Wagner Group: Prighozin rekruteert bij voorkeur moordenaars en overvallers

Een naaste vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin, Jevgeni Prighozin, blijkt persoonlijk huurlingen te ronselen in Russische gevangenissen voor zijn Wagner-troepen. Dit meldt het onafhankelijke mediaproject Mediazona, opgericht door Pussy Right-activisten.

Volgens het bericht verklaarden verschillende gevangenen uit de regio's Jaroslavl en Toela dat hun strafkolonies bezoek hadden gekregen van een kale man die zij herkenden als Prighozin - ook bekend als "de kok van Poetin". In de strafkolonies bood hij de speciaal gedagvaarde gevangenen vrijheid en geld aan als zij deelnamen aan de oorlog tegen Oekraïne. "De Derde Wereldoorlog was aan de gang", zei hij, en het was mogelijk om mee te vechten met Rusland.

"Mijn mensen gaan naar Afrikaanse landen en laten binnen twee dagen niets levend achter. En nu doen ze hetzelfde met hun vijanden in Oekraïne", zo zou Prighozin de dubieuze verdiensten van zijn Wagner-legioen hebben aangeprezen bij de gevangenen. De Wagner-groep zou vooral "geïnteresseerd zijn in moordenaars en overvallers, ze zijn wantrouwig tegenover drugsverslaafden en verkrachters". Degenen die het aanbod aanvaardden werd 100.000 roebel per maand beloofd, het equivalent van ongeveer 1.620 euro, plus een bonus van hetzelfde bedrag. In geval van een "waardige" dood zou de familie 5 miljoen roebel ontvangen, ongeveer 80.000 euro.

Prighozin heeft zelf in de Sovjettijd jaren in de gevangenis gezeten wegens roof, fraude en prostitutie van minderjarigen. Later werd hij ondernemer, hoofd van een beruchte trollenfarm en medewerker van de huurlingengroep Wagner. Hij entertainde ook hoge staatsgasten en de president als kok.

Nieuwe huursoldaten slechter opgeleid
Medio juli had het Britse Ministerie van Defensie reeds gemeld dat Wagner bij de aanwerving van nieuwe huurlingen ook gebruik maakte van veroordeelde criminelen en eerder afgewezen sollicitanten. Deze nieuwe huursoldaten zouden slechts een zeer beperkte opleiding krijgen, waardoor de slagkracht van de Wagner-troepen vermoedelijk zouden afnemen en daarmee ook hun waarde voor het Russische leger.

De Britse deskundigen gaan ervan uit dat de Wagner-troepen steeds meer de gaten in de invasie van Oekraïne opvullen. Zij zouden bijvoorbeeld een centrale rol hebben gespeeld bij de verovering van de steden Popasna en Lyssychansk, maar zouden inmiddels ook zware verliezen hebben geleden.