Zweedse langlaufsters pakken WK-goud ťn zilver op skiatlon

's Werelds beste langlaufsters kwamen zaterdag in actie tijdens de wereldkampioenschappen op de noordse sporten in het Sloveense Planica. Daar stond zaterdag de skiatlon bij de vrouwen op het programma: 7,5 kilometer in de klassieke stijl, gevolgd door dezelfde afstand in de vrije stijl.

In de klassieke stijl bleven de verschillen tussen de toppers nog redelijk beperkt. Topfavorieten Ebba Andersson en Frida Karlsson uit Zweden zaten bij elkaar en namens Noorwegen volgden Ingvild Flugstad Østberg en Astrid Øyre Slind hen op de voet - ook Kerttu Niskanen uit Finland en de Duitse Katharina Hennig deden nog goed mee.

Na het overschakelen op de vrije stijl gaf Andersson serieus gas. De Noorse dames moesten er snel af en nog geen kilometer later haakte ook Karlsson af. Andersson stoomde lekker door, ging na een gelukkig vrij onschuldige val weer verder en pakte overtuigend de wereldtitel. Het zilver was eenzaam voor Karlsson, terwijl Slind in de laatste vijf kilometer Hennig en Niskanen af wist te schudden: brons voor de 35-jarige Noorse, die nota bene haar WK-debuut maakte.