuten, zes seconden sneller dan iemand ooit de Snaefell Mountain Course had afgewerkt en de eerste keer ooit dat iemand gemiddeld over de 136 mijl per uur ging - ter illustratie, Dunlop was afgelopen week zelfs pas de tweede ooit, na Hickman, die de 135 mijl per uur haalde.

Hickman reed op de Superstock dus sneller dan iemand ooit heeft gedaan op een Superbike, wat een véél duurdere en getweakte raceversie van de machine is. De kans bestaat dat Hickman zaterdag de Senior TT, het grote klapstuk van de races, ook op de Superstock gaat rijden - Superstocks passen wel binnen de Superbikereglementen, andersom geldt dat niet. Plek drie was overigens wéér voor Dean Harrison op bijna een minuut van Hickman.

Supertwin, race twee
Dunlop was op zijn Paton S1-R de torenhoge favoriet, maar kort na de doorkomst bij de Bungalow op de berg ging het fout: zijn machine gaf ineens de geest en Dunlop lag eruit. Mike Browne, de sensatie van race één, nam zo de leiding over en breidde die meetpunt na meetpunt gestaag uit. Na ronde twee van de drie had hij al veertien seconden op Hickman en diens Yamaha R7, maar ineens ging het ook voor Browne fout: zijn Paton kwam pruttelend langs de pitstraat en gedesillusioneerd moest hij afstappen en zijn Paton in de bosjes zetten.

Hickman was zo de nieuwe leider, veertig seconden voor Dominic Herbertson, die op weg was naar zijn eerste TT-podium. Helaas, ook dat ging niet door: Herbertson's Kawasaki kapte er eveneens mee. Hickman kwam geen moment in gevaar en pakte de winst, zijn twaalfde TT-zege alweer. Plek twee was door alle uitvalbeurten voor de Fransman Pierre-Yves Bian, die vorig jaar pas debuteerde, twee seconden voor Hickman's Superbiketeamgenoot Josh Brookes.

Mountainbikers Rissveds en Schwarzbauer sprinten naar shorttrackwinst in Lenzerheide

In het Zwitserse Lenzerheide zijn de mountainbikers begonnen aan hun tweede World Cup-weekeinde van het seizoen. Vrijdagavond werden de shorttrackwedstrijden afgewerkt en dat resulteerde zoals wel vaker in vooral spannende slotfases.

Vrouwen
De grote groep werd beetje bij beetje uit elkaar geslagen en in de slotfase waren er nog maar een handvol vrouwen over, waaronder Puck Pieterse en Anne Tauber. Het was de Zweedse Jenny Rissveds die in haar geliefde Lenzerheide een aanval plaatste en die kon niemand pareren: ze hield in de slotronde nét vol en pakte de winst, twee tellen voor thuisfavoriete Alessandra Keller en de Française Pauline Ferrand Prevot. Pieterse werd eraf gereden en werd vierde, voor Tauber - Anne Terpstra eindigde als achtste.

Mannen
Bij de mannen bleef de groep flink groter, tot ook daar in de absolute slotfase de vlam in de pan sloeg. Met een machtige aanzet nam Luca Schwarzbauer de leiding en de Duitser wist dat op indrukwekkende wijze af te maken, voor de Fransman Jordan Sarrou en Sebastian Fini Carstensen uit Denemarken.

Wereldrecordregen bij atletiekavond Parijs, steeplerecord na 19 jaar verbroken

In Parijs is vrijdagavond een van de betere Diamond League-avonden van de afgelopen jaren afgewerkt. De duizenden atletiekfans in het stadion zagen niet één, maar twee officiële wereldrecords én een beste tijd ooit op een incourant nummer.

2 mijl mannen
Een incourant onderdeel, waarop het officieuze wereldrecord dan ook al vrij oud was: Daniel Komen liep 7:58,61 minuten in 1997. Daar werd in Parijs korte metten mee gemaakt door dé man die dat op deze afstand zou kunnen: Jakob Ingebrigtsen uit Noorwegen snelde naar een geweldige 7:54,10 minuten, ver voor de rest en dus goed voor de snelste tijd ooit gelopen.

