Al zeven jaar op rij stijgt waardering voor stations

Reizigers waren in 2022 wederom iets meer te tevreden over hun station dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek door I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers. Reizigers gaven stations vorig jaar een gemiddeld rapportcijfer van 7,32. In 2021 was dat 7,31 en in 2016 was dat nog 6,94. ProRail en NS voeren dit onderzoek elk jaar uit om te weten hoe reizigers over de stations denken en waar we nog verbeteringen kunnen doorvoeren.

Nummer één: Klimmen-Ransdaal, Lage Zwaluwe op laatste plaats
Het meest gewaardeerde station van Nederland is Klimmen-Ransdaal. Dit station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn kreeg een 8,3 als rapportcijfer. Reizigers waarderen dit station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron. Op de Heuvellandlijn zijn ook nummers twee en drie te vinden: station Schin op Geul kreeg van reizigers een 8,2 en station Valkenburg een 8,1. Station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant kreeg van reizigers het laagste cijfer en de enige onvoldoende: een 5,2.

Verlengstuk van stad en omgeving
“Dat de waardering voor stations al zeven jaar stijgt, laat zien dat we goed aansluiten op de wensen van onze reizigers. Stations zijn al lang niet meer alleen de plek waarop je op de trein wacht. Ze zijn een verlengstuk van de stad en omgeving geworden, van waaruit je je reis kunt voorzetten met een deelfiets, -ebike, -scooter of -auto. Je kunt er lekker eten, elkaar ontmoeten of nog snel even een boodschap doen”, aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie van NS. Daarnaast groeit de maatschappelijke rol van het station. “Het welzijn op het station wordt steeds belangrijker. Denk aan het rookverbod dat we in 2020 op alle stations en perrons hebben ingevoerd, de ruim 250 watertappunten op stations voor gratis drinkwater en sinds 2022 is op alle stations een AED aanwezig”, aldus Wim Gideonse, a.i. Directeur Stations van ProRail.

Rotterdam Centraal in top tien
Van de grote stations staat Rotterdam Centraal in de top 10. Met een 8,0 als rapportcijfer is het station op plek zes geëindigd (2021: 8,0). Reizigers vinden dit een fijn, helder en overzichtelijk station.

Grootste stijger in vijf jaar: Driebergen-Zeist
Station Driebergen-Zeist laat de grootste stijging zien in de afgelopen vijf jaar. In 2017 kreeg dit station nog een 5,2. Vorig jaar kreeg dit station van reizigers een 7,8. Het station en het gebied daar omheen zijn de afgelopen jaren compleet vernieuwd. Er is een nieuwe fietsenstalling, parkeergarage en busstation gebouwd, er is een Stationshuiskamer waar je warm kunt wachten en sinds vorig jaar is op deze locatie ook de OV-ebike te vinden.

Verbouwen wordt gewaardeerd
Uit deze en eerdere edities van de Stationsbelevingsmonitor blijkt dat stations die opgeknapt zijn direct stijgen in waardering. ProRail en NS blijven daarom elk jaar stations verbouwen en moderniseren. Zo werd afgelopen week de heropening van drie opgeknapte stations gevierd: Naarden-Bussum, Roermond en Almere Centrum.

Het vernieuwde stationsgebied bij station Naarden-Bussum  (Foto: FOK!/DJMO)
Het vernieuwde stationsgebied bij station Naarden-Bussum (Foto: FOK!/DJMO)