FOK! Wat een weer!: zuidoostelijke buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiemoggel!

Héél erg langzaam zien we de herfst naderen. Dat merken we vooral doordat het s'nachts al enigszins begint af te koelen. Dat maakt het slapen al een stukje aangenamer. Qua weer is dat nog niet echt te merken. Alleen vanavond en vannacht treed er een kleine verstoring op, maar dan alleen voor het oosten van Brabant en Limburg. Het overgrote deel van het land zal er niets van merken.

De oorzaak is een klein lagedrukgebiedje dat ruim ten zuiden van ons land voorbij trekt.  Daar zitten ook buien bij. Met name in het oosten van Frankrijk, Zwitserland en Noord-Italie zijn dat hele zware buien. De invloed van dit systeempje heeft inmiddels ook het oosten van Belgie bereikt, en dan met name de Ardennen. Ook daar zijn een aantal buien ontstaan. Overigens ontstond er ook rond Antwerpen spontaan een klein buitje.

In de loop van de avond breiden de buien over de Ardennen zich deels naar het noorden toe uit. Concreet wil dat zeggen dat er met name in Limburg een misschien wel vrij pittige bui kan vallen. Onweer sluit ik daarbij niet uit. Misschien krijgt het oosten van Brabant ook een lokale bui over zich heen. Ik zei het al, in de rest van het land blijft het droog met opklaringen. 

Buien vonden we gister ook in vrijwel het gehele vasteland van Griekenland en ook in het oosten van Europa donderde het flink. Verder begon het ook in het zuiden van Spanje flink te regenen en deels ook onweren. Daar krijgen ze de komende dagen nog meer te verwerken.

Als de laatste bui morgenochtend in het zuiden is vertrokken, krijgen we gewoon weer het eentonige beeld wat we de hele zomer al hebben. Veel zon en temperaturen rond de 24 graden. De noordoostelijke wind is matig tot vrij krachtig. Best aangenaam dus.

Tegen het weekend aan lijkt het iets warmer te gaan worden en mogelijk ontstaan er in het weekend dan eindelijk een paar onweersbuien. Zover is het nog lang niet, dus eerst maar eens even in de betrouwbare termijn zien te komen. Daarbij hanteer ik meestal een dag of twee.

Tot die tijd blijft de atmosfeer volledig op slot. 

Tot ziens maar weer!  

 

Op vakantie (Foto: qltel)
Qltel is op vakantie in Duitsland. Een prachtig uitzicht. (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!