FIFA: flinke economische groei te zien in het vrouwenvoetbal

Ook in economisch opzicht heeft het vrouwenvoetbal een grote stap voorwaarts gemaakt. Dat blijkt uit benchmarking-rapport van de wereldbond FIFA.

Volgens deze cijfers zijn de bedrijfsinkomsten van de 294 ondervraagde clubs wereldwijd met 33 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Slechts zeven procent verdiende meer dan een miljoen dollar met speldagen, tv-uitzendingen of prijzengeld - een groot deel genereerde aanzienlijk minder.

Het is niet vanzelfsprekend dat het vrouwenvoetbal kan rekenen op geld uit transfers. Slechts tien van de 30 onderzochte competities zouden in 2021 inkomsten hebben gegenereerd uit wedstrijduitzendingen.

De analyse, die is gemaakt in samenwerking met het adviesbureau Deloitte, onderzocht de toestand van 30 vrouwenvoetbalcompetities wereldwijd en is volgens de release bedoeld om aan te tonen "welke factoren een positief effect hebben op de ontwikkeling van competities en clubs in het vrouwenvoetbal."

In het voorwoord schrijft FIFA-voorzitter Gianni Infantino dat het 83 pagina's tellende rapport de "duidelijke inzet van de FIFA om de groei van het vrouwenvoetbal te versnellen" bevestigt. FIFA Women's Football Director Sarai Bareman zei dat "belangrijke ontwikkelingen en mijlpalen" zijn bereikt. Er is echter "veel meer potentieel" en de vereniging zal "een actieve rol blijven spelen bij het bevorderen van de ontwikkeling en promotie van vrouwenvoetbal over de hele wereld".