400m horden mannen
Na jarenlange blessureproblemen - en tussendoor een vijfde plek op de Spelen - was Abderrahman Samba terug, maar de Qatarees, een van de snelste mannen ooit, leek zich al voor horde één te blesseren. CL Allen had de vorm te pakken en liep een indrukwekkende race: winst in 47,92 seconden, één honderdste boven zijn PR van dit jaar. Plek twee was voor de Fransman Wilfried Happio in 47,41 seconden, voor de Amerikaan Trevor Bassitt (48,28).

800m vrouwen
De jonge Britse Keely Hodgkinson pakte in 2021 verrassend olympisch zilver in een Brits record van 1:55,88 minuten en in Parijs ging die tijd er zowaar aan: de Schotse was ongenaakbaar en knalde naar een fantastische tijd van 1:55,77 minuten. De Amerikaanse Ajee Wilson werd op grote afstand tweede in 1:58,16 minuten, vlak voor de Jamaicaanse Natoya Goule (1:58,23).

Kogelstoten vrouwen
In poging vier stootte Auriol Dongmo de kogel naar 19,72 meter en dat leverde de Portugese de winst op, voor een Amerikaans duo: Chase Ealey werd met 19,43 meter tweede, plek drie was met 19,26 meter voor landgenote Maggie Ewen - Jessica Schilder viel met 17,95 meter en plek tien wat tegen.

Hoogspringen vrouwen
Het was een wedstrijd van prima niveau, waarbij drie dames de 1,97 meter wisten te passeren. Daar eindigde het voor de Amerikaanse Vashti Cunningham en de piepjonge Servische Angelina Topic, die tweede en derde werden. De winst was voor Nicola Olyslagers: de Australische sprong in haar laatste poging over 2,00 meter heen.

Discuswerpen vrouwen
De Amerikaanse Valarie Allman had vorig jaar het meetingrecord neergezet, maar dat ging er nu in haar vierde poging aan: 69,04 meter leverde de winst op, ruim voor de 65,18 meter van de Kroatische Sandra Perkovic. Plek drie was met 62,87 meter voor Kristin Pudenz uit Duitsland.

Polsstokhoogspringen vrouwen
De Australische Nina Kennedy boekte een mooie overwinning, ze sprong als enige over 4,77 meter. Plek twee was ietwat verrassend voor de Française Margot Chevrier, die tot een nieuw PR van 4,71 meter kwam en dat met minder foutsprongen deed dan de Amerikaanse Katie Moon.

5000m vrouwen
De Ethiopische Letesenbet Gidey wilde een aanval gaan doen op haar eigen wereldrecord van 14:06,62 minuten en dat deed ze ook. Ze kreeg echter niemand minder dan Faith Kipyegon mee, kersvers wereldrecordhoudster op de 1500 meter. Kipyegon bleef bij Gidey en ging er in de slotfase met een fenomenale versnelling overheen. Het wereldrecord kwam er, maar dat was voor de zelfs geschokt ogende Kipyegon in 14:05,20 minuten. Gidey werd in 14:07,94 tweede, voor landgenote Ejgayehu Taye (14:13,31).

Verspringen mannen
Met 8,12 meter in poging twee pakte de Griek Miltiadis Tentoglou de leiding, waar hij in de vijfde ronde nog een centimeter bij wist te springen. Dat leverde de winst op, hij kwam uiteindelijk twee centimeter verder dan de Zwitser Simon Ehammer. Plek drie was met 8,09 meter voor de Indiër Murali Sreeshankar.

Speerwerpen vrouwen
Een degelijke wedstrijd, met één echt rake uithaal van Haruka Kitaguchi: 65,09 meter leverde de Japanse de winst op. De Australische Kelsey-Lee Barber werd met 62,54 meter tweede, voor de Cubaanse Yulenmis Aguilar (60,61m).

110m horden mannen
Met Grant Holloway in het veld is vaak al duidelijk wie er gaat winnen en de Amerikaan maakte dat inderdaad weer waar: winst in 12,98 seconden, de eerste man onder de dertien seconden dit jaar. Plek twee was voor de jonge Fransman Just Kwaou-Mathey, die met 13,09 een dik PR liep, voor de Amerikanen Jamal Britt en Daniel Roberts (beiden 13,14).

