FOK! Wat een weer!: nachtelijke buiensessies

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Met name in het zuidwesten van ons land was er gisteravond eindelijk weer eens wat te beleven. Het kwam daar tot uitgebreid onweer en lokaal viel er ook flink wat regen. Zo her en der viel er tussen de 25 en 35 mm regen. Bij het naar het noorden trekken ging de activiteit eruit en ging de convectieve buien meer over in een uurtje gezapige regenval. U begrijpt natuurlijk al wie er buiten de prijzen greep, en dat is de laatste jaren meer regel dan uitzondering helaas en het wordt steeds erger heb ik het idee.

Vanochtend trokken de laatste druppels via de noordelijke provincies het land uit en loste daarbij tevens op. Verder scheen de zon volop, al trok er wel een prachtige band met zeer onstabiele luchten over. Met name Castellanus en meestal is dat een voorbode op onweer. Helaas weet ik inmiddels wel beter. Ook deze wolkenband trok weg en verder was het zonnig en opnieuw erg warm In het zuiden en oosten werd het opnieuw tropisch warm met 30 tot 31 graden. Aan de kust was het met 25 graden minder warm door een aantrekkende zuidwestelijke wind.

En dan die buien van vanavond laat en vannacht. Die moeten nog gaan ontstaan op het moment dat ik dit schrijf, dus ik kan daar nu nog niks over zeggen. De diverse modellen laten soms flinke hoeveelheden water achter, maar wel op verschillende locaties, dus ook dat is nog uiterst onzeker. Het onweer blijft waarschijnlijk langer in stand dan gisteravond. 

Morgenochtend hetzelfde liedje als vandaag. Wegtrekkende buien in het noorden en oosten en vervolgens opnieuw een dag met behoorlijk wat zon. Er ontstaan ook stapelwolken en mogelijk valt er hier en daar een bui. Niet op uitgebreide schaal denk ik. Het wordt wel wat minder warm met maxima tussen de 23 en 26 graden. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig. 

Tot ziens!  

 Onstabiele luchten (Foto: Stephan5)
Mooie onstabiele luchten. Tot buien kwam het echter niet. (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!