Zweedse en Noorse dominantie bij World Cup-opening langlaufers

Het World Cup-seizoen voor de langlaufers is vrijdag van start gegaan in Ruka. In het ijzig koude noorden van Finland stond de sprint in klassieke stijl op het programma, wat gelijk al voor enig drama zorgde. In het weekeinde gaat het om de langere afstanden: tien kilometer op zaterdag, twintig op zondag.

Vrouwen
Het leek een geheel Zweeds feestje te worden, want regerend World Cup-kampioene Maja Dahlqvist, Emma Ribom en Johanna Hagström streden om de drie podiumposities. In de laatste bocht ging het echter fout voor Dahlqvist: Hagström raakte haar ski's per ongeluk licht aan en ze ging onderuit. Ribom profiteerde en pakte haar allereerste World Cup-zege, voor Hagström en de Noorse Tiril Udnes Weng. Dahlqvist bolde als laatste over de finish, achter thuisfavoriete Jasmi Jönsuu en de Noorse Kristine Stavås Skistad.

Mannen
De Noren hadden vier mannen in de finale en dat zorgde wél voor een feestje: de Zweed Calle Halfvarsson en Jules Chappaz uit Frankrijk moesten het doen met een bijrol. Dat gold overigens net zo goed voor de Noren die géén Johannes Høsflot Klæbo heten: hij was ongenaakbaar en won met groot vertoon van macht, de toon voor het seizoen is gezet. Plek twee was voor Even Northug, die nét wat rapper was dan Pål Golberg en Erik Valnes.