Hoe Amsterdammers zich voorbereiden op wildplassers met Koningsdag

Nog een nachtje slapen en de Amsterdamse Jordaan kleurt weer oranje tijdens Koningsdag. En terwijl enkele Jordanezen de benen nemen voor het feestende publiek, proberen andere bewoners met man en macht te voorkomen dat hun buurt niet opnieuw uitmondt in een openbaar toilet: "We gaan alles afzetten." Zo meldt AT5.

"Het is niet meer leuk, heel jammer", vertelt een vrouw die uitlegt dat ze de stad verlaat op Koningsdag. Ze vindt dat het in haar eigen buurt te druk wordt: "Ik woon om de hoek van de Westerstraat, dat is waar het gebeurt. Uit het hele land komen ze daarnaartoe." Ook een andere dame vertelt dat ze de stad uitvlucht vanwege de drukte: "Het is er niet meer zoals het vroeger was helaas. Hordes mensen lopen langs: ze gaan naar de Westerstraat, naar dat mooie bord dat daar hangt. Voor veel mensen is dat een soort bedevaart."

Naast de drukte heeft de buurt al jaren te maken met wildplassers: "Ja heel veel. Hier tussen de auto's zitten de dames te plassen. Anderen staan er met een doekje voor. Maar er staan ook vaak heren in de portieken. Die staan te zuipen en tegelijkertijd te lozen. Een curieus verschijnsel."

Hoewel het vaak dweilen met de kraan open is, proberen enkele buurtbewoners de wildplassers toch te weren: "We gaan alles afzetten hier, dit hele stuk. Van nummer 34 tot en met 38. Ze mogen niet meer poepen, plassen en drugs gebruiken."

Extra wc's 
De gemeente liet eerder al weten 75 extra toiletten neer te zetten, naast de 250 wc's die ieder jaar beschikbaar zijn. Ook wil de gemeente extra gaan handhaven op wildplassers.

Toch denken niet alle Jordanezen dat dat voldoende is: "Als je veel drinken naar binnen gooit, moet je elk half uur weer", zegt een buurtbewoonster. Een andere vertelt: "Nee nooit. Ik zie altijd wel een paar wc's, maar die zijn natuurlijk zo vol."