400m vrouwen
Lieke Klaver liep in een ijzersterk deelnemersveld weer een meer dan prima wedstrijd: de Nederlandse snelde naar een tijd van 50,32 seconden, vlak boven haar PR en goed voor plek vijf. De winst ging naar de Dominicaanse Marileidy Paulino, die in 49,12 seconden het negentien jaar oude meetingrecord verbrak. Plek twee was voor de Amerikaanse hordenspecialiste Sydney McLaughlin-Levrone (49,71), voor de Bahreinse Salwa Eid Naser (49,95).

100m mannen
Een sterkbezette wedstrijd, waarin het tot in de laatste meter spannend bleef. De Amerikaan Noah Lyles had nét genoeg snelheid om voorbij Ferdinand Omanyala te gaan: winst in 9,97 seconden, tegen 9,98 voor Omanyala. Plek drie ging in 10,05 seconden naar Letsile Tebogo uit Botswana.

200m vrouwen
Ze zat nog niet echt lekker in het seizoen, maar Gabrielle Thomas liet zien dat de vorm eraan komt: de Amerikaanse snelde naar de winst in 22,05 seconden, ruim voor landgenote Abby Steiner en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou, die beiden in 22,34 seconden over de finish kwamen.

3000m steeplechase mannen
In september 2004 liep de voor Qatar uitkomende Keniaan Saif Saaeed Shaheen het wereldrecord dat met 7:53,63 minuten bijna twintig jaar bleef staan. Bijna, want de poging van de Ethiopiër Lamecha Girma werd een bijzonder succesvolle: hij werd mooi op gang gebracht door de hazen en knalde ondanks een zwaar slotstuk naar een fenomenaal wereldrecord van 7:52,11 minuten. De Japanner Ryuji Miura werd met 8:09,91 minuten - een nationaal record - knap tweede, voor de 8:10,63 van de Spanjaard Daniel Arce - de hele top-5 liep overigens sneller dan ze ooit deden.

800m mannen
Het slotstuk van de avond werd een werkelijk zinderende strijd, waarin uiteindelijk de gehele top-7 ruimschoots binnen een seconde van elkaar bleef. Met een perfecte finish pakte de pas 18-jarige Keniaanse sensatie Emmanuel Wanyonyi de winst in een beste wereldjaarprestatie van 1:43,27 minuten, vlak voor de Canadees Marco Arop (1:43,30) en de Algerijnen Slimane Moula (1:43,38) en Djamel Sedjati (1:43,40).

Emma Stone is een experiment in Yorgos Lanthimos' Poor Things

Voor Poor Things, de nieuwe film van Yorgos Lanthimos (The Lobster, The Favourite, The Killing of a Sacred Deer) is deze week een nieuwe trailer verschenen.

Poor Things vertelt het ongelofelijke verhaal en de fantastische evolutie van Bella Baxter (Emma Stone), een jonge vrouw die weer tot leven is gewekt door de briljante en onorthodoxe wetenschapper Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Bella leeft een beschermd bestaan bij Baxter en is heel leergierig. Ze is hongerig naar kennis over de wereld die ze mist en gaat er daarom vandoor met Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), een gladde en losbandige advocaat. Ze beleven een wervelend avontuur over de hele wereld. Bella is vrij van vooroordelen die bestaan in haar tijd en daarom groeit ze standvastig in haar doel om op te staan voor gelijkheid en bevrijding.

De film is in het najaar in bioscopen te zien.

Trailer: de laatste keer Henry Cavill in The Witcher

In het derde seizoen van Netflix-serie The Witcher is het de laatste keer dat Henry Cavill de rol van Geralt of Rivia speelt. Voor dit seizoen is een nieuwe trailer beschikbaar.

Terwijl de vorsten, magiërs en beesten van het continent met elkaar strijden om Ciri te vangen, duikt Geralt met haar onder, vastbesloten om zijn pas herenigde familie te beschermen tegen degenen die hen dreigen te vernietigen. Yennefer krijgt de verantwoordelijkheid om Ciri te helpen met het beheersen van haar magische krachten. Dit leidt ze naar het beschermde fort van Aretuza, waar ze hopen meer te ontdekken over de ware aard van Ciri’s magie. In plaats daarvan ontdekken ze dat ze beland zijn in een slagveld van politieke corruptie, duistere magie en verraad. Ze moeten terugvechten, alles op het spel zetten - of het risico lopen elkaar voor altijd te verliezen.

