FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 april 2023

NBA: Nuggets en Suns naar volgende ronde playoffs, Hawks in leven tegen Celtics

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn weer twee ploegen doorgedrongen tot de tweede ronde van de playoffs. Zaterdag gaat die ronde van start, maar voor die tijd moeten de overige series in ronde één natuurlijk nog wel afgerond worden.

Boston Celtics - Atlanta Hawks (3-1)
De Celtics stonden in eigen huis op matchpoint, maar tot halverwege Q2 ging het volledig gelijk op. Onder leiding van Jaylen Brown (35 punten) liepen de Celtics vervolgens weg naar een mooie voorsprong, maar de Hawks herstelden zich en lieten het niet verder oplopen. In de laatste minuten kwamen ze zelfs weer helemaal gelijk: twee scores van John Collins en twee van Trae Young (38 punten) zorgden voor 111-111. Wederom kwamen de Celtics op voorsprong, maar met 2,1 seconden op de klokken zeilde Young er een heerlijke driepunter in en dat bleek de winnende: 117-119 en de Hawks zijn nog in leven.

Game 6: Donderdagavond 27 april, 02.30u (NL); Atlanta Hawks - Boston Celtics

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves (3-1)
De Timberwolves móesten aan de bak om in de playoffs te blijven en met een 12-27 voorsprong schoten ze uit de startblokken. De Nuggets speelden zich echter weer terug in de wedstrijd en vanaf halverwege Q2 ging het continu gelijk op, meer dan een paar punten voorsprong pakten de twee teams niet. In de slotminuten gaf Nikola Jokic de doorslag: de Serviër scoorde vanaf 104-104 drie keer op rij en maakte op 111-109 uiteindelijk de winnende vrije worp met 2,1 seconden te gaan. De Nuggets wonnen met 112-109 en zijn met 4-1 door naar de tweede ronde van de playoffs.

Phoenix Suns - Los Angeles Clippers (3-1)
Ook de Clippers moesten alles geven om nog in leven te blijven, en na een volledig gelijk opgaand eerste kwart namen ze aan het eind van Q2 zowaar tien punten voorsprong. In het derde kwart ging Devin Booker (47 punten) echter helemaal los: de Clippers werden ineens weggevaagd en aan het eind van Q3 hadden de Suns bijna twintig punten voorsprong. Met minder dan drie minuten te spelen kwamen de Clippers plotseling weer bijna helemaal gelijk (130-128), maar met een minuut op de klokken werd het beslist: Chris Paul graaide de bal weg bij Norman Powell en bediende Kevin Durant, die het uiteindelijk besliste. De Suns wonnen met 136-130 en mogen zich op gaan maken voor een playoffserie tegen de Nuggets, die zaterdag begint in Denver.

Eerste telefoongesprek tussen Zelenskyy en Xi

Voor het eerst sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne hebben de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy en het Chinese staatshoofd en partijleider Xi Jinping telefonisch gesproken. In het gesprek verzekerde Xi dat zijn land zou werken aan onderhandelingen en vrede. Maar de Volksrepubliek veroordeelt de Russische invasie nog steeds niet in duidelijke bewoordingen.

Volgens een woordvoerder van de Oekraïense president duurde het gesprek ongeveer een uur. Daarin verzekerde Xi aan Zelenskyy dat China respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne beschouwt als de basis voor de politieke betrekkingen tussen de twee landen, zo citeerde de Chinese staatstelevisie de president van de Volksrepubliek.

Volgens de Chinese staatsmedia sprak Xi niet van een oorlog in Oekraïne, maar van "gecompliceerde ontwikkelingen in de Oekraïne-crisis". Het Chinese staatshoofd waarschuwde dringend voor een verdere, zelfs nucleaire, escalatie van dit "conflict". "Er zijn geen winnaars in een nucleaire oorlog", waarschuwde Xi. Alle betrokkenen moeten zich "concentreren op hun toekomst en hun bestemming en die van de hele mensheid" en dienen zich daarom kalm en terughoudend te gedragen.

China wil een speciale gezant naar Oekraïne sturen
Xi benadrukte dat China "altijd aan de kant van de vrede staat" en zal werken aan "het bevorderen van vrede en onderhandelingen". Met dit doel voor ogen wil de Chinese regering haar speciale gezant voor Euraziatische zaken naar Oekraïne sturen, die gesprekken zal voeren "met alle partijen die geïnteresseerd zijn in vrede". Daarnaast wil China Oekraïne "voor zover mogelijk" humanitaire hulp bieden.

China had zich al aangeboden als mogelijke bemiddelaar en presenteerde in februari een standpuntnota van twaalf punten waarin de Volksrepubliek opriep tot een staakt-het-vuren in Oekraïne en onderhandelingen tussen de strijdende partijen. China is echter scherp bekritiseerd door het Westen omdat het de Russische invasie van Oekraïne nooit heeft veroordeeld.

'Geen partij in crisis Oekraïne'
In het telefoongesprek met Zelenskyy benadrukte Xi: "China heeft de Oekraïne-crisis niet veroorzaakt en is er geen partij in." Zijn land zal "niet werkeloos toekijken, noch olie op het vuur gooien, laat staan proberen ervan te profiteren".

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang had al de formulering gebruikt dat hij geen olie op het vuur wilde gooien toen federaal minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock half april voor haar inaugurele bezoek aan China was. De Groenen-politicus beschuldigde de Chinese regering er opnieuw van haar sterke invloed op Rusland niet genoeg aan te wenden om een einde te maken aan de oorlog tegen Oekraïne.

Xi reageerde niet op kritiek uit het Westen op Zelenskyy. Hij benadrukte echter dat zijn land altijd "oprecht en eerlijk" handelt met betrekking tot de "crisis in Oekraïne" - en dat "dialoog en onderhandelingen" de enige haalbare uitweg uit het conflict zijn.

