NBA: Heat en Clippers verrassen Bucks en Suns in eerste wedstrijden playoffs

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn ook in de resterende vier onderlinge duels in de eerste ronde de openingswedstrijden gespeeld. Dat leverde hier en daar de nodige verrassingen op, vooral in Milwaukee, waar de grote ster ook nog eens geblesseerd van de vloer af moest.

Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers (0-0)
De dag begon in de Western Conference, waar de Lakers in Memphis al vroeg een voorsprong pakten. Die gaven ze wel weer weg en daarna ging het lange tijd gelijk op, met steeds maximaal een paar punten tussen de twee ploegen. Austin Reaves bediende de geweldig spelende Rui Hachimura met een prachtige pas achter de rug langs voor een drietje, maar Dillon Brooks en Jaren Jackson troffen voor de Grizzlies: 112-113. Een ontketende Reaves draaide de thuisploeg echter de nek om: drie achtereenvolgende scores, waaronder een fraaie driepunter, brachten de stand op 112-120. Dat was de genadeklap voor Memphis en de Lakers, waar Hachimura en Reaves voor 29 en 23 punten zorgden, maakten het met 112-128 overtuigend af.

Milwaukee Bucks - Miami Heat (0-0)
Miami begon goed in Milwaukee, waar de thuisploeg pas in het tweede kwart op gang kwam: 42-43. Miami breidde de voorsprong echter gelijk weer uit en dit keer duurde het tot laat in Q3 voor de Bucks weer in de buurt kwamen (77-81), maar ook dit keer mocht het niet baten. De Heat bleef de druk opvoeren en scoorde gestaag verder en onder leiding van Jimmy Butler, goed voor 35 punten, won de ploeg met 117-130 van de Bucks, waarbij wel gezegd moet worden dat Bucks-sterspeler Giannis Antetokounmpo geblesseerd uitviel en maar elf minuten op de vloer stond.

Phoenix Suns - Los Angeles Clippers (0-0)
Na een begin waarin het redelijk gelijk op ging, namen de Clippers richting het eind van het eerste kwart een forse voorsprong. De Suns gaven zich natuurlijk niet gewonnen en halverwege Q3 trokken ze de stand weer gelijk en pakte de ploeg van Kevin Durant (27 punten, 11 assists, 9 rebounds) zelfs een voorsprong. Bij de Clippers kreeg Russell Westbrook niks voor elkaar, welgeteld drie van zijn negentien pogingen leverden wat op, maar Kawhi Leonard (38 punten) stond ze juist heerlijk te raken. In een zinderende slotfase sloegen de Clippers dankzij twee drietjes van Leonard een gat, maar de Suns kwamen weer terug. Het mocht niet baten, in de laatste twintig seconden raakten Westbrook en Eric Gordon beiden twee vrije worpen en Terance Mann maakte het af: 110-115.

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves (0-0)
De wedstrijd begon prima, met een 26-23 voorsprong voor de Nuggets, waarna de Timberwolves vroeg in Q2 redelijk bij konden benen. Vervolgens gingen de stoppen echter los en onder leiding van Jamal Murray (24 punten, 8 assists) liepen de Nuggets in rap tempo weg bij de bezoekers. Vooral een 32-14 derde kwart sloeg hard toe en daarmee was het ook wel gespeeld: 109-80.

Playoffs, eerste ronde, game 2 (NL tijden)
Maandagavond 17 april, 01.30u - Eastern Conference; Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets (1-0)
Maandagavond 17 april, 04.00u - Western Conference; Sacramento Kings - Golden State Warriors (1-0)

Dinsdagavond 18 april, 01.00u - Eastern Conference; Boston Celtics - Atlanta Hawks (1-0)
Dinsdagavond 18 april, 01.30u - Eastern Conference; Cleveland Cavaliers - New York Knicks (0-1)
Dinsdagavond 18 april, 04.00u - Western Conference; Phoenix Suns - Los Angeles Clippers (0-1)

Woensdagavond 19 april, 01.30u - Western Conference; Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers (0-1)
Woensdagavond 19 april, 03.00u - Eastern Conference; Milwaukee Bucks - Miami Heat (0-1)
Woensdagavond 19 april, 04.00u - Western Conference; Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves (1-0)