Minstens 25 doden bij aanslag op Oekra´ens treinstation

Een paar dagen voor de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag waarschuwde Zelenskyy al voor mogelijke zware Russische raketaanvallen. Zijn vrees bleek terecht. In de stad Chaplyne zijn meerdere mensen gedood door een Russische aanval. 

Precies zes maanden na het begin van de oorlog in Oekraïne zijn volgens Oekraïense media ten minste 25 mensen omgekomen bij een Russische aanval op een treinstation in het centrum van het land. Eerder werd gesproken over 22 doden. In Chaplyne in de regio Dnipropetrovsk raakten woensdag nog eens tientallen mensen gewond, zei Zelenskyy in zijn dagelijkse videotoespraak gisteravond. Onder de dodelijke slachtoffers, zei hij, waren vijf mensen die in een auto zijn verbrand. Tevens bevindt zich een elfjarige jongen onder de dodelijke slachtoffers. Hij kwam om in zijn ouderlijk huis huis, dat werd geraakt door een Russische raket. In een eerdere tussentijdse evaluatie van de aanval had het Oekraïense staatshoofd gesproken over minstens 15 doden en ongeveer 50 gewonden in Chaplyne. Door de beschietingen waren vier treinwagons in brand gevlogen.

Zelenskyy legde zijn eerste verklaringen over de aanval in Chaplyne af in een videoverbinding met de VN-Veiligheidsraad in New York, die een speciale zitting hield ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne.

Onafhankelijkheidsdag
De verjaardag van de Oekraïense onafhankelijkheid viel precies zes maanden na de dag waarop de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne begon. Oekraïne had zijn onafhankelijkheid uitgeroepen op 24 augustus 1991 in de nasleep van de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Rusland viel het buurland op 24 februari binnen na maanden van spanning.