Oekraïne benoemt ambassadeur in China
Zelf sprak Zelenskyy op Twitter over een "lang en veelbetekenend" gesprek met het Chinese staatshoofd, dat hopelijk een "sterke impuls" zal geven aan de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen. Kort na het telefoontje kondigde hij de benoeming aan van Pavlo Ryabikin, een voormalig minister van Strategische Industrieën, als de nieuwe ambassadeur in China.

Rusland reageert behoudend
De Russische kant reageerde terughoudend op de gesprekken tussen Zelenskyy en Xi. De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zei alleen dat haar regering "nota neemt van de bereidheid van Chinese zijde om te streven naar een onderhandelingsproces".

Tijdens het recente bezoek van het Chinese staatshoofd aan Moskou prees de Russische president Vladimir Poetin zelf het "vredesinitiatief" van de Volksrepubliek. Tegelijkertijd verzekerden beide landen elkaar dat ze hun gezamenlijke "strategische partnerschap" verder wilden uitbreiden. Sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne en de daaropvolgende westerse sancties is Rusland de grootste olieleverancier van China geworden.

Nederland schaalt evacuatie-operatie uit Soedan af

De evacuatie-operatie om Nederlanders uit Soedan te evacueren wordt afgeschaald. Vanavond staat een voorlopig laatste evacuatievlucht met een C-130 Hercules-transportvliegtuig gepland. Dat kondigden ministers Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie vandaag aan in een brief aan de Kamer.

Verreweg de meeste bij Buitenlandse Zaken bekende Nederlanders zijn nu weg uit Soedan. Zij konden vertrekken door de inzet van Nederland of van een partner. Dat is de reden voor het afschalen.

In totaal hebben minstens 150 Nederlanders het land verlaten. Ongeveer 70 van hen gingen mee op één van de zes vluchten met een toestel van de Koninklijke Luchtmacht. De andere personen zijn geëvacueerd door bondgenoten of verlieten Soedan op eigen gelegenheid. Nederland haalde naast de circa 70 Nederlanders ook meer dan 100 mensen met een andere nationaliteit op uit Soedan.

Stand-by
Er blijven nog een aantal militairen en een C-130 in Jordanië stand-by staan. Daarmee zijn desgewenst nog achtergebleven Nederlanders uit Soedan te evacueren.

De andere C-130 en het grootste deel van de militairen keert in de komende dagen terug naar Nederland.

Ruimere verplichtingen voor en toezicht op allergrootste online platforms

De 19 allergrootste online platforms en zoekmachines moeten vanaf eind augustus 2023 aan ruimere verplichtingen binnen de nieuwe Digital Services Act (DSA) voldoen. Ze moeten in de EU bijvoorbeeld illegale inhoud en desinformatie gericht aanpakken, hun aanbevelingssystemen aanpassen en transparant zijn over online reclame via hun diensten. Het gaat om onder andere Apple, Google, Meta (Facebook en Instagram), Twitter en de platforms AliExpress en Booking.com die volgens de aanwijzing vanuit Nederland in Europa opereren.

De ruimere verplichtingen gelden voor de allergrootste digitale diensten die deze week zijn aangewezen door de Europese Commissie. Zij hebben maandelijks gemiddeld meer dan 45 miljoen actieve gebruikers in de EU. Deze platforms en zoekmachines moeten jaarlijkse beoordelingen van de risico's van schadelijke onlinepraktijken op hun diensten uitvoeren. Bijvoorbeeld als het gaat om illegale goederen of content en het verspreiden van desinformatie. Zij moeten hier tegen maatregelen nemen. Ook krijgen zij controles op hun gebruikte algoritmes.

Als deze allergrootste platforms en zoekmachines niet voldoen aan de DSA, kunnen door de Europese Commissie boetes worden opgelegd tot 6% van hun mondiale jaaromzet of dwangsommen tot 5% van hun gemiddelde dagelijkse inkomsten.
DSA vanaf februari 2024 ook voor andere online diensten en platforms

De DSA gaat daarnaast gelden voor andere in Nederland en Europa veel gebruikte onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders, internetproviders en platforms om content te delen zoals videoplatforms en online reis- en accommodatieplatforms.

Onlinemarktplaatsen moeten bijvoorbeeld meer informatie inwinnen én publiceren over de bedrijven (handelaren) op hun platform. Ook moeten digitale diensten onder andere de regels voor het verwijderen van informatie of gebruikersaccounts uitgebreider uitleggen aan gebruikers. Op 17 februari 2024 moeten alle diensten en platforms volledig aan de in de gehele EU geldende DSA voldoen.

Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid digitale diensten
Nederland heeft gepleit voor diverse onderdelen die in de DSA terecht zijn gekomen. Zo moeten online marktplaatsen straks meer informatie inwinnen over de bedrijven (handelaren) die producten of diensten verkopen via hun platform. Dit moet helpen om malafide handelaren te ontmoedigen en te identificeren, neemt oneerlijke concurrentie weg en maakt het makkelijker om als consument je recht te halen.

Ook verplicht de DSA straks aanbieders van digitale diensten om bij het modereren van inhoud rekening te houden met de grondrechten van gebruikers én ze hier uitgebreider over te informeren. Zij moeten bovendien makkelijk toegankelijke en gebruikersvriendelijke klachtenprocedures hebben voor consumenten.

Aanpak van onwenselijke gepersonaliseerde advertenties en desinformatie
Via de DSA wordt het online platforms verboden om nog langer advertenties te personaliseren op grond van bijvoorbeeld geloofsovertuiging of seksuele geaardheid. Minderjarigen zijn straks bovendien extra beschermd tegen gepersonaliseerde advertenties. Dat moet eraan bijdragen dat ze geen ongepaste reclame te zien krijgen.

Daarnaast biedt de DSA ook de mogelijkheid om burgers beter te beschermen tegen desinformatie, nepnieuws en schendingen van grond- en mensenrechten. De allergrootste online platformen en zoekmachines moeten namelijk maatregelen nemen om risico’s van hun dienstverlening voor onder andere de samenleving en de democratie te verminderen. Daarnaast bevordert de DSA transparantie. Door rapportageverplichtingen en de toegang tot data voor onderzoekers beter te regelen, krijgen we meer inzicht hoe grote platformen werken.

