Kind schiet vierjarige dood in een buitenwijk van Chicago

Opnieuw een tragedie in de Verenigde Staten door vuurwapengebruik, zowel slachtoffer als dader zijn kinderen. Het wapen was afkomstig van de vader van het slachtoffer.

Bij een ongeluk in een buitenwijk van Chicago schoot een kind per ongeluk een vierjarig meisje dood. De vader van het omgekomen kind en ook de eigenaar van het wapen waarschuwde de politie van River Grove, aldus de autoriteiten. Aangekomen agenten vonden "een kind dat per ongeluk was neergeschoten door een ander kind uit hetzelfde gezin". Het kleine meisje bezweek later aan haar verwondingen. 

De vader, in bezit van een geldige vuurwapenvergunning, zei dat hij het wapen in een bovenvak van een kast bewaarde, aldus de politie. De autoriteiten begonnen een onderzoek naar wat volgens de politie een "betreurenswaardig incident" was.

De politie geeft geen informatie over de leeftijd en het geslacht van de doden. De krant 'Chicago Sun-Times' meldde, daarbij verwijzend naar het kantoor van de lijkschouwer, dat het om een vierjarig meisje ging. Er was geen informatie over het kind dat het pistool afvuurde.

De schietpartij vond plaats nadat twee dagen geleden een 4-jarig meisje in Grovetown, Georgia, ernstig gewond raakte nadat ze zichzelf per ongeluk door het hoofd had geschoten toen haar vader een geladen pistool op de vloer van hun huis had achtergelaten. 

In 2023 al 750 doodgeschoten kinderen in de VS
Incidenten met vuurwapens waarbij kinderen worden gedood of gewond - soms door toedoen van andere kinderen - komen vaak voor in de Verenigde Staten. Volgens de organisatie Everytown for Gun Safety , die pleit voor strengere wapenwetten, worden jaarlijks 19.000 kinderen gedood of gewond door vuurwapens. Vanaf 2020 zijn vuurwapens de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen in de Verenigde Staten. Volgens de website heeft de staat Illinois, waar Chicago ligt, één van de strengere wapenwetten in de Verenigde Staten.

Er zijn naar schatting 393 miljoen vuurwapens in openbaar bezit in de Verenigde Staten. Dat betekent 120 vuurwapens per 100 inwoners. Volgens de gespecialiseerde website Gun Violence Archive zijn vorig jaar meer dan 20.200 mensen gedood door wapens, zelfmoorden niet meegerekend. Volgens de website zijn op 1 juni in de Verenigde Staten 7.709 mensen omgekomen door vuurwapens. Er waren ook 14.730 gewonden door vuurwapens. Onder de doden zijn meer dan 750 kinderen.

Pogingen om de wapenwetten aan te scherpen mislukken herhaaldelijk door verzet van conservatieve Republikeinen en de machtige wapenlobby van de NRA.