FOK! Wat een weer!: aardige zondag vˇˇr een herfstige week

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

De Primeurman is weer even uit de mottenballen opgedoken.  

Het is herfst in Nederland, doch wil dat niet meteen zeggen dat er ook niet heel aardige momenten tussen zitten. De bedoeling was dat een slepend front zaterdag voor een sombere en vrij natte dag zou gaan zorgen. Dat is ook zeker gebeurd, doch zeker niet overal. In de noordelijke helft begon de dag al met brede opklaringen en ook het westen kreeg nog een uitbundig zonnetje te zien. De verwachting was dat dit pas veel later zou gaan gebeuren.

In de rest van het land bleef het wolkendek gesloten en met name in een strook vanaf het noordoosten naar het zuidwesten toe over het midden van het land was en is het nog tamelijk regenachtig, al begint deze zone nu wel zuidwaarts af te zakken.

Overigens viel er in het noorden en noordwesten de afgelopen nacht nog wel behoorlijk wat regen. Uitschieter was Wijk Aan Zee met 32 mm. Elders in het noordwesten viel er zo'n 10 tot 13 mm. Deze hoeveelheden werden vandaag ook behaald in de eerder benoemde strook. 

Zon dus in het westen, maar als ik naar buiten kijk zie ik toch wel wat stapelwolken ontstaan boven zee. Daar kan vanavond laat en vannacht ook een bui vallen, alsmede op de Wadden. Door de noord-noordoostelijke stroming zulllen deze het land niet bereiken. De opklaringen trekken langzaam verder naar het zuidoosten toe, maar het zuidoosten zal nog zeker tot morgenochtend moeten wachten voor het wolkendek lichter gaat worden. 

In de opklaringen koelt het flink af tot ongeveer 7 graden. Onder de bewolking komt het kwik niet lager uit dan 10 graden. 

Vandaag  zien we eigenlijk nog hetzelfde beeld. De opklaringen zijn nog steeds onderweg naar het zuidoosten toe. Dat zal daar pas in de loop van de ochtend gaan gebeuren. Elders schijnt de zon geregeld en is het een heel aardige zondag. Helemaal droog kan ik het niet beloven, want een lokale bui is wel mogelijk. Dit met name in het noorden en langs de kust. Dit komt mede omdat de stroming wat gaat draaien naar het noordwesten toe, dus de plaatselijke buien kunnen dan de kust wel weer bereiken.

S'middags is de zon dan overal te bewonderen. De maxima liggen rond de 16 graden en er staat een zwakke tot matige noordwestelijke wind. 

De nieuwe week ziet er behoorlijk wisselvallig uit en ook de temperaturen zakken naar ruim onder normale waarden. 

Tot morgen!

KwadijkP (Foto: Pukeko)

Een heerlijk rustige avond in de omgeving van Kwadijk. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!