Grote bedrijven betalen zelf heffing voor toezicht
De Europese Commissie houdt straks toezicht op naleving van de DSA door grootste online platformen en zoekmachines. De bedrijven betalen zelf via een heffing voor dit toezicht. De lidstaten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de overige online diensten.

Klimmers openen World Cup-seizoen met boulderen in Japan, Belg schrijft historie

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want in het Japanse Hachioji werd daar het World Cup-seizoen geopend voor de sportklimmers. Het was een overzichtelijk programma, alleen het boulderen kwam aan bod: daarin krijgt men meerdere opdrachten, in de finale zijn dat er vier, waarop men moet proberen de top te bereiken.

Vrouwen
De vier boulders bleken voor de vrouwen bijzonder lastig neergezet te zijn: alleen de Duitse Hannah Meul en Brooke Raboutou uit de VS wisten überhaupt een top te halen. Dat kregen ze allebei voor elkaar op boulder één, waarna Raboutou dat op de derde én vierde boulder ook wist te doen. Dat leverde de winst op, want Meul bleef op de ene top steken. De derde plek was voor de Japanse Anon Matsufuji, die geen top haalde, maar wel drie keer de 'zone' - een soort middenpunt. Dat deden Ayala Kerem uit Israël en de Chinese Luo Zhilu ook, maar Matsufuji had er het kleinste aantal pogingen voor nodig.

Mannen
De Fransman Mejdi Schalck begon bijzonder sterk: op de eerste boulder haalde hij als enige de top, op boulder twee kreeg hij gezelschap van landgenoot Paul Jenft en de nog maar 18-jarige Belg Hannes van Duysen. De overige finalisten wisten geen enkele top neer te zetten en in boulders drie en vier kregen Schalck, Van Duysen en Jenft het ook niet voor elkaar - de vierde en laatste boulder was zelfs dusdanig moeilijk dat niemand überhaupt de zone haalde. De winst was zo voor Schalck, terwijl Van Duysen plek twee pakte omdat hij voor zijn ene top twee pogingen nodig had, tegen drie voor Jenft. Van Duysen's tweede plek was overigens het eerste World Cup-podium ooit voor een Belgische man.

Random Pics van de Dag #921

lke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

 

Kabinetsplan hoger eigen risico gaat niet door

Een kabinetsplan om het eigen risico in de zorg te verhogen, gaat niet door. Intern is er lange tijd over gesproken, maar het voorstel is na een felle discussie in het kabinet door de ChristenUnie geblokkeerd.

Dat meldt het ANP. Daarmee blijft het eigen risico de komende jaren op 385 euro. Een verhoging ligt politiek uiterst gevoelig. Het voorstel tot verhogen van het eigen risico was gedaan in verband met een aantal financiële tegevallers voor het kabinet. De kans dat een dergelijk voorstel door de Eerste Kamer zou komen, is overigens vrijwel nihil. Meer hierover bij Skipr.

Omgevingsdienst mag cameratoezicht blijven uitvoeren op fabriek Tata Steel

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied mag cameratoezicht blijven uitoefenen op de gas- en kooksfabriek van Tata Steel in IJmuiden. Dat volgt uit de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland. Tata Steel had een kort geding aangespannen om het cameratoezicht te stoppen. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af.

Cameratoezicht op fabriek
Sinds eind februari 2023 oefent de Omgevingsdienst cameratoezicht uit op de gas- en kooksfabriek van Tata Steel. In de fabriek wordt kooks gemaakt door kolen te verhitten. De kooks is nodig om ijzeroxide om te zetten naar ijzer. Als kooks tijdens dat proces onvoldoende heet wordt, kan het voorkomen dat een gedeelte niet volledig doorgegaard is: zogenoemde ongare kooks. Bij het blussen van die kooks kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen. Het vrijkomen van zwarte rook uit de blustorens is een aanwijzing dat daarvan sprake is. In 2022 adviseerde het RIVM om de informatie over uitstoot van stoffen bij Tata Steel te verbeteren, mede omdat gegevens over de uitstoot niet volledig leken te zijn aangeleverd. In april 2023 concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat burgers in Nederland onvoldoende worden beschermd tegen de gezondheidsrisico's van industriële uitstoot. Een van de onderzochte bedrijven is Tata Steel.

De camera die de Omgevingsdienst in februari heeft geplaatst, bevindt zich buiten het terrein van Tata Steel, op zo'n 450 meter afstand van het productieproces waarop de dienst toezicht wil houden. De camera filmt de omgeving van de fabriek continu: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De beelden waarop bij het terugkijken zwarte rook is te zien, worden opgeslagen.

Tata Steel vindt dit cameratoezicht onrechtmatig en eist onmiddellijke beëindiging daarvan. Het vormt volgens Tata Steel een inbreuk op de privacy van haar werknemers. Zij meent dat er een bijzondere wettelijke basis moet zijn voor deze vergaande vorm van toezicht, die er in de huidige wetgeving niet is.

Oordeel voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter stelt vast dat essentie van deze zaak is dat er een breed in de maatschappij levende roep is om krachtiger op te treden tegen de gezondheidsschadelijke uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen in de omgeving. Gelet op de inhoud van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, is het begrijpelijk en terecht dat de Omgevingsdienst ernaar streeft om de uitstoot van deze stoffen terug te brengen naar nul. Het is ook begrijpelijk en terecht dat de Omgevingsdienst bij haar toezicht de regie wil voeren en niet langer afhankelijk wil zijn van beelden die Tata Steel zelf opneemt en beheert. Een toezichthouder wil immers voor het verzamelen van gegevens over naleving niet van de overtreder afhankelijk zijn.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de camera-inzet van de Omgevingsdienst toelaatbaar is. De camerabeelden worden één keer per drie weken geselecteerd en opgeslagen. De rest van het opgenomen materiaal wordt vernietigd. Aan de hand van foto's en beeldmateriaal die de Omgevingsdienst heeft laten zien, is het volgens de rechter hoogst onaannemelijk dat bij de verwerking van het beeldmateriaal functionarissen kunnen worden herkend. Een bijzondere wet is niet nodig omdat het toezicht niet gericht is op het herkenbaar in beeld brengen van personen om informatie over hen te verzamelen. Daarvan is ook niet of nauwelijks sprake.

