Champions League-winst voor baanrenners Van der Peet en Lavreysen na zinderende sprints

Op de olympische wielerbaan van Londen is vrijdagavond de voorlaatste wedstrijd afgewerkt in de Track Champions League, de baanwielercompetitie met vele wereldtoppers op de startlijst. Het zorgde voor een paar heerlijke finales, terwijl zaterdagavond de klassementen opgemaakt kunnen gaan worden.

Scratch mannen
De Brit William Perrett trok voor eigen publiek ten strijde en nam de Duitser Moritz Malcharek mee, hoewel die weer af moest haken. Perrett pakte een rondje voorsprong en kon zo rustig in het peloton als winnaar over de meet bollen, waarna Malcharek nog wel tweede werd, voor de Canadees Dylan Bibic. Roy Eefting en Matthijs Büchli finishten als zesde en achtste.

Keirin mannen
Harrie Lavreysen streed tegen de Australiër Matthew Richardson in het sprintklassement, waar ze bijna elke keer eerste en twee worden - of andersom. Dit keer was Richardson oppermachtig, maar kwam Lavreysen er echt niet aan te pas: vierde. De Colombiaan Santiago Ramirez werd tweede, voor de Duitser Stefan Bötticher - Jeffrey Hoogland ging er wederom uit in de eerste ronde.

Scratch vrouwen
De Ierse Emily Kay deed in de beslissende fase een aanval en dat bleek een goede: ze werd niet meer bijgehaald en snelde naar de winst. Het sprintje om plek twee werd in het peloton gewonnen door thuisfavoriete Katie Archibald, voor de Noorse Anita Stenberg.

Sprint vrouwen
De winst was voor het eerst dit seizoen voor de Oekraïnse Olena Starikova, die de tot nu toe onklopbare Française Mathilde Gros in de finale het nakijken gaf. Steffie van der Peet en Shanne Braspennincx werden in de halve finales beiden uitgeschakeld door Gros, Hetty van de Wouw en Laurine van Riessen sneuvelden in de eerste ronde al.

Afvalkoers mannen
Eefting ging er vrij rap uit en werd twaalfde, Büchli kwam dit keer tot een zevende plek. Sebastian Mora Vedri was de voorlaatste die er af moest en zonder de Spanjaard namen de Amerikaan Gavin Hoover en de Canadees Mathias Guillemette het tegen elkaar op: Hoover was daarin toch duidelijk de sterkste.

Afvalkoers vrouwen
Archibald en de Amerikaanse Jennifer Valente strijden om het duurklassement, maar de Britse ging er al relatief vroeg uit en werd zevende. Valente bleef er tot het einde in en pakte de winst door af te rekenen met de Noorse Anita Stenberg - Maggie Coles-Lyster uit Canada werd derde.

Keirin vrouwen
Met Van der Peet, Braspennincx en Van Riessen had Nederland weer drie vrouwen in de finale van zes dames, waarin de Canadese Kelsey Mitchell de winst leek te pakken. Niks was echter minder waar: Van der Peet kwam op indrukwekkende wijze binnendoor bij Gros en buitenom langs Mitchell naar de winst. De Canadese werd tweede, voor de Poolse Urszula Los, Van Riessen, Braspennincx en Gros.

Sprint mannen
Wederom waren het Lavreysen en Richardson in de finale en de twee kemphanen maakten er een echte klassieke sprintwedstrijd van: tot twee keer toe kwamen ze tot een sur place, waarna het positioneren was tot de sprint eindelijk écht aan ging. Daarbij was Lavreysen dit keer de sterkste, hij ging nét langs de Australiër en pakte de winst. Hoogland ging er in de halve finales uit.

Klassementen
In het sprintklassement bij de mannen staat Richardson aan de leiding, na Lavreysen's 'matige' keirin, hoewel het zaterdag spannend wordt op de slotdag. Sebastian Mora Vedri voert het duurklassement aan, maar Claudio Imhof heeft net zoveel punten. Gros blijft de leidster in het sprintklassement bij de vrouwen, voor Mitchell, terwijl Valente en Archibald duelleren om het duurklassement, met voordeel voor de Amerikaanse.