World Superbikes-coureur Van der Mark breekt bovenbeen op Assen, Bautista domineert

Op het TT Circuit van Assen is zondag het World Superbikes-weekeinde afgesloten op de 'Cathedral of Speed'. De Superbikes-coureurs openden de dag in de ochtend met de superpolerace, waarna later de tweede reguliere race verreden werd.

Superpolerace
We begonnen met Alvaro Bautista op poleposition en Jonathan Rea met Toprak Razgatlioglu ook nog op rij één, gevolgd door Alex Lowes, Scott Redding en Andrea Locatelli op de tweede rij en een derde rij met Dominique Aegerter, Axel Bassani en Danilo Petrucci - Michael van der Mark vertrok vanaf de vijftiende plek.

Bautista, Rea en Razgatlioglu kwamen als top-3 de eerste ronde door, gevolgd door Lowes, Bassani en Aegerter. Locatelli herstelde zich snel en werkte zich terug naar plek vijf, maar daar bleef het verder bij in de race. Bautista pakte overtuigend de zege en dus poleposition voor race twee, voor Rea, Razgatlioglu, Lowes, Locatelli, Bassani en Aegerter - Van der Mark werkte zich op naar plek tien.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling gingen de lichten aan en weer uit, met als uitzondering dat Lowes achteraan moest starten. Bautista kwam weer goed de eerste ronde door, maar Razgatlioglu en Rea zaten er bovenop bij de Ducati, terwijl Van der Mark na ronde twee in de Geert Timmer-chicane met een gigantische highsider van zijn BMW gegooid werd, waarbij het zijn been ernstig leek te blesseren.

Ondertussen werd Bautista aangevallen door Razgatlioglu én Rea, maar toch hield hij nog stand. Die aanval werd al snel kleiner, want Rea stuiterde met zijn Kawasaki het grind in. Razgatlioglu deed nog even een poging om aan te haken, maar dat lukte simpelweg niet meer. De ontketende Bautista pakte wéér een zege, voor Razgatlioglu en diens Yamaha-teamgenoot Locatelli.

Van der Mark bleek na afloop onder meer een gebroken linkerbovenbeen opgelopen te hebben en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Assen.