Insulinepil voor diabetici komt weer stap dichterbij

Diabetes is een ziekte die velen zorgen baart, aangezien patiënten dagelijks met regelmaat insuline moeten injecteren. Wetenschappers hebben echter goed nieuws: ze hebben een oplossing in de vorm van een glucosepil gevonden, iets waar al flink wat jaren naar wordt gezocht.

Wetenschappers hebben ontdekt dat een orale pil, opgebouwd uit verschillende lagen, de glucosespiegel van diabetische ratten stabiel kan houden. Binnenin de pil bevindt zich een chemische 'micromotor' die zich in de wand van de dikke darm boort, om insuline veilig en effectief af te geven. Dit is een grote stap voorwaarts voor de miljoenen die lijden aan diabetes, die tot nu toe genoodzaakt waren om zich te verlaten op onhandige en soms pijnlijke injectiespuiten.

Een insulinepil is een droom die werkelijkheid wordt, hoewel dat vooralsnog even alleen is weggelegd voor ratten. Voor mensen is het natuurlijk wel weer een flinke stap dichterbij. Voor een beduidend meer uitgebreide beschrijving van onder meer de werking van de pil en een stukje voorgeschiedenis, verwijzen we graag door naar Scientias.