Schansspringster Althaus springt naar wereldtitel op de kleine schans

In het Sloveense Planica is tijdens het wereldkampioenschap op de noordse sporten de eerste gouden medaille in het schansspringen vergeven. De dames streden om de wereldtitel op de kleine schans, wat een mooie strijd werd.

In de eerste ronde was de Noorse Anna Odine Strøm ietwat verrassend de sterkste, voor de Duitse Katharina Althaus. World Cup-leidster Eva Pinkelnig uit Oostenrijk bleef nog wel redelijk in de buurt, net als Selina Freitag uit Duitsland, maar daarna werden de verschillen tamelijk groot.

De Noorse Thea Minyan Bjørseth voerde de rest van het veld aan, voor Yuki Ito uit Japan, Maren Lundby uit Noorwegen en de Canadese Alexandra Loutitt - verdedigend wereldkampioene Ema Klinec moest het uitgerekend voor eigen publiek doen met slechts een 21e plaats, haar medaillekans was voorbij.

Loutitt ging in de tweede ronde flink in de fout en zakte achttien posities terug, waarna Lundby haar positie wel wist te verdedigen. Ito bleef de Noorse voor, maar Bjørseth ging daar vervolgens met een sterke sprong ruim overheen. Freitag deed het nog weer iets beter, maar Pinkelnig deed met een nog betere sprong een gooi naar goud.

Dat kwam er niet, want Althaus sprong naar de leiding, met alleen Strøm nog te gaan. De Noorse kreeg het echter net niet voor elkaar en moest genoegen nemen met brons, achter Pinkelnig en kersvers wereldkampioene Althaus.