Extreemrechtse militieleider krijgt 18 jaar cel voor bestorming Capitool

In de Verenigde Staten is de oprichter van de extreemrechtse militie 'Oath Keepers', Rhodes, veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf in verband met de bestorming van het Capitool. De verantwoordelijke federale rechter bleef onder de eis van 25 jaar. De gevangenisstraf is desondanks de hoogste tot nu toe in de rechtsgang voor de gewelddadige bestorming op de zetel van het Amerikaanse parlement in januari 2021. De langste straf tot nu toe was 14 jaar voor een man uit Pennsylvania die de politie aanviel.

Rhodes, een jurist en ooit parachutist bij het leger, leidde een samenzwering van meer dan twintig Amerikaanse burgers. Zij wilden zich met geweld verzetten tegen de benoeming van Joe Biden als president. Rhodes geloofde net als de Republikeinse president Donald Trump dat de verkiezingen 'gestolen' waren.

Rhodes richtte in 2009 de extreemrechtse militie Oath Keepers op. De groep wierf voornamelijk politieagenten, militairen en paramedici en verschijnt vaak zwaarbewapend bij demonstraties en politieke evenementen. Zelf beweren ze meer dan 30.000 leden te hebben, maar dit wordt in twijfel getrokken. Desalniettemin wordt het beschouwd als een van de grootste antiregeringsorganisaties in zijn soort in de Verenigde Staten.

Op 6 januari 2021 bestormden duizenden aanhangers van oud-president Trump het Capitool in Washington. Hun doel was om te voorkomen dat het Congres twee maanden na de presidentsverkiezingen de overwinning van Biden zou bevestigen. Bij de stormloop kwamen vijf mensen om het leven en vielen tientallen gewonden.