Het betoog van Tata Steel ademt de suggestie dat er allerlei vreselijks met de binnengehaalde persoonsgegevens zou kunnen gebeuren, dat de medewerkers van de Omgevingsdienst maar wat aanrommelen en dat de gegevens binnen de kortste keren op straat kunnen komen te liggen. De voorzieningenrechter oordeelt dat er voor die angst geen reden is.

Hoe Amsterdammers zich voorbereiden op wildplassers met Koningsdag

Nog een nachtje slapen en de Amsterdamse Jordaan kleurt weer oranje tijdens Koningsdag. En terwijl enkele Jordanezen de benen nemen voor het feestende publiek, proberen andere bewoners met man en macht te voorkomen dat hun buurt niet opnieuw uitmondt in een openbaar toilet: "We gaan alles afzetten." Zo meldt AT5.

"Het is niet meer leuk, heel jammer", vertelt een vrouw die uitlegt dat ze de stad verlaat op Koningsdag. Ze vindt dat het in haar eigen buurt te druk wordt: "Ik woon om de hoek van de Westerstraat, dat is waar het gebeurt. Uit het hele land komen ze daarnaartoe." Ook een andere dame vertelt dat ze de stad uitvlucht vanwege de drukte: "Het is er niet meer zoals het vroeger was helaas. Hordes mensen lopen langs: ze gaan naar de Westerstraat, naar dat mooie bord dat daar hangt. Voor veel mensen is dat een soort bedevaart."

Naast de drukte heeft de buurt al jaren te maken met wildplassers: "Ja heel veel. Hier tussen de auto's zitten de dames te plassen. Anderen staan er met een doekje voor. Maar er staan ook vaak heren in de portieken. Die staan te zuipen en tegelijkertijd te lozen. Een curieus verschijnsel."

Hoewel het vaak dweilen met de kraan open is, proberen enkele buurtbewoners de wildplassers toch te weren: "We gaan alles afzetten hier, dit hele stuk. Van nummer 34 tot en met 38. Ze mogen niet meer poepen, plassen en drugs gebruiken."

Extra wc's 
De gemeente liet eerder al weten 75 extra toiletten neer te zetten, naast de 250 wc's die ieder jaar beschikbaar zijn. Ook wil de gemeente extra gaan handhaven op wildplassers.

Toch denken niet alle Jordanezen dat dat voldoende is: "Als je veel drinken naar binnen gooit, moet je elk half uur weer", zegt een buurtbewoonster. Een andere vertelt: "Nee nooit. Ik zie altijd wel een paar wc's, maar die zijn natuurlijk zo vol."

Nintendo keert terug naar Gamescom

Na vier jaar van afwezigheid keert Nintendo terug naar Gamescom. Dit maakt de organisator bekend via Twitter. De komende weken maakt de organisator meer deelnemers bekend.

Het is natuurlijk nog lang niet duidelijk waarmee Nintendo de showfloor betreedt. Alle bekende titels zijn tegen die tijd al uitgebracht en langzaam maar zeker gaan de gedachten steeds meer naar de opvolger van Nintendo Switch. Hoe dan ook is het leuk dat een grote speler terugkeert naar een fysieke beurs.

Britse man bekent masturberen met zeemeeuw

Een Britse Officier van Justitie heeft een man ervan beschuldigd zich in het openbaar seksueel te hebben bevredigd met een zeemeeuw. In de rechtbank gaf de 40-jarige verdachte misdaad toe. De rechter noemt de zaak "bizar". De uitspraak volgt in mei.

In het noorden van Engeland heeft een man een zeer ongebruikelijke bekentenis afgelegd. De 40-jarige bekende aan de rechter dat hij in augustus 2022 in de havenstad Sunderland seksuele handelingen te hebben verricht boven een vastgehouden zeemeeuw, aldus het Britse PA. De aanklager beschuldigt de man ervan de wilde vogel onnodig leed te hebben berokkend met zijn seksuele escapade.

Volgens PA is op camerabeelden die door de rechtbank zijn bekeken te zien hoe de man de vogel tussen zijn benen houdt, naar een mobiele telefoon kijkt en ondertussen masturbeert. Daarna zou hij de meeuw een trap hebben gegeven.

De verdachte werd vervolgens in een snackbar nabij de plaats delict aangehouden. Hij verklaarde eerst dat hij dacht dat de zeemeeuw gewond was en op zijn mobiele telefoon wilde kijken hoe hij de vogel hulp kon geven. De politie ontdekte later dat hij in plaats daarvan keek naar porno. Oorspronkelijk luidde de aanklacht dat de 40-jarige zijn penis in de bek van de vogel zou hebben gestopt. Dit punt is later echter gewijzigd.

De advocaat van de verdediging zei dat haar cliënt problemen had met zijn geestelijke gezondheid en eiste hierover een deskundigenonderzoek. Op 23 mei wordt een vonnis uitgesproken. De voorzitter van South Tyneside Magistrates' Court sprak zijn verbazing uit: "Zelfs als ervaren magistraat moet ik zeggen dat dit een van de meest ongewone zaken is die ik ooit heb gezien," zei hij volgens PA. Meerdere malen gebruikte hij het woord "bizar" in zijn toespraak. Het openbaar ministerie wil dat de vermeende dader in de toekomst geen dieren meer mag houden.