Het derde seizoen wordt uitgebracht in twee delen: afleveringen 1 t/m 5 verschijnen op 29 juni op Netflix, gevolgd door afleveringen 6, 7 en 8 op 27 juli.

FOK! Wat een weer: hittegolf in ontwikkeling

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Op diverse plekken was het gister tropisch warm, ook vandaag zal het weer op diverse plekken tropisch worden. De zon is volop aanwezig al zal er wel iets bewolking vanuit Duitsland ons land binnen komen. Dan de temperaturen, mocht je verkoeling willen zoeken ben je in het noorden het beste af met 22 graden. De wamte-aanbidders worden elders verwend met 28 tot 32 graden.

Ook vanavond is de zon er nog volop en daalt de temperatuur naar 18 tot 23 graden rond middernacht. Een tropische nacht (minimumtemperatuur boven de 20 graden) wordt het niet met 18 graden. Morgen opnieuw tropisch warm.

Tot morgen!

Prachtig strandweer in Egmond aan zee (Foto: Rob)
Prachtig strandweer in Egmond aan zee (Foto: Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Agent die hond doodschoot en hierbij eigenaren raakte niet vervolgd

De agent die vorig jaar in Helmond een hond doodschoot wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) besloten na onderzoek door de Rijksrecherche. Bij het schietincident raakten de twee eigenaren van de hond lichtgewond.

De politie kreeg op zaterdagavond 17 september een melding dat er op de Hikspoorstraat in Helmond een hond zou zijn aangevallen door een mogelijke vechthond. Eenmaal in de straat troffen de agenten een vrouw met een hondje. Ze verklaarde dat haar hond zojuist in de bek was genomen door een andere hond en heen en weer was geschud. De agenten belden vervolgens aan bij een woning waar de hond zou thuishoren.

Geschoten
Toen de deur werd geopend rende een Amerikaanse Stafford naar buiten. De gebeurtenissen volgen elkaar dan in rap tempo op. Een van de agenten voelt zich genoodzaakt om meerdere keren op de hond te schieten wanneer die zijn richting op komt gelopen. De hond wordt dodelijk geraakt. Een van de bewoners loopt een schampschot op net boven zijn oor. De andere bewoner wordt geraakt in zijn onderarm. Beiden werden geraakt door afgeketste kogels, zo blijkt uit onderzoek.

Onderzoek
Nadat ze in het ziekenhuis zijn behandeld doen de bewoners aangifte van poging tot doodslag. De Rijksrecherche start een onderzoek. Om te achterhalen wat er precies is gebeurd heeft de Rijksrecherche gesproken met alle betrokkenen en diverse getuigen. Ook werden bodycambeelden van de agenten bekeken en gesprekken met de Meldkamer van de politie teruggeluisterd. Daarnaast is uitgebreid sporenonderzoek gedaan.

Oordeel
Volgens het OM is het voor de beoordeling relevant dat de agenten diverse malen tegen de bewoners hadden geroepen om de hond naar binnen te halen, net als het feit dat het soort hond bekend staat als vechthond en soms onberekenbaar gedrag kan vertonen. De agent heeft gericht geschoten en heeft daarbij zijn vuurwapen naar beneden gericht gehouden. Dat daarbij desondanks twee personen gewond zijn geraakt valt de agent niet te verwijten, zo oordeelt het OM.

Gelet op alle feiten is er volgens het OM geen reden om de schietende agent te vervolgen.

Curaçaose jongedames halen eindstreep van speciaal traject

Het is een prestatie om trots op te zijn, met een baret als beloning. Donderdag werden op marinekazerne Suffisant 9 Curaçaose jongedames met applaus binnengehaald. Dat gebeurde nadat zij de eerste fase van het Sociaal Vormingstraject (SVT) hadden afgerond. 2 kandidaten vielen af. Het is de eerste keer dat een groep meiden deelnam aan het SVT.

Het traject is een samenwerking tussen de Curaçaose Militairen (CURMIL), de lokale overheid en de Koninklijke Marine. Het is bedoeld voor vroegtijdige schoolverlaters, met weinig uitzicht op een baan of vervolgopleiding.

Tijdens de eerste 3 maanden leerden de jongedames op militaire wijze normen en waarden. Het ging om zaken als discipline, zelfrespect, structuur, weerbaarheid, vertrouwen en verantwoordelijkheidsbesef. Ook verlegden ze fysieke grenzen door te sporten en ze leerden gesprekstechnieken om bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek te voeren.

Leren-werken
Nu de eerste fase erop zit, is het tijd voor de volgende stap. De meiden starten aansluitend met het leerwerktraject (LWT), onder begeleiding van de lokale uitvoeringsorganisatie Fundituut. Deze fase bereidt hen voor op een baan die past bij hun capaciteiten. Defensie is hier verder niet bij betrokken.

Mannen
Eerder hebben 2 groepen jongemannen (18-24 jaar) het Sociaal Vormingstraject afgelegd. Dat leverde mooie resultaten op. Zo vonden sommigen al snel een vaste baan in de horeca. Het SVT wordt 2 keer per jaar georganiseerd voor geïnteresseerde kandidaten die op vrijwillige basis meedoen.

'Hete auto is een gevaar voor mens en dier'

Met het zeer warme en zonovergoten weer waar we mee te maken hebben kan een stilstaande auto binnen korte tijd veranderen in een bakoven. Dit is gevaarlijk voor mens en dier. Laat dus geen kinderen en dieren in de auto achter, ook niet voor een paar minuten.

De luchttemperatuur in een auto die in de zon staat kan, als het buiten 25 tot 30 graden en zonnig is, in een uur tijd oplopen tot boven 40 graden. Ook als daarvoor nog een autorit met de airco is gereden kan de temperatuur zeer snel stijgen. Het dashboard en stuur kunnen zelfs opwarmen naar 70 graden! Ook op een bewolkte en warme zomerdag loopt de temperatuur flink op, maar wel zo’n tien graden minder hoog dan op een zonnige zomerdag.

De gevoelstemperatuur kan nog hoger oplopen voor mens en dier in een stilstaande auto. Door de eigen adem en zweet stijgt de luchtvochtigheid. Door de hogere vochtigheid voelt het nog warmer aan.

Bij deze omstandigheden krijgt een kind van twee na een uur al een gevaarlijke zonnesteek. De lichaamstemperatuur loopt dan op naar koortsachtige waarden van 39 graden. Een raampje op een kier laten heeft geen zin. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit slechts 3 graden uitmaakt.

Halsema: "Blowverbod is geen wondermiddel en afhankelijk van handhaving"

Zomerse temperaturen gaan meestal hand in hand met drukte in de Amsterdamse binnenstad. Vraag is of toeristen zich dit weekend iets zullen aantrekken van het nieuwe blowverbod. Volgens burgemeester Halsema is het effect ervan afhankelijk van de handhaving, vertelt ze in AT5's 'Het Gesprek met de Burgemeester.' "En we hebben beperkte handhaving, dus verwacht niet dat je niets meer op straat zal zien." Zo meldt AT5.

"Amsterdam is nou eenmaal een magneet voor bezoekers uit andere delen van het land en voor internationale toeristen", zegt Halsema, die verwacht dat het dit weekend flink druk zal worden in de binnenstad. Juist om dat tegen te gaan zijn er nieuwe maatregelen op de Wallen, onder andere het blowverbod in de openbare ruimte en kortere openingstijden voor horeca.

Maar van dat blowverbod, sinds eind mei in kracht, zijn nog niet écht concrete effecten te zien. "Ik heb vanaf het begin gezegd dat dit geen wondermiddel is. Het was een wens van de raad", aldus Halsema. "En ik heb altijd gezegd dat het afhankelijk is van handhaving. En we hebben beperkte handhaving, dus verwacht niet dat je niets meer op straat zal zien."

Jointjes sneller uitgedrukt
Eén ding is wel zichtbaar volgens de burgemeester. "Wat onze handhavers merken is dat als ze op straat mensen tegenkomen die aan het blowen zijn, het onmiddellijk wordt uitgemaakt. Wat betekent dat mensen wel in de gaten hebben dat ze iets doen wat niet mag. Je stelt een nieuwe norm."

Toeristen noemen het de 'Amsterdam-ervaring': een jointje roken op straat aan de grachten. Begrijpelijk, vindt Halsema, die erkent dat Amsterdam een vrije en ook tolerante stad is. "Maar die overlast moet worden teruggedrongen."

"We kunnen niet een brug ophalen in Amsterdam en zeggen: ‘je komt er niet meer in'. Het is vrij verkeer van personen. Dus je hoopt dat langzaam maar zeker internationaal ook bekend wordt dat de stad op een ander soort toerisme hoopt, en minder toerisme, want het worden er ook echt te veel.”

Over één kam scheren
Maar er is ook veel kritiek op het antitoerismebeleid. Er zijn plekken op de Wallen waar juist wél nog veel Amsterdammers komen en weinig toeristen, en zij krijgen nu ook te maken met de beperkende maatregelen.

Halsema: "Waar cafés in dat beperkte deel van de binnenstad mee te maken hebben is dat ze eerder dicht moeten dan in het verleden. Overigens nog steeds met hele ruime openingstijden. En dat is altijd het conflict geweest in de binnenstad: er is niet één mening, er is niet één soort gebruiker van de binnenstad. Er zijn inwoners, er zijn sekswerkers, cafés, horeca, seksshops. Er is van alles en nog wat en ze hebben allemaal verschillende belangen. We hebben ervoor gekozen om aan de kant te gaan staan van de inwoners."

Vrees is dat als er geen mensen meer wonen in de binnenstad, het een 'dood' gebied wordt. "Als er geen mensen meer wonen, dan sterft een deel van de stad langzaam af en dat wil je niet. Het moet een levend deel blijven. Dus zul je het er even mee moeten doen dat je als Amsterdammer iets korter in de kroeg kan blijven zitten.”

Trump zou geheime militaire informatie hebben doorgegeven

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft de aanklachten tegen oud-president Donald Trump openbaar gemaakt. Hij wordt verdacht van 37 strafbare feiten, waaronder het achterhouden van geheime documenten, het afleggen van valse verklaringen en het tegenwerken van strafrechtelijk onderzoek.

Ook wordt Trump het bewaren van honderden dossiers in zijn huis in Florida, het doorgeven van geheime militaire informatie over Amerikaanse kernwapens en de militaire capaciteiten van andere landen ten laste gelegd.

Er worden in totaal zeven categoriën delicten vermeld. Trump wordt onder meer beschuldigd van het opzettelijk meenemen van nationale defensie-informatie. Dit punt valt onder de Amerikaanse spionagewet en kan worden bestraft met maximaal tien jaar gevangenisstraf.

Speciaal aanklager Smith, aangesteld door het ministerie van Justitie, benadrukte het belang van wetten ter bescherming van geheime overheidsinformatie. Overtredingen hierop zouden het hele land in gevaar brengen. Smith kondigde aan dat het proces snel zou beginnen.

De FBI doorzocht in augustus 2022 Trumps privéwoning Mar-a-Lago in Florida en nam daar geheime informatie in beslag - waarvan sommige met het hoogste classificatieniveau. 


Boris Johnson stapt uit het Lagerhuis vanwege 'partygate' rapport

Oud-premier van het Verenigd Koninkrijk Boris Johnson stopt per direct als lid van het Lagerhuis. Aanleiding is het onderzoek dat naar hem loopt vanwege partygate, het negeren van de corona gedragsregels. Er is onderzocht of hij het parlement heeft misleid toen hij parlementsleden vertelde dat er geen feesten tijdens de lockdown zijn geweest in Downing Street. 

Johnson reageert hiermee naar eigen zeggen op het rapport van een commissie die zich bezighield met zijn gedrag tijdens de coronabeperkingen. Daarin komt de onderzoekscommissie tot de conclusie dat Johnson in een enquête heeft gelogen tegen het Britse Lagerhuis.

In de zogenaamde 'Partygate-affaire' zijn meermaals foto's en verslagen van vieringen in het kantoor van de premier in Downing Street openbaar gemaakt. 

De voormalige premier zei dat de commissie "nog steeds geen greintje bewijs" had geleverd of hij bewust de coronaregels had overtreden en dat de onderzoekscommissie hem uit het parlement wil werken.

Johnson zit in het Lagerhuis sinds 2001. Van juli 2019 tot september 2022 was hij premier van het Verenigd Koninkrijk.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.