Portugese politie zoekt sporen van Madeleine McCann in stuwmeer

De Portugese politie is bij een stuwmeer in de Algarve begonnen met de zoektocht naar de Britse peuter Madeleine McCann. Bij het stuwmeer bij de Arade-dam in de buurt van Faro hoopt de politie meer te weten te komen over de verdwijning uit 2007 van het destijds 3-jarige meisje.

De nieuwe zoekactie komt op verzoek van de Duitse politie. Die verdenkt de 46-jarige Duitser Christian Brückner ervan de kleuter te hebben ontvoerd en vermoord. De man is een veroordeelde pedofiel die regelmatig Portugal bezocht, en momenteel vast zit in Duitsland voor de verkrachting van een vrouw in Portugal. Op zijn pc zijn foto's van de Arade-dam aangetroffen, de politie hoopt hier de laatste puzzelstukjes te vinden om het bewijs tegen Brückner te completeren.  Brückner werd in oktober 2022 beschuldigd van drie andere verkrachtingen twee keer seksueel misbruik van kinderen op Portugees grondgebied, gepleegd tussen 2000 en 2017. 

In 2008 was de Arade Dam al het doelwit van doorzoekingen door burgers, het onderzoek werd gefinancierd door een advocaat die af ging op de theorieën van een helderziende. Destijds vonden duikers botten in plastic zakken, maar dat bleken kattenskeletten te zijn.

De Arade Dam werd opnieuw relevant in 2020, toen Christian Bruckner werd gezien als de hoofdverdachte in de verdwijning van Maddie MacCann. De Duitser woonde in verschillende huurhuizen in de Algarve, maar Bruckner had ook een camper en verbleef lange tijd in Arade. Hij zei zelfs dat het zijn "paradijs" was. 

Dinsdag werden al speurhonden en een onderwatersonde ingezet, woensdag wordt ook gebruikgemaakt van een drone.

Volgens het doorgaans goed geïnformeerd Correio da Manha is de politie op zoek naar een roze deken of de pyjama die Maddie droeg op de avond van haar verdwijning. Er zijn dinsdag wel stukjes stof aangetroffen, maar het is nog onduidelijk of deze in verband kunnen worden gebracht met de verdwijning van Maddie. De zoektocht wordt gevolgd door tientallen journalisten uit verschillende landen, zoals Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nieuw-Zeeland, en vindt plaats in een gebied dat voorheen beperkt toegangelijk was.