Zeemeeuw ( Foto ; Freepik)
Zeemeeuw ( Foto ; Freepik)

CMA blokkeert overname Activision Blizzard door Microsoft

De 'Competition and Markets Authority', ofwel de Britse concurrentiewaakhond, heeft de overname van Activision Blizzard door Microsoft geblokkeerd. Dit maakt de instantie vandaag bekend.

De reden is de marktpositie die Microsoft heeft op het gebied van cloud-gaming, een manier om games te streamen op allerlei hardware. Volgens het CMA bezit Microsoft al zo'n zestig tot zeventig procent van het marktaandeel met hun streamingsdienst xCloud. De overname van Activision Blizzard zou de marktspositie van Microsoft verder verstevigen en innovatie en concurrentie op dit gebied tegengaan.

Microsoft en Activision Blizzard zijn het uiteraard niet eens met de beslissing en gaan tegen het besluit in beroep. De soap duurt dus nog wel even voort.

Ook KOZP-voorman Mitchell Esajas geridderd door Halsema

Mitchell Esajas, een van de voormannen van Kick Out Zwarte Piet, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Esajas is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zo melden WNL en AT5.

Hij ontving de onderscheiding tijdens een bijeenkomst in het Concertgebouw in de hoofdstad, hier werden aan 37 andere Amsterdammers een koninklijke onderscheiding uitgedeeld. Onder hen meer bekende namen zoals Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier Weekblad en schrijver Gerbrand Bakker.

De meesten, 33 in totaal, waren persoonlijk aanwezig in het Concertgebouw om het lintje opgespeld te krijgen door burgemeester Femke Halsema. Vrienden en bekenden hadden hen met smoezen daarheen gelokt. Vijf afwezigen zijn vooraf gebeld door de burgemeester met het heugelijke nieuws.

Een benoeming in de Orde van Oranje Nassau is voor mensen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de samenleving of iets uitzonderlijks hebben gepresteerd. Zoals Gerbrand Bakker, één van Nederlands meest succesvolle schrijvers. De antropoloog Esajas krijgt het lintje "voor verdiensten op het terrein van diversiteit en inclusie en de bestrijding van discriminatie en racisme", aldus de Kanselarij der Nederlandse Orden, die over de onderscheidingen gaat. Hij richtte in 2011 The Black Archives op, een historisch archief gericht op zwarte en niet-westerse geschiedenis. Met Kick Out Zwarte Piet demonstreert Esajas al jaren tegen de figuur Zwarte Piet.Ook Arendo Joustra, de hoofdredacteur van Elsevier Weekblad, en Jacques van den Broek, ex-directeur van Randstad, konden zich verheugen op een onderscheiding.

Meestal wordt een onderscheidinggegeven voor een jarenlange inzet voor sport- en buurtverenigingen en ander soort vrijwilligerswerk. De Orde van Oranje Nassau bestaat uit zes zogeheten graden. Vanaf vandaag mogen twintig Amsterdammers zich Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Zestien anderen werden er Ridder, één graad hoger. En twee gehuldigden - Bakker en Van den Broek - werden officier.

In totaal krijgen zo'n 2850 mensen vandaag een lintje tijdens de jaarlijkse lintjesregen voor Koningsdag.

Coldcase: Wat gebeurde er met 't Ikeboerke’?

Aan de Popels 58 in Twijzelerheide ontstond op maandag 30 september 1996 brand in een vrijstaand boerderijtje. Nadat de brand was geblust, troffen agenten in de slaapkamer op de benedenverdieping in bed het stoffelijk overschot aan van de 87-jarige bewoner Reinder Lulofs.

Het boerderijtje had weliswaar in brand gestaan, maar er kon nog wel een sporenonderzoek worden gedaan. Dat onderzoek maakte duidelijk dat er was ingebroken en dat er zaken uit de woning waren meegenomen.

Reinder Lulofs, die ook wel ‘It Ikeboerke’ werd genoemd, leefde een sober bestaan. Zo was zijn boerderijtje niet aangesloten op gas, water en licht. Sinds de dood van zijn broer in 1990 woonde hij er alleen. Maar met hulp van zijn omgeving kon hij zich prima redden.

Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wat er zich op die fatale dag in het boerderijtje heeft afgespeeld. Uw tips kunnen de naasten van Lulofs verder helpen om een antwoord op die vraag te krijgen. Er wordt een beloning uitgeloofd van €15.000 voor de gouden tip. Deze kan worden achtergelaten op de website van de politie. 

Reinder Lulofs (afbeelding: Politie)
Reinder Lulofs (afbeelding: Politie)

Bijna helft Nederlanders met kater naar werk

Maar liefst 42 procent van alle werkende Nederlanders is weleens met een flinke kater gaan werken. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.080 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Na een zware nacht kan het verleidelijk zijn om jezelf (onterecht) ziek te melden. Van alle ondervraagden heeft een vijfde zich weleens ziekgemeld, terwijl ze eigenlijk kerngezond waren.

Opvallend genoeg verschijnen mannen (52 procent) veel vaker brak op hun werk dan vrouwen (slechts 31 procent). Vooral mannelijke dertigers kijken niet op een glaasje meer of minder, zo is maar liefst twee derde van hen weleens met een kater gaan werken. “Na een gezellige borrel met het team, is het weleens voorgekomen dat niet iedereen er de daaropvolgende dag even fris en fruitig bij zat”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Op alle andere dagen probeer ik fris en fruitig op het werk te verschijnen, wat soms best een uitdaging is. Laat staan dat je de nacht ervoor ook nog eens de bloemetjes buiten hebt gezet.”

Extra dagje
Dat een aanzienlijk gedeelte van de werkende Nederlanders zich weleens onterecht heeft ziekgemeld, is niet alleen het gevolg van overmatig alcoholgebruik. Zo stelt een achtste van de respondenten weleens een ziekte te hebben gefaket om nog een dagje langer vrij te hebben. Onder jongeren tot dertig jaar bedraagt dit percentage zelfs negentien procent. Daarnaast geeft vijf procent van alle ondervraagden aan zichzelf weleens ziek te hebben gemeld om bij te komen van een vrije dag. Wederom ligt dit percentage onder werkende jongeren fors hoger (tien procent). Franke: “Wanneer je jezelf ziekmeldt om nog een dagje langer vrij te zijn, steel je in mijn optiek van je werkgever. Dat is niet alleen onverstandig, maar vaak ook onnodig. Als ik bijvoorbeeld naar mezelf kijk, ben ik best bereid een medewerker tegemoet te komen die nog een dagje langer vrij wil. Alleen wordt zoiets in overleg besloten en niet door jezelf eenzijdig én onterecht ziek te melden.”

Vakantiegangers
Voor slechts een bescheiden gedeelte van de werkende Nederlanders blijkt ook een aanstaande óf aflopende vakantie een prima reden te zijn om jezelf ziek te melden. Zo zegt drie procent van de ondervraagden weleens een ziekte te hebben gefaket om alvast op vakantie te gaan. Hetzelfde percentage deed dit juist om bij te komen van hun reis. Opvallend genoeg ligt het aantal jongeren in beide gevallen dubbel zo hoog: zes procent. Franke: “Ik ben van huis uit goed van vertrouwen. Maar als een collega zich de dag voor zijn of haar vakantie ziekmeldt, neem ik natuurlijk even contact op. Niet alleen uit interesse, maar ook uit medeleven. Het laatste wat je wil, is dat iemands langverwachte vakantie niet doorgaat.”

Bruce en Barry vormen een band in nieuwe trailer voor The Flash

"You wanna get nuts? Let's get nuts." Toen Barry Allen, alias The Flash, terug in de tijd ging om de dood van zijn moeder te voorkomen, veranderde hij de wereld. Daarin was er geen Superman meer en leek Batman ineens op een schurk uit Spider-Man.

Ook de tweede trailer voor The Flash hint ernaar dat Barry betrokken raakt bij de strijd tegen General Zod, die we oorspronkelijk in Man of Steel zagen. Deze wereld kent echter geen Kal-El die jarenlang is opgegroeid als Clark Kent, maar wel een Kara Zor-El die jarenlang door de Amerikaanse overheid gevangen is gehouden. Zij is nu de hoop voor de mensheid.

In The Flash zien we Ezra Miller als Barry Allen, Ben Affleck en Michael Keaton als Bruce Wayne, Sacha Calle als Kara Zor-El en Michael Shannon als General Zod. De film is geregisseerd door Andy Muschietti (IT) en is te zien vanaf 15 juni.

FOK! Wat een weer: op het noorden na droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het goede nieuws is dat het bijna overal droog blijft. Maar die temperatuur wil nog maar niet omoog. In het midden van het land vriest het momenteel zelfs licht. In het noorden is nog kans op een enkele bui, elders breekt de zon door bij een matige noordwester wind. Ook vanmiddag is, op het uiterste noordoosten na droog. Het wordt tussen de 9 en 11 graden.

Vanavond wordt het helder wat wederom een koude nacht betekent. De laatste voorlopig want morgen, op Koningsdag wordt het al 14 graden en komt de minimumtemperatuur in de nacht naar vrijdag niet onder de 7 graden. Het weekend ziet er met 17 graden heerlijk uit. Dinsdag krijgen we nog wel een flinke dip, maar dat is nog ver weg.

Tot morgen!

qltel wandelde door het Reichswald bij Kleve in Duitsland  (Foto: qltel)
qltel wandelde door het Reichswald bij Kleve in Duitsland (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Rode Kruis waarschuwt voor kou op Koningsnacht

Het kan koud worden op Koningsnacht. Daarom roept het Rode Kruis mensen op goed voorbereid op pad te gaan. De gevoelstemperatuur kan in de nacht van woensdag op donderdag namelijk dalen tot 2 graden boven nul. Want vooral als mensen alcohol drinken, ligt onderkoeling op de loer en dat kan nare gevolgen hebben.

Onderkoeling ontstaat sneller als mensen gedronken hebben. Alcohol verwijdt de bloedvaten, dat geeft een warm gevoel, maar je verliest hierdoor ook warmte. De lichaamstemperatuur daalt, maar mensen voelen dat door de alcohol niet. Daarom waarschuwt het Rode Kruis feestvierders. Goed voorbereid zijn, kan een boel ellende voorkomen.

Pas op voor koude grond
Het Rode Kruis waarschuwt ook mensen die op een van de vele vrijmarkten hun spullen verkopen. Louise Schalkoort, EHBO-instructrice bij het Rode Kruis: “De kou van woensdagnacht blijft nog in de grond zitten. Laat kinderen daarom niet op de koude grond zitten, maar neem een stoeltje mee. En kleed ze goed aan. Het is goed om voldoende water of warme thee te drinken en tussendoor goed te eten.”

EHBO door heel Nederland
Honderden hulpverleners van het Rode Kruis staan op Koningsnacht op ruim 100 plekken in Nederland klaar om eerste hulp te verlenen. Op tal van festivals en evenementen kunnen mensen bij EHBO-posten terecht en ook in de binnensteden van Amsterdam en Utrecht is het Rode Kruis te vinden.

Op alle EHBO-posten is er aandacht voor de kou. Schalkoort: “Op de EHBO posten hebben we (isolatie)dekens klaarliggen, waardoor mensen sneller warm worden. En eventueel ook warme dranken, zoals thee of bouillon. Gelukkig blijft het droog, maar de kou moeten we niet onderschatten. Het wordt zelfs kouder dan Nieuwjaarsdag.”

Voedselwaakhond Foodwatch blij met officieel besluit Nederlandse Nutri-Score

Nederland voert het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Voedselwaakhond Foodwatch is verheugd met dit nieuws na jarenlang campagnevoeren voor een onafhankelijk voedselkeuzelogo.

“Consumenten kunnen hiermee in één oogopslag zien of de ene kant-en-klaar-maaltijd gezonder is dan de andere. Dit helpt mensen om gezonder te winkelen en dat is hard nodig met het grote aanbod ongezond voedsel en geniepige marketingtrucs die je allemaal in de supermarkten tegenkomt.” aldus campagneleider Frank Lindner.

Het Nutri-Score-logo is volgens Foodwatch het enige voedselkeuzelogo dat gebaseerd is op onafhankelijke wetenschap, dat kleurgecodeerd is en gebaseerd is op 100g/ml en niet op basis van door fabrikanten vastgestelde portiegrootte. Bovendien heeft de Nutri-Score de beste kans op een Europees verplicht logo. Voedselwaakhond Foodwatch wil dat het logo snel wettelijk verplicht wordt in alle Europese lidstaten, zodat Nutri-Score door alle Europese consumenten gebruikt kan worden.

Nutri-score (Door https://fr.openfoodfacts.org/ - https://fr.openfoodfacts.org/, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61695331)
Nutri-score (Afbeelding: Openfoodfacts.org) 

Nederlander blijft trouw aan huisdier, ongeacht hogere kosten

De dagelijkse boodschappen zijn duurder geworden, maar ook de kosten voor het houden van huisdieren vliegen omhoog. Wat voor effect heeft dat op het huisdierbezit in Nederland? Uit het jaarlijkse huisdierenonderzoek van NVG en Dibevo, uitgevoerd door I&O Research, blijkt dat de stijgende prijzen maar voor 0,5% van de huisdierbezitters een reden was om hun huisdier weg te doen. Dat is opvallend als je bedenkt dat heel veel mensen in coronatijd een huisdier hebben aangeschaft. 2,4% van de huishoudens met een huisdier heeft overwogen om hun huisdier weg te doen, maar heeft het uiteindelijk niet gedaan. Dat betekent dat 97% van de huisdierbezitters er niet over péínst om het huisdier weg te doen. 5% verwacht zelfs dat er in 2023 nog meer huisdieren bijkomen (vooral honden en katten).

Maar dat wil niet zeggen dat de stijgende prijzen verder geen invloed hebben. 10% van de huishoudens geeft aan niet te bezuinigen op diervoeding, maar wel op persoonlijke uitgaven om hetzelfde voer te kunnen bekostigen. 

Meer bewustwording over dierenwelzijn
Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich steeds bewuster zijn van de verantwoordelijkheid die ze hebben voor het welzijn van hun huisdier. 64% van de huishoudens met konijnen zorgt ervoor dat het dier minimaal één maatje heeft; een flinke verbetering ten opzichte van een jaar eerder toen dat nog maar 55% was. Op de vraag "Wat vindt u dat een dierenspeciaalzaak zeker moet hebben", antwoordt de helft van de huisdiereigenaren, "Een keurmerk voor dierenwelzijn". Bijna een derde van de huisdiereigenaren vindt het belangrijk dat een dierenspeciaalzaak informatie geeft over de afkomst van de dieren die verkocht worden. Meer dan een kwart vindt het fijn om in de dierenspeciaalzaak een voorbeeldverblijf te zien. Zo kunnen ze met eigen ogen zien hoe een huisdier gehuisvest dient te worden. Ten slotte vindt 20% dat een dierenspeciaalzaak actief moet samenwerken met een dierenopvang. De meeste mensen kopen regulier diervoer. Bij het aanschaffen van speciaal diervoer koopt bijna een kwart wel eens diervoeding met een keurmerk voor beter dierenwelzijn.

Berekenend inkopen
Zowel bij diervoeding als dierbenodigdheden is er een heel lichte stijging te zien in online winkelen. Toch blijft de dierenspeciaalzaak onverminderd populair vanwege de kwaliteit van de producten en de kennis van medewerkers. Grote spullen, zoals een bench of een krabpaal worden vaak online gekocht, zodat ze thuis afgeleverd kunnen worden en mensen dit zelf niet hoeven te tillen. In de supermarkt halen huisdiereigenaren voer vanwege de prijs of nemen ze het mee tijdens het boodschappen doen. Over het algemeen halen hondenbezitters hun voer het liefst bij de dierenspeciaalzaak. Bij de kattenbezitters is de supermarkt het primaire aankoopkanaal (29%), direct gevolgd door de dierenspeciaalzaak (21%).

Aantal gehouden huisdieren blijft stabiel
Bijna de helft (45%) van de Nederlandse huishoudens heeft een of meer huisdieren. Dat aantal is stabiel gebleven ten opzichte van de vorige meting. Bijna een kwart van de huishoudens (23%) is in het bezit van een of meer katten. Op de tweede plaats staat de hond: 18 % van de huishoudens heeft een trouwe viervoeter. Daarna volgen aquariumvissen (4%), vogels (3%) konijnen (2,5%) en knaagdieren (2%).

Op basis van deze aantallen leven er ruim 1,8 miljoen honden in ongeveer anderhalf miljoen huishoudens, en 3 miljoen katten in bijna 2 miljoen huishoudens. In bijna 350.000 huishoudens zwemmen aquariumvissen.

Over het onderzoek
Sinds 2002 vindt er jaarlijks onderzoek plaats naar de honden- en kattenpopulatie in Nederland. Vanaf 2015 werden ook metingen van andere huisdieren meegenomen, zoals konijnen, knaagdieren, vissen, vogels en reptielen. De resultaten uit het onderzoek worden geëxtrapoleerd uit een panel representatief voor Nederlandse huishoudens. 4.751 personen hebben aan de enquête meegedaan. Dit is ruim voldoende om betrouwbare uitspraken te kunnen doen.

Bevolking groeit met 27,4 duizend inwoners in eerste kwartaal

De bevolking van Nederland is in het eerste kwartaal van 2023 met 27,4 duizend inwoners gegroeid. Deze groei kwam volledig door immigratie, want er overleden meer mensen dan er geboren werden. De bevolkingsgroei was minder groot dan in het eerste kwartaal van 2022, omdat er minder Oekraïners naar Nederland kwamen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

In het eerste kwartaal van 2023 vestigden zich 80 duizend mensen in Nederland en er vertrokken 45 duizend mensen naar het buitenland. Dat betekent dat er 35 duizend inwoners bijkwamen door buitenlandse migratie. Dat is bijna 18 duizend minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Minder Oekraïense vluchtelingen
De daling van de migratie komt door de lagere instroom van Oekraïense vluchtelingen. In het eerste kwartaal van 2022 vestigden zich nog 25 duizend mensen vanuit Oekraïne in Nederland (vrijwel allemaal na de Russische invasie op 24 februari). Dit was 30 procent van de totale groep immigranten. In het eerste kwartaal van 2023 kwamen er 9,2 duizend Oekraïners naar Nederland (10 procent van het totaal). Dat is het laagste aantal in een kwartaal sinds het begin van de oorlog. Daarnaast nam het aantal emigranten toe. Voor een deel zijn dit Oekraïense vluchtelingen die Nederland verlaten.

De migratie nam onder andere groepen toe. Er kwamen, buiten migranten die zijn geboren in Oekraïne of de voormalige Sovjet-Unie, per saldo vooral migranten uit Azië naar Nederland. Hiervan waren mensen uit Syrië (3,9 duizend), Turkije (2,8 duizend) en India (2,1 duizend) de grootste groepen. De immigratie en emigratie was het grootst onder mensen uit de rest van Europa. Ook uit deze groep kwamen er relatief veel migranten naar Nederland, waarvan de grootste groep uit Polen kwam (2,6 duizend).

Van in Nederland geboren mensen vertrokken er meer naar het buitenland dan er terugkeerden: in het eerste kwartaal van 2023 waren dit er 3,7 duizend, vrijwel evenveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Minder kinderen geboren, hoge sterfte
In het eerste kwartaal van 2023 was de natuurlijke aanwas (geboorten min sterfte) negatief. Er werden 39 duizend kinderen geboren en er overleden 47 duizend mensen. Dit kwartaal is de negatieve natuurlijke aanwas hoger dan in voorgaande jaren. Dat betekent dat de trend van de afgelopen jaren doorzet: er worden minder kinderen geboren en de sterfte is relatief hoog. Sinds 2017 is de natuurlijke aanwas elk eerste kwartaal negatief. Doorgaan worden er in de winter minder kinderen geboren en overlijden er meer mensen.

Aantal leenaanvragen stijgt fors, bedrag gemiddeld ruim ¤14.000 

Voor grote uitgaven wordt veel vaker geld geleend. Het aantal leenaanvragen steeg afgelopen jaar met bijna 18%. Het gewenste gemiddelde leenbedrag is gemiddeld maar liefst 14.330 euro.

Dit blijkt uit het Leenonderzoek van Independer, waarvoor tienduizenden aanvragen zijn geanalyseerd. Een leenverzoek voor een auto kwam het vaakst voor, gevolgd door de verbouwing van het huis en het aflossen van een andere lening.

Voor verbouwing gemiddeld 16.945 euro
Nederlanders staan bekend als een spaarzaam volkje, maar als we dan geld lenen, dan doen we dat vooral voor de grote uitgaven. Het hoogste bedrag van gemiddeld 16.945 euro willen Nederlanders graag lenen voor de verbouwing van het huis. Het aantal aanvragen voor dit doel steeg met maar liefst 33,7%. Guido Rodenburg, expert geld lenen van Independer: “Mede door de krappe woningmarkt kiezen Nederlanders vaker voor het verbouwen van hun huis. Ook kiezen veel huizenbezitters voor het verduurzamen van de woning. Hierbij spelen natuurlijk ook de gestegen energiekosten een belangrijke rol”. 

We lenen fors meer voor een auto
Het vaakst willen Nederlanders geld lenen voor de aanschaf van een auto. Het aantal aanvragen voor een autolening steeg fors met maar liefst 32,6%. Gemiddeld willen we 14.156 euro lenen voor een auto. “Nieuwe auto’s zijn flink duurder geworden, dat komt onder andere door de duurdere grondstoffen en de hogere loonkosten. Maar ook tweedehands auto’s zijn flink in waarde gestegen. Dit komt weer omdat er minder op de markt zijn”, aldus Independer expert geld lenen Rodenburg. 

Utrechters grootste leners, Groningers de kleinste
Uit de berekeningen van Independer blijkt dat in 2022 het gemiddelde gewenste leenbedrag in heel ons land 14.330 euro was. Toch zijn er grote regionale verschillen. In Utrecht wilde men gemiddeld het hoogste bedrag lenen: 16.388 euro. Ook in Noord-Holland (15.744 euro) en Flevoland (15.320 euro) werden flinke bedragen aangevraagd. Leenexpert Guido Rodenburg: ”Dit zijn ook de provincies met gemiddeld de hoogste inkomens. Natuurlijk wordt er naar het inkomen gekeken als je een bedrag wilt lenen. Maar vergeet niet dat er ook rekening wordt gehouden met de verwachte uitgaven. Vaak zijn de woonlasten in deze regio’s ook hoog, dat heeft dus ook weer invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen.” 

De drie provincies waar gemiddeld de laagste bedragen werden aangevraagd zijn Drenthe, Limburg en Groningen. In Groningen werd van alle provincies gemiddeld het laagste bedrag aangevraagd: 14.296 euro. 

Landelijk flinke stijging leenverzoeken
In heel ons land steeg het aantal aanvragen ten opzichte van 2021 met 17,54%, blijkt uit het onderzoek van Independer. “Dat is natuurlijk wel een flinke stijging. We wijzen de aanvragers wel altijd op de risico's van het lenen. Het moet wel passen in jouw verdere uitgavenpatroon. Er wordt gekeken naar al de inkomsten en uitgaven, maar daarnaast ook naar het bezit van bijvoorbeeld een auto of het hebben van kinderen. Ons onderzoek is gebaseerd op de aangevraagde leningen. Deze zijn niet allemaal toegekend aan de aanvragers”, aldus Independer leenexpert Guido Rodenburg.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.