Is het einde van Rutte IV in zicht?

Zaterdag hielden VVD, SP en ChristenUnie hun congres. Bij de VVD ging dat er hard aan toe. Mark Rutte wil koste wat kost het kabinet niet laten vallen. “We zijn onvermoeibaar”, zei Rutte enigszins getergd tijdens het VVD-Congres. Voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer snapt die ergernis van Rutte wel, zegt ze bij WNL Op Zondag.

Media-ondernemer Sjuul Paradijs merkt op dat Rutte een half jaar geleden op het voorgaande partijcongres ook al de belofte deed om de asielcrisis aan te pakken. Dat resulteerde in de spreidingswet, maar daar is in de praktijk nog niks mee gebeurd. Rutte heeft volgens Paradijs heel veel beloofd in de afgelopen twaalf jaar maar er is vaak niets van terecht gekomen.

Rutte is een machtspoliticus die na twaalf jaar aanvoelt dat de macht aan het afbrokkelen is op alle dossiers. Er zijn beloftes gedaan over belastingverlaging, over de armoedeval maar niets is gerealiseerd. “Het excuus is: ja we zitten in een coalitie", maar de achterban van de VVD verliest het vertrouwen. Persoonlijk denkt Paradijs dat dit het einde gaat betekenen van kabinet Rutte IV.