Prighozin: 'We mogen niet weg uit Bachmut, weer tekort munitie geleverd'

Volgens Yevgeny Prigoschin, zal de huurlingengroep Wagner zich voorlopig niet terugtrekken uit Bakhmut. "Gisteren (maandag) kwam er een bevel waarin duidelijk stond dat het verlaten van onze posities zou worden beschouwd als verraad aan het vaderland. Dat was de boodschap aan ons", zei Prigozhin.

In een met scheldwoorden doorspekt audiobericht beklaagde hij zich opnieuw over het gebrek aan munitieleveringen en viel hij de militaire leiding rond minister van Defensie Sergei Shoigu aan. "Als er geen munitie is, zullen we onze posities verlaten." Zijn Wagner-troepen zullen echter nog een paar dagen in Bachmut blijven en erop aandringen hun munitie "voor nog een paar dagen" te krijgen.

Prighozin kondigde vorige week een terugtrekken aan op 10 mei en kwam hier afgelopen weekend op terug omdat hem voldoende munitie was beloofd door het ministerie van Defensie. Slechts een fractie van de beloofde munitie is binnengekomen. Prighozin plaatste dus opnieuw een 'boze video' op Telegram op hetzelfde moment dat de traditionele militaire parade in Moskou ter gelegenheid van de 78e verjaardag van de Sovjet-overwinning op nazi-Duitsland plaatsvond. In zijn videoboodschap beschuldigde hij de Russische troepen weg te zijn gevlucht tijdens hevige gevechten rond Bakhmut op dinsdag.

De Wagner-huurlingen vechten in de Russische aanvalsoorlog om de Oost-Oekraïense stad Bakhmut, die al meer dan 14 maanden aan de gang is en het middelpunt van de oorlog in Oekraïne is geworden. De stad, waar voor de oorlog ruim 70.000 mensen woonden, is nu bijna volledig verwoest.