Universiteit Leiden haalt schilderij weg na klachten, hangt het tijdelijk terug na ophef
In de Universiteit Leiden hebben medewerkers een schilderij van kunstschilder Rein Dool (90) verwijderd. Het gaat om een schilderij van het bestuur van de Leidse universiteit in de jaren 70 van de vorige eeuw.
Op het schilderij zijn zes mannen met sigaren te zien. Een van het is Dolf Cohen, een voormalig rector die tijdens de oorlog was ondergedoken. Dool, die het schilderij een van zijn beste werken noemt, is nog steeds trots op het schilderij en is dan ook boos dat het is weggehaald.
De afgelopen week werd het verwijderproces ingezet via, hoe kan het ook anders, een bericht op Twitter. Een Leidse promovendus die een foto van het schilderij had gemaakt twitterde de foto en ze vroeg zich daarin af of het doek een ironisch of kritisch onderschrift zou moeten hebben.
Omdat je zodra iemand op Twitter iets roept meteen dient te gehoorzamen als een schoothondje deelde een decaan van de universiteit twee dagen later al een foto waarop te zien is hoe het doek verwijderd wordt. Een hoogleraar twitterde vervolgens "Done" bij een foto waarbij het schilderij omgekeerd tegen de muur staat.
Tweede Kamerlid Hatte van der Woude (VVD) heeft aangekondigd kamervragen te stellen, omdat het verwijderen hier staat voor een veel groter geheel. "Waar stopt dit”, vroeg ze zich af. "Het is geen grondrecht om je niet gekwetst te voelen."
Een woordvoerder van de Universiteit Leiden beweert stellig dat er nog niet is besloten wat met het schilderij gaat gebeuren. Sinds 2011 zouden er, volgens de universiteit, jaarlijks opmerkingen en klachten over het schilderij binnen komen. Klagers voelen zich "niet gerepresenteerd" door het werk (ja, echt). Ook zou het een 'spontane en ludieke' actie van twee medewerkers zijn geweest, maar wordt wel gezien wel als een goed startpunt voor een discussie.
Update
Het schilderij is inmiddels vanwege alle ophef 'voorlopig' teruggehangen, zo meldt de Telegraaf. Het huidige college van bestuur heeft nog geen officiëel besluit over het schilderij genomen. Het college wil een inhoudelijke discussie over het schilderij starten, "maar we maken nu even pas op de plaats. We zullen het werk tijdelijk weer terughangen", aldus het college op de site van de Universiteit. Wanneer het schilderij wél permanent wordt weggehaald om sneeuwvlokjes te plezieren horen we waarschijnlijk binnenkort. Eerst zal "een divers samengestelde commissie” gaan uitzoeken wat de beste